GamesCom 2012 - Need for Speed Most Wanted

preview  23
Martin Šmíd, 4. 9. 2012 23:30
Série Need for Speed během současné generace zažívá lepší i horší roky. O ty horší se s pravidelností starají vývojáři ze studia Black Box, kteří zatím nenašli recept, jak udělat kvalitní závodní hru, což je po tolika letech hodně zarážející. EA jim ale z nějakého důvodu pořád věří. O lepší roky se zase starají vývojáři z Criterion Games, jejichž práci hráči znají především díky sérii Burnout. Předchozí Hot Pursuit se povedl, takže každý je určitě zvědav, jak si povede nejnovější Most Wanted, opět čerpající ze starší hry. Na Gamescomu jsem se mohl zúčastnit prezentace, kde byly představeny novinky, ale rovněž jsem si mohl zahrát multiplayerovou část. Zde jsou moje dojmy.

Hned na začátku prezentace padlo, že hra Need for Speed Most Wanted nemá hráče omezovat, ale má je bavit. Na to bylo vysvětleno, že celé město Fairhaven je ihned k dispozici, takže ho budeme moci hned začít prozkoumávat, hledat závody, další výzvy, skrytá místa nebo nové rychlejší vozy. V tomto hra hráče neomezuje. Je jen na něm, kam se vydá a jak bude jednotlivé závody plnit. K těm stačí klasicky přijet (bude možné i vybírat přímo na mapě, pokud se nechcete projíždět po městě), přičemž se hra do závodu ihned přepne. Město Fairhaven je hodně rozlehlé, ale nenabízí hluchá místa. Na toto se podle slov producenta ve studiu zaměřili. Každý kout musí nabízet něco zajímavého, aby měl hráč důvod město prozkoumávat, a tím tak hledat nové výzvy případně další bonusy.

Automobilů bude ve hře velké množství, navíc protože jde o Need For Speed, na rozdíl od Burnoutu zde budou plně licencované značky, takže si zajezdíte třeba v Porsche 911 Carrera S, Lamborghini Aventador LP 700-4, Subaru Cosworth Impreza STI SC400, BMW M3 nebo Maserati GranTurismo MC Stradale. Jako třeba v Hot Pursuit nečekejte u vozidel reálný jízdní model, protože Most Wanted je především arkádou stojící na divokých honičkách nejenom se soupeři na trati, ale i s docela agresivní policií, která neodpouští ani drobný přestupek proti pravidlům. Do toho si přidejte všelijaké bouračky, které dost připomínají sérii Burnout. Ostatně s ní má Most Wanted hodně společného, a pokud by mi vývojáři řekli, že jde o pokračování Burnout Paradise, skočil bych jim na to.

Need For Speed Hot Pursuit představil vůbec poprvé komunitní službu Autolog, která se do budoucna stala nedílnou součástí pro další díly. Nejprve se jednalo o nejrůznější statistiky ze singleplayeru, s nimiž jste mohli soupeřit s kamarády, aby se vše přesunulo do multiplayeru. Nyní se můžete s kamarády předhánět online v nejrůznějších statistikách, nejen tedy v samotných závodech. Stačí skočit do multiplayeru a hned vidíte, jestli je ve vašich silách kamarády překonat v nějaké výzvě – nejdelší skok, rychlost ve městě a tak dále. Během prezentace byl ukázán nový systém billboardů, který u každé vyhrané výzvy zobrazí vašeho avatara, aby každý ihned věděl, kdo je tu král. Autolog samozřejmě skrývá spoustu dalších menších novinek, takže se jedná o ještě komplexnější službu, k níž budete mít přístup i z aplikací mobilních telefonů, tabletů, ale i z PC, jako tomu je ostatně u Battlelogu série Battlefield.

Multiplayerová část je určena až pro 12 hráčů. Po krátké prezentaci jsem mohl uchopit do rukou Dualshock 3 a zkusit si multiplayer s dalšími kolegy. Hned po zapnutí jsem se ocitl ve městě Fairhaven, kde čekal zástup nejrůznějších výzev. Na začátku jsem si dal klasický závod, poté zase byla výzva v driftování, zábavné byly i souboje ve skocích. Každá výzva byla zvláště bodována, přičemž body se na konci sečetly a vzešel kompletní vítěz. Na to, že jsem hrál Most Wanted poprvé, tak třetí místo bylo velkým úspěchem. Co všechny výzvy a vlastně celý multiplayer charakterizuje, a věřím, že tomu tak bude i ve hře pro jednoho, je vysoká zábavnost a návykovost. Každou z několika výzev jsem si vždy maximálně užil, a podle reakcí kolegů jsem nebyl rozhodně sám. Proto i na konci padla otázka, jestli můžeme ještě zůstat a dát si vše znovu. Bohužel smějící se producent nám musel oznámit, že to není možné.

Někteří novináři po dohrání multiplayeru odešli, ale o to větší prostor byl pro dotazy na producenta. Jedna z otázek padla na Playstation Vita verzi, která zatím nebyla nikde prezentována. Hned na začátek nám bylo řečeno, že když ji začali vytvářet, řekli si, že ji nebudou osekávat, ale přinesou hráčům naprosto totožný zážitek, jakého se dočkají majitelé Playstationu 3. Dokonce i ve stejné vizuální kvalitě, čímž producent zaskočil naprosto všechny. Dost ale bylo řečí, důkaz místo slibů přišel záhy. Z kapsy byla vytažena konzole Playstation Vita, na které nový Most Wanted běžel. Mohl jsem si udělat pár okruhů na mapě, abych zjistil, že jde o jednu z nejhezčích her, jaká se na konzoli připravuje, navíc jsem nezaznamenal žádný technický problém. Jak jsem se později dozvěděl, na Playstationu Vita poběží hra na stabilních 30 fps, ale to vzhledem k otevřenému městu, kompletní nabídce multiplayerových závodů i přítomnosti Autologu je něco neuvěřitelného.

Jediné, co tedy budeme muset oželet, je přítomnost funkce cross-play, přes niž by mohli hrát hráči na Playstation Vita a Playstation 3 společně. To nám ale zase tak nevadí. Moje poslední otázka směřovala na využití různých speciálních funkcí kapesní konzole. Na to se mi dostalo odpovědi, že dotykový displej využiju v menu, ale gyroskopický senzor ani zadní dotyková plocha využita není. Most Wanted se bude ovládat naprosto standardně. A samozřejmě, i na Vita verzi se budou objevovat dodatečné DLC balíčky, takže hráči na této kapesní konzoli nebudou o nic ochuzeni. Najednou se začínají naplňovat slova vývojářů o nejlepší závodní hře, jakou si bude možné na cestách zahrát.

Musím se přiznat, že jsem se na Need for Speed Most Wanted moc netěšil, ale i to více jsem byl při odchodu překvapen vysokou zábavností a propracovaností multiplayerové části, míchající v sobě prvky z Hot Pursuit a Burnoutu. Vývojáři z Criterion Games prostě a jednoduše závodní hru udělat umí a jen těžko zklamou. Most Wanted bude opět po dvou letech kvalitní díl, který se bude vyjímat na poličce každého hráče, to mi můžete věřit už nyní!

Předobjednejte si hru na GameLeader a získejte limitovanou edici za cenu běžné, která obsahuje i dva exkluzivní vozy - 2012 Porsche 911 Carrera S a Maserati GranTurismo MC Stradale.
Playstation 3 (1318,-Kč)- http://www.gameleader.cz/ps3-playstation-3-hry/1828/need-for-speed-most-wanted-limited-edition.html .
Xbox 360 (1318,-Kč) - http://www.gameleader.cz/xbox-360-hry/1829/need-for-speed-most-wanted-limited-edition.html .
Playstation Vita (978,-Kč) - http://www.gameleader.cz/psv-playstation-vita-hry/1894/need-for-speed-most-wanted.html .

Need for Speed Most Wanted (2012)

ps3x360vitawiiu
Electronic Arts, Criterion Games
Datum vydání hry:
2. 11. 2012
KARTA HRY

Komentáře