Dead Island

preview  17
Martin Šmíd, 24. 2. 2011 23:30
Pokud bychom měli spočítat hry, ve kterých se objevila nějaká ta zombie na odstřel, možná by nám nestačily prsty na několika rukou. Hry s oživlými mrtvolami jsou v posledních letech hodně populární, a jak se zdá, tak i v budoucnu o ně nebude nouze. Jednu takovou kutí polští vývojáři ze studia Techland, kteří stojí za úspěšnou westernovou sérií Call of Juarez. Nedávno jsme se dočkali představení hry s všeříkajícím názvem Dead Island, tak se pojďme podívat, co od ní můžeme čekat.

Možná vám zní Dead Island hodně povědomě, pokud sledujete neustále dění na herní scéně. V tom případě máte hodně dobrou paměť, protože poprvé byla hra Dead Island oznámena už na začátku roku 2007, ale v té době ještě neměla vydavatele a nad jejím osudem tak vysel velký, no přímo obrovský otazník. Pak se vývojáři vrhli na své další projekty a s osudem zajímavě vypadající zombie hry to bylo dost nahnuté. Pak ale bylo oznámeno, že vydavatelem se po dlouhých jednáních stane Deep Silver. Vývoj se tak mohl naplno rozběhnout, přičemž v tomto měsíci byl Dead Island znovu představen. Navíc bylo slíbeno, že se ho dočkáme už letos na konzolích Xbox 360 a Playstation 3 (dříve byla hra oznámena jen verze pro Xbox 360). Žádné konkrétní datum ale zmíněno nebylo.

Hra se odehrává v místě nazvaném jako Royal Palms Resort, které se nachází na ostrově Banoi v Papui-Nové Guineji. Jde o tropický ráj, který je doslova magnetem pro turisty. Jde tak o místo, kde by chtěl dovolenou jednou strávit naprosto každý. Nejde tak o místo, kde byste čekali, že na každém kroku naleznete krabice se zbraněmi a po zdech rozlitou krev. Hráč je na začátku hostem v jednom luxusním hotelu, který se zanedlouho stane terčem útoku oživlých mrtvol. Hlavní hrdina a několik dalších hostů se naštěstí neinfikuje, přičemž jejich jediným cílem má být útěk z nastalého pekla. Jak ale budou postupovat ostrovem, budou odkrývat i strašlivé tajemství, které stojí za přeměnou lidí na ohavné zombie.

Možná se už nyní těšíte na nějaký ten další zombie masakr, kde vezmete do rukou velký kulomet a půjdete si to se slizkými neřády vyříkat z očí do očí. Na toto ale rovnou zapomeňte, protože Dead Island je hlavně hra o přežití, kde budete muset hledat potravu a předměty, které použijete v boji. Ve hře je dokonce žalostně málo střelných zbraní a nábojů, těch je ještě míň. Většina bojů tak probíhá na blízko, během kterých používáte nejrůznější mačety, košťata, trubky a další věci, které najdete. Zbraně na blízko tak po většinu hry budou tím jediným, čím se budete bránit proti infikovaným monstrům. Vývojáři se takto rozhodli z jednoho prostého důvodu. S brokovnicí by se hrou prostřílel naprosto každý a hra by tak ztratila na hororové atmosféře. Na ní chtěj vývojáři hru postavit, což pro hráče může být jedině dobře. Rádi vzpomínáme na zážitky z prvních Residentů.

Na hráče během hry čekají zombie všemožných tvarů a druhů, které umí vždy pro sebe specifické schopnosti. Od normálních plazících se mrtvol, které opravdu čekají jen na to, až znovu lehnou do hrobu, až po rychlá monstra, která dokážou hodně zatopit. Vývojáři si navíc se zombiemi hodně pohráli a je docela zajímavé sledovat, jakou prochází devastací během souboje. Vezměte si třeba situaci, kdy sekyrou mlátíte do nebohého zombíka, ze kterého cáká krev a odlétávají části masa, které odhalují jeho svaly a kosti. Opravdu brutální.

Na začátku hry má hráč celkem slabého hlavního hrdinu, který umí několik chvatů. S tím by v pozdějších částech hry moc neuspěl, proto Dead Island obsahuje i lehký RPG systém, v němž se bude hrdina neustále vylepšovat. Jak budete postupovat hrou, tak budete umět nové a nové bojové dovednosti, budete umět ovládat na začátku přehlížené zbraně a chybět nebudou ani nové bojové animace a další věci. Bohužel celkově o RPG systému zrovna v tuto chvíli moc nevíme. Musíme tak počkat, co dalšího nám o něm vývojáři poví.

Zombie hry jsou jako dělané pro všelijaké kooperativní hrátky. Ačkoliv je Dead Island hra hodně založená silně na příběhu, vývojáři ze studia Techland slibují, že ji budete moci projít až ve čtyřech hráčích. Navíc se k vám kamarádi budou moci připojovat do rozehrané hry a pomáhat vám s ní, pokud se pro vás náhodou nějaká pasáž stane nepřekonatelnou. Každopádně je jen a jen na vás, jak hru prožijete a klidně se můžete na kooperaci vykašlat a Dead Island si projít v klidu sami.

Moc často se nestává, že se o sotva oznámenou hru začnou zajímat filmová studia, která okamžitě chtějí práva na filmovou verzi. Toto se nyní stalo až s Dead Island, a to z jednoho prostého důvodu. Tím je pochopitelně naprosto úžasný trailer, který doprovodil oznámení. Pokud jste ho neviděli, měli byste svoji obrovskou chybu napravit, protože je opravdu geniální. Není tak divu, že v Hollywoodu je o filmovou adaptaci obrovský zájem, a jak potvrdil člověk přímo z Deep Silver, zajímá se o ni hned několik velkých filmových studií. „Přiznávám se, že bych se rád spojil radši s velkým filmovým studiem, které má dostatek peněz, aby dokázalo film oživit i po kreativní stránce. Už proběhla jednání s několika velkými hollywoodskými režiséry. Jeden z nich dokonce viděl náš trailer, poté ho poslal zástupcům svého filmového studia a ti nás obratem kontaktovali. Nemyslím si ale, že by měl film profitovat z toho, že ho bude točit Spielberg s Lucasem, nebo že v něm bude hrát Brad Pitt a Angelina Jolie. V takovém případě by asi film moc dobře nefungoval,“ řekl Malte Wagener z Deep Silver.

Vývojáři popisují Dead Island jako tmavý, zkroucený a odvážný kousek, který by měl hráče přikovat k obrazovce do doby, než ho dohrají. Z prvních informací se zdá, že si jdou tvrdě za tímto cílem, takže už se těšíme, až nám ukážou další záběry. Dead Island totiž vypadá více než zajímavě a pokud dopadne vše tak, jak si vývojáři malují, mohli bychom se dočkat celkem příjemného překvapení.

Dead Island

ps4ps3x360
Deep Silver, Techland
Datum vydání hry:
9. 9. 2011
Žánr:
Střílečka, Hack and slash/Beat 'em up
KARTA HRY
8/10

Komentáře