Castlevania: Lords of Shadow

preview  6
Martin Šmíd, 2. 7. 2009 1:22
Hideo Kojima začal několik dní před výstavou E3 lákat na záhadný titul the Mask, který propagoval na svých stránkách. Nikdo vůbec netušil, o co by se mohlo jednat. Každý očekával naprosto nové IPčko z Kojimovy dílny, což trošku podpořila i informace, že sám Kojima pracuje pouze na PSP hře MGS. Začala tiskovka Konami a jedním z hlavních bodů bylo odhalení záhadné hry Mask. Na konci traileru se ze sálu začal ozývat nadšený řev a potlesk. Ten si totiž zasloužilo oznámení nového dílu legendární série Castlevania, na kterém pracuje Hideo Kojima společně se španělskými vývojáři z Mercury Steam.

Vznik první hry ze série Castlevania se datuje až do roku 1986, kdy Konami vydalo vůbec první díl. Ten si ihned získal velkou oblibu mezi hráči, přičemž se poté objevovaly další díly, které postupně vycházely, kde se dalo. Několik posledních dílů se objevilo na přenosných konzolkách Nintendo DS a PSP. Jednalo se pořád o onu 2D klasiku, která přikovala miliony hráčů k televizním obrazovkám. Když byla na minulém TGS v Japonsku oznámena next-gen verze této série, tak se všichni ptali, jak bude vypadat. Zastaralý 2D pohled si dokázal na Playstationu 3 a Xboxu 360 představit jen málokdo. Bylo tak jasné, že přechod do 3D je nevyhnutelný. Od té doby určitě každý fanoušek přemýšlel, jak se s tím vývojáři poperou a jak nakonec hra bude vypadat. Odpověď přišla na letošní E3, tak se pojďme poprvé podívat, jak představená Castlevania: Lords of Shadow vypadá.

Když začalo Konami pracovat na novém díle, asi si všimlo, že samo nedokáže přinést tak kvalitní díl, jaký hráči po celém světě chtějí. Bylo tak nutné do vývoje zapojit zkušené vývojáře, kteří doposud něměli co dočinění s předchozími díly a dokázali by dokonalý restart série. Volba padla na španělské studio Mercury Steam, které má za sebou celkem povedenou hororovou akci Clive Barkers JERICHO. Konami si od tohoto kroku slibuje úplně novou hru, která totálně překope herní systém, na nějž hráči byli zvyklí přes 20 let, a přinese navíc spoustu nových zajímavých herních prvků.

Děj nové Castlevanie se bude odehrávat v období konce všech věků, kdy jsou vojska nebes ohrožována lordy temnot a jejich armádou. Mezi oběma tábory stojí válečník Gabriel, bojovník světla, který už mnoho let bojuje s ostatními rytíři o život nevinných lidí a záchranu světa. Tuto cestu si vybral po smrti své milované ženy, kterou zabila temná síla rozprostírající se po celém světě. Duše milované ženy díky tomu dodnes nemůže najít klid, a tak bloudí zemí mrtvých a není schopná najít svůj klid na věčný odpočinek, jež by si zasloužila. Na druhou stranu to má i kladný dopad na samotného Gabriela, kterého může vést proti temnotě a v zapeklitých situacích mu hodně pomáhat. Ani tak nemusíme říkat, že cílem je zničení všech tří lordů temnot, aby se na zem opět vrátil mír.

Pokud jste viděli působivý trailer, tak jste si určitě všimli, že nová Castlevania hodně připomíná třeba God of War, kterým se vývojáři zřejmě hodně inspirovali. Ať už jde o bojová komba nebo o působivý grafický kabátek. Vývojáři z Mercury Steam se nechali na E3 slyšet, že dobře znají prostředí středověké Evropy, takže se jí nechali plně inspirovat, aby vytvořili hru, kterou když bude hráč hrát, ucítí onu autentičnost skutečného světa, jenž mohl opravdu existovat. Hra nás kromě zasněžených plání a hor zavede na gotické hrady, do temných lesů a měst. Do jednotlivých lokací by se hřáč měl smět kdykoliv vrátit, protože Castlevania: Lords of Shadow se bude odehrávat v otevřeném světě a je jen na hráči, kam nejdřív půjde a jakého lorda nejdřív pošle do horoucích pekel. Tedy alespoň takto Mercury Steam hu prezentuje. Během své cesty narazíme na spoustu nepřátel, které budou tvořit ti nejdivnější tvorové, jaké si vaše mysl dokáže představit, ale i obrovští pavouci a vlkodlaci. Občas se vám do cesty postaví i nějaký ten přerostlý boss, přičemž souboje s nimi mají být hodně dynamické, ale zároveň mají plně zapojit i váš mozek. Kromě klasické chodičky a mlácení všeho, co se hýbe, si budeme moci během hry osedlat k rychlešímu přesunu po světě koně, ale i temného vlkodlaka. Ať už vývojáři slibují, co chtějí, nic by nefungovalo bez vynikajícího ovládání. Toho jsou si vývojáři z Mercury Steam dobře vědomi, a tak neustále zkouší nové postupy, aby našli tu nejlepší možnost, která bude vyhovovat co nejširšímu spektru hráčů.

Castlevania: Lords of Shadow vsází na poslední trend rychlých akcí, kterou bude podporovat zajímavým příběhem a povedeným audiovizuálním zpracováním. Ačkoliv na nové Castlevanii nepracuje nikdo z jejích původních tvůrců, dohled Hideo Kojimy by měl zaručit, že se k nám na konci roku 2010 dostane prvotřídní titul od Mercury Steam, který možná zatopí i God of War 3 od Sony. Nechme se překvapit.

Castlevania: Lords of Shadow

ps3x360
Konami, Mercury Steam
Datum vydání hry:
5. 10. 2010
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře