Driver San Francisco

preview  19
Martin Šmíd, 19. 6. 2010 13:28
Pokud jste vlastnili konzolu Playstation 1, tak si možná vzpomenete na hru Driver od studia Reflections. Jednalo se o bláznivou akční hru, kde jste jezdili autem v otevřeném městě, a jako detektiv Tanner jste se zúčastnili nejedné té honičky po ulicích jednoho z obsažených měst. Nyní se Driver díky UbiSoftu vrací, takže se pojďme podívat, co nás už v pátém pokračování s názvem Driver San Francisco čeká a nemine.

První díl hry Driver si zamiloval snad úplně každý, kdo ho jednou strčil do mechaniky prvního Playsationu. Úspěch této hry poté podtrhlo pokračování, které vyšlo rovněž na PSone a vývojáři ze studia Reflections v něm vylepšili vše, co se dalo. Na třetí díl hráči čekali opravdu dlouhou dobu a všechny novinky hltali s velkým očekáváním. Když ale třetí Driver vyšel, odnášel si jen nízké známky a vývojáři byli v tu dobu všem pro smích. Naprosto promarněná šance dostat se opět navrchol a potěšit tak miliony fanoušků. Třetí Driver tak byl jedním z největších průšvihů Playstation 2 éry. Vývojáři z Reflections ale zbraně nesložili a o dva roky později vydali nový díl, tentokrát s názvem Driver: Parallel Lines. Po všech stránkách se jednalo o lepší počin, jak v předchozím případě, ale i tak to měl do absolutní bomby daleko. Reflections poté připravil ještě PSP díl Driver 76, který ale také žádnou velkou díru do světa neudělal. Už před vydáním PSP dílu koupil tuto slavnou značku Ubisoft i se studiem Reflections, které ihned začalo připravovat nový Driver, tentokrát pro Playstation 3 a Xbox 360. Výsledek jejich několikaletého snažení je téměř na dosah a jmenuje se Driver San Francisco.

Pokud jste hráli předchozí dva díly na Playstationu 2, tak vás určitě potěší fakt, že se vývojáři novým dílem chtějí vrátit ke kořenům série, takže už žádné chození po městě a plnění i klasických úkolů, jako ve hře Grand Theft Auto. Nový Driver je opět jen a jen o honičkách ve městě San Francisco, což určitě potěší naprosto všechny fanoušky. Když už jsme u toho města, tak rovnou zmíníme, že má přes 200 čtverečních mil herní plochy, přičemž vývojáři se chlubí, že celé město vymodelovali s velkým citem a smyslem pro detail, takže byste měli projížďkou po virtuálním San Franciscu poznávat věci reálné předlohy. Celou rozlohu města i s jeho důležitými místy si hráči mohou okamžitě prohlédnout na virtuální mapě, do které se dostanou stiskem jediného tlačítka. Samotné město žije a na ulicích jezdí nejen další auta, ale i se procházejí chodci. Nečekejte ale, že je budete moci srážet. To nepůjde a vždy by vám měli uskočit.

Hlavním hrdinou je v novém Driverovi starý známý John Tanner z prvních tří dílů, přičemž jde po padouchovi jménem Jericho. Tedy alespoň po něm šel, než se mu stala hrůzostrašná nehoda na mostě, kde se srazil s protijedoucím nákladním vozem. Od té doby leží v nemocnici a sní, jak je neustále v patách Jerichovi, který se ukrývá někde v San Franciscu. Když jsme řekli, že nový Driver je návratek ke kořenům, tak jsme měli na mysli jen hlavního hrdinu Tannera a jednu honičku za druhou. Jinak je nový Drive r úplně jiný, což už třeba ukazují plně licencované vozy. Těch bude v samotné hře něco kolem sto dvaceti, přičemž mezi nimi najdete i kousky jako Fiat 500, DeLorean, McLaren F1 nebo Bugatti nebo Pagani Zonda. Samotná jízda ve vozech je jakýmsi mixem arkády a reálnějšího jízdního modelu. Co přesně pod tímto vývojáři myslí, to poznáme až na konci roku, kdy Driver vyjde.

Co ale víme už nyní, je nová funkce hry nazvaná Shifting. Jde prakticky o jednu velkou novinku, na které je nový Driver postavený. Ta umožňuje hráči kdykoliv odzoomovat z jedoucího vozidla a vybrat si jiné, do kterého se ihned automaticky přesune. Jistě se ptáte, jak je toto možné. John Tanner je prostě v komatu, a jelikož si vše představuje, jeho duše může kdykoliv opustit jedoucí vozidlo a přepnout se do jiného. Shifting tak dává hráči naprostou volnost a spoustu zajímavých situací. Vezměte si třeba situaci, kdy v misi honíte nějakého toho padoucha a špatně odbočíte. V normální hře by to znamenalo hozením ovladačem o zem a restart mise. V novém Driveru se přepnete do mapy a přeskočíte do nového vozu, které jede tím správným směrem. Samozřejmě ve hře může nastat i daleko více situací, proč změnit vozidlo. Třeba když uvidíte policejní auto, které pronásleduje zločince. Můžete tak přeskočit do policejního vozu a honičku sám zorganizovat a zločince dopadnout. Můžete ale policii pomoci i jinak. Třeba když se přenesete do protijedoucího kamionu a pěkně hledaného zločince smetete ze silnice. Možností jak hru hrát tak bude nesčetně. K Shiftingu ještě dodáme, že tato funkce bude dostupná nejen ve hře pro jednoho, ale i v multiplayeru, což dává tušit, že hráče čekají opravdu nevídané honičky, jaké jsme tu ještě neměli.

Driver San Francisco je zdá se splněným snem fanoušků prvních dvou dílů. Prezentace hry na E3 sice nepůsobila moc dobře a grafická stránka také není nejlepší, ale pokud vývojáři pořádně vypiplaní hratelnost, budeme všichni chrochtat blahem. Driver San Francisco budeme i nadále bedlivě sledovat a ihned jak se dozvíme něco nového, dáme vám hned vědět. Samotná hra vyjde na Playstation 3 a Xbox 360, a jak jsme se nedávno dozvěděli, v Evropě bude k dispozici i velmi omezená limitovaná edice pro fanoušky série.

Driver San Francisco

ps3x360wii
Ubisoft, Ubisoft Reflections
Datum vydání hry:
2. 9. 2011
KARTA HRY
8/10

Komentáře