FIFA 11 - Dojmy z hrani

preview  32
Martin Šmíd, 29. 7. 2010 14:01
Nebyl rok, co by nevyšel nový díl populární fotbalové série FIFA od EA Sports. Výjimku tvořit nebude ani tento rok, přičemž EA si pro nás nachystala FIFU 11, kterou jsme si nyní mohli vyzkoušet na vlastní prsty a dokonce jsme se i dozvěděli, co nového nás v nejpopulárnější fotbalové simulaci čeká a nemine. Pojďme se tak podívat na naše postřehy po odehrání několika zápasů.

Než se vrhneme na naše postřehy ze samotného hraní, tak se podíváme na nějaká ta fakta, co nám byla sdělena během prezentace. Když obejdeme aktuální soupisky (ty v prezentované verzi ještě aktuální nebyly, ačkoliv David Villa se už třeba proháněk v dresu Barcelony), tak na nás čeká zhruba 10 nových stadionů a podle všeho i novinka v podobě ruské fotbalové ligy, kde hraje i dost Čechů a Slováků. Co ovšem trošinku zamrzí, je fakt, že ani v novém ročníku nebude slovenská fotbalová reprezentace a ani slovenská liga. Třeba příště. Velkou změnou ovšem projde ve FIFA 11 kariéra, kterou nyní začnete jako mladý klučina, který se bude snažit prosadit ve svém klubu, aby se poté dostal do nějakého toho velkoklubu a vystřílel mu tituly. V něm pak můžete kopat zhruba 15 sezón, podle toho, jak vám bude sloužit zdraví, nebo budete mít chuť hrát. Po odehrání vaší hráčské kariéry ovšem hra nekončí, ale automaticky dostanete možnost se zaučit jako trenér. Nejprve začínáte jako asistent trenéra, ale později se stanete i hlavním trenérem v menším klubu, abyste se prosadili i ve velkém fotbale a vedli za titulem třeba Chelsea nebo Manchester United. Zde si trošinku rýpnu do EA. Proboha, jak může mít Chelsea jen 4.5 hvězdičky? Rychle to opravte tenhle svůj fór!

Nyní už ale k samotné hratelnosti, ve které jsme si všimli několika změn oproti předchozímu ročníku. Pokud jste hráli třeba poslední 2010 FIFA World Cup, tak by se dalo říci, že nová FIFA 11 si z něj bere několik dobrých věcí. Ať už jde o animace hráčů, zahrávání penalt, hodnocení hráčů na konci zápasu nebo velmi povedenou AI brankařů. AI brankařů se ve FIFA 11 ještě o krapánek zlepšila a na největší obtížnost brankaři doslova čarují. Dokonce se nám i stalo, že pokud byl vyloučen obránce a my nezalepili díru v obraně, brankař dost často vybíhal a zasahoval do samotné hry. Někdy dokázal rovněž přivádět útočníky k zoufalství. Co ale trošinku musíme pohanit, je střídání. Pokud totiž vystřídáte ve stejnou chvíli jako soupeř, zobrazí se vám jen střídání jedné strany. Tu druhou hra ignoruje jako v minulosti. Je to trošinku zvláštní i z toho důvodu, že třeba v 2010 FIFA World Cup tohle bylo vyřešeno vypsáním všech střídání během hry. Co ovšem musíme pochválit, jsou grafy během zápasů. Hra vám třeba vypíše, kolik toho hráči naběhali nebo kolikátý zrovna kopete roh, přičemž máte i okamžité srovnání se soupeřem. S tímto si vývojáři určitě pohráli a vzhledem k tomu, že se nejednalo o finální verzi, zřejmě ještě pohrají. I tato novinka přibližuje FIFU více fotbalovému přenosu a velké televizní show, o což ostatně jde.

Už před několika týdny EA proklamovala nový systém přihrávek, který nazvala Pro Passing. I ten jsme si mohli v alfaverzi vyzkoušet, přičemž musíme uznat, že hra je díky této funkci opravdu zase o nějaký ten kousek dále. Přesnost přihrávky nyní záleží nejen na prudkosti, ale také na dovednostech samotného hráče a pochopitelně i herní situaci, jestli je třeba pod tlakem či nikoliv. Už si tak nemůžete být jistí, že vámi ovládaný hráč přihraje vždy stejně. Další velkou a hodně podstatnou novinkou ve FIFA 11 je funkce nazvaná Personality+. Tato funkce odlišuje všechny virtuální fotbalisty a každému dává vlastní sadu dovedností a atributů. Výsledkem tak je, že třeba Frank Lampard se pohybuje na hřišti jako skutečný Frank Lampard a ne jako nějaký Pepa z Horní dolní. Samozřejmě nejde jen o Lamparda, který umí pěkně vypálit z větší vzdálenosti, ale i o další fotbalisty. Třeba Kaká z Realu Madrid umí zajistit kreativní a hlavně přesné přihrávky. Andrés Iniesta z Barcelony se pak umí kličkami dostat až do pokutového území nebo Wayne Rooney z Manchester United si zase lehce svojí silou poradí s obránci protivníka. Drogba poté umí přelstít obránce zaseknutím míče a okamžitou střelbou. Ostatně Personality+ nepoužívají jen záložníci a útočníci, ale i obránci. Třeba John Terry po celou dobu skvěle četl hru a nedával obráncům moc šancí. To samé se poté dá říci i o brankařích, kteří si uchovávají svůj styl chytání.

Dostáváme se do finiše, ale to neznamená, že bychom se už nepodělili o žádnou novinku. Další z novinek je totiž Custom Audio. V něm si budou moci hráči měnit zvuky během zápasů a třeba tak nahrát klubovou hymnu, kterou budou během zápasu fanoušci zpívat. Fotbalová atmosféra tak bude zase o něco lepší. Samozřejmě nebudete moci nahrávat pouze doprovod zápasu, ale rovněž budete moci nahrávat nejrůznější pokřiky a dokonce i šílení davu při vstřelení gólu. Když už jsme u Custom Audio, tak EA slibuje spuštění stránky, kde si budete moci stáhnout hymny a další zvuky do české fotbalové ligy v den vydání hry. Další vylepšenou funkcí nové FIFY je Replay Theatre. Ten vám nyní umožní nahrávat zajímavé momenty s 2x větší délkou a poté je nahrát na klasickou EA stránku. Novinkou také je, že všechna nahraná videa si můžete pouštět přímo v menu hry, protože se vám i nahrávají na HDD vaší konzole. Nově budete moci v Replay Theatre zachytit i zajímavé momenty v online kláních. Sice nepůjdou zachytit všechny, ale hra vám vždy vybere zajímavé situace a góly, kterými se poté můžete chlubit ostatním hráčům. V tomto odstavečku se ještě zmíníme, že i FIFA 11 bude kompletně v češtině, včetně českého komentáře Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného. Základ českého komentáře bude stejný, jako v předchozím ročníku, ale EA slibuje dotočení nových hlášek.

Nová FIFA je zase lepší a fotbalovější, než jak tomu bylo v minulém roce. Už rozpracovaná alfaverze ukázala svoji sílu a pokud EA Sports vyladí vše, co stihla za tu dobu naslibovat, tak se letos v říjnu vrátí FIFA opět v plné zbroji. Nyní už musíme jen počkat, jak odpoví Konami se svojí verzí fotbalu, sérií PES. Každopádně ať už tato válka dopadne jakkoliv, můžeme říci, že nová FIFA bude zase o notný kus lepší, jak ta předchozí. To je ostatně asi to, co fanoušci chtějí především slyšet.

FIFA 11

ps3x360wiipspdsps2
Electronic Arts / EA Sports, EA Sports
Datum vydání hry:
28. 9. 2010
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře