Call of Duty: Elite

preview  12
Martin Šmíd, 2. 6. 2011 20:00
Značka Call of Duty je v posledních letech bez diskuze to nejcennější, co vlastní pod svými křídly Activision Blizzard. Tedy, pokud nebudeme počítat World of Warcraft, ale to je trochu jiná kapitola. Protože v posledních letech vyšla celá řada her z této série, rozhodl se Activision sjednotit celou značku službou Elite. Na první pohled se může zdát, že jde jen o rýžování peněz, ale pokud se na službu podíváte hlouběji, zjistíte, že vše je tak trochu jinak. Služba Call of Duty: Elite se totiž může stát velkým kamarádem hráče, která ho ještě více s Call of Duty sérií sblíží. Je to ten velký trumf připravovaného Modern Warfare 3? Dost možná je!

Když se podíváte na nejrůznější žebříčky nejhranějších her na Playstation Network a Xbox Live, tak zjistíte, že první příčky okupují Call of Duty hry. Ať už starší Modern Warfare 2 nebo nejnovější Black Ops. Za minulý rok si tuto velkolepou sérii vyzkoušelo přes 30 milionů hráčů, přičemž hned 20 milionů v hraní pokračuje. 7 milionů hráčů pak stráví každý měsíc hraním singleplayeru, takže se ukazuje, že nejen multiplayer je to, na co se každý upíná. V důsledku toho, že každým rokem vychází nový díl, dochází k jedné jediné věci. Hodně hráčů hraje úplně jinou hru, ačkoliv patří do jedné série. Právě díky této skutečnosti přichází služba Call of Duty: Elite, která má všechny hráče Call of Duty her spojit a poskytnout jim jakési zázemí a další bonusové věci, ať už zadarmo nebo placené.

Ono se docela špatně popisuje, co vůbec Elite je. V podstatě jde o jedinečný profil, který jde přenášet z jedné Call of Duty hry na druhou. Na profilu ovšem budete mít obrovské množství dat, a to nejen o sobě, ale i o svých kamarádech. Trochu je škoda, že Elite bude podporovat pouze Black Ops, Modern Warfare 3 a budoucí Call of Duty hry, ale na ty starší se zapomíná. Je totiž spousta aktivních hráčů Modern Warfare 2, kteří by jistě podobnou službu také ocenili, ale co se dá dělat. Protože na službě bude stavět především třetí Modern Warfare, tak Activision spustí v létě betaverzi http://www.callofduty.com/elite , která bude právě otestována na dílu Black Ops, aby v listopadu mohla běžet už pěkně zostra a nenastal žádný problém. Activision se u Elite snaží, aby hráči měli ke službě přístup naprosto odkudkoliv. Hlavní bude samozřejmě aplikace na PC případně na konzolích v samotné hře. Důležitou součástí služby budou i nejrůznější aplikace na iPhone nebo Android. Ať už se budete nacházet kdekoliv, měli byste mít pořád k Elite přístup, což je věc, kterou jistě ocení naprosto každý.

Když si prohlédnete okolní obrázky, tak si nejde nevšimnout velkou inspiraci jiné populární služby, a to Steamu od Valve. Celá aplikace je rozdělena do čtyř docela velkých a obsáhlých položek. Jsou jimi Career, Connect, Compete a Improve. Každá sekce nabízí hodně funkcí, takže si je nyní popíšeme.

První záložku tvoří Career, neboli kariéra. V ní je asi nejdůležitější takzvaná karta hráče (Player Card), což je vlastně to hlavní na celé Elite službě. Je to taková vaše vizitka, ve které máte sumář celé své kariéry v multiplayerovém klání. Samozřejmě karet budete moci mít několik, podle toho, jaké Call of Duty hry budete hrát. Tou první bude asi Black Ops karta, kde budete mít ukázány nejen kompletní statistiky, jako kolik jste zabili nepřátel, případně kolikrát jste nepříteli podlehli. Také se na kartu ukládají vaše nejlepší výsledky a dokonce i obrázky. Vaše data jsou tak pěkně na jednom místě, přičemž je můžete během chvilky jednoduše porovnávat se svými kamarády, ale i se všemi hráči z celého světa.

Pokud se rádi hrabete v nejrůznějších statistikách, tak vás určitě potěší přítomnost položek jako procento vítězných her nebo nejhranějších map. Také v této položce máte, kdy a kdo vás na jaké mapě zabil a pochopitelně i opačně. Ve statistice zde máte naprosto všechno a je už na první pohled vidět, že vývojáři to s celou službou myslí smrtelně vážně a nadále ji budou rozšiřovat podle toho, jak se bude rozšiřovat i samotná série. V sekci Career máte ještě užitečnou položku - Elite Summary, která prakticky zastupuje twitter. V ní si můžete psát nejrůznější statusy a číst ty svých kamarádů.

O něco méně zajímavou sekcí je Connect. Ta vlastně funguje jako takový osekanější facebook. Zakládáte si různě skupiny, do kterých se přidávají další hráči, se kterými si vykládáte o koníčkách a zálibách. S hraní Call of Duty to už nemá tak moc společného, ale proč ne. Vždy se najde nějaké téma k prodiskutování s ostatními hráči. Kromě zmíněné sociální sítě položka nabízí i položku Theatre, ve které naleznete nejnovější videa, která hráči při hraní Call of Duty her pořídili.

Compete je takový kalendář, ve kterém uvidíte plánované zápasy a soutěže, třeba o nejlepší obrázek. Activision ovšem slibuje i věcné ceny pro své hráče, kteří se budou soutěží účastnit. Hraním si tak můžete vydělat třeba nové PC nebo nějakého toho mobilního kamaráda. Jak budou podobné soutěže či turnaje pobíhat, to teprve bude oznámeno. Budeme hodně zvědaví, jestli budou soutěže reálné i pro Českou republiku nebo Slovensko. Poslední položka se jmenuje Improve a jedná se jen o jakousi encyklopedii série Call of Duty. Najdete v ní detailně popsané mise, herní mapy nebo zbraně. Také jsou v této části nejrůznější tipy a triky, popisy perků nebo herních režimů. Když si navíc kliknete na nějakou zbraň, objeví se u ní vaše statistika, kterou s ní máte. Určitě na první pohled zajímavá položka, ale asi v ní budou hráči trávit nejméně času. Není tím hlavním, co by vás mělo na službě Elite zajímat.

Asi největší nevole se po oznámení točila kolem nutnosti za službu platit. Šlo ale jen o vyústění toho, že většina hráčů si přečetla nadpis novinky na řadě serverů, čímž už byli rozezleni a začali panikařit. Je tak nutné zdůraznit, že služba Elite bude v základu plně ZDARMA, stejně tak její základní funkce. Platit se bude až za bonusový obsah, do kterého spadá třeba přístup ke všem mapám. Vezměte si, že chcete hrát Call of Duty jenom měsíc, ale zrovna se vám bude chtít načíst mapa, kterou nemáte. V této chvíli končíte a musíte si koupit DLC balíček, někdy i další a to třeba rovnou ke dvěma hrám. Pokud si službu Elite zaplatíte na měsíc, získáte přístup ke všem DLC balíčkům, takže si mapy kupovat nebudete muset, čímž ten měsíc značně ušetříte a navíc získáte přístup i k dalším prvkům nové služby. Toto už nezní tak špatně, jako při oznámení. Je samozřejmě jasné, že Activision bude muset přinést spoustu dalšího dodatečného obsahu, aby se vůbec vyplatilo službu na měsíc předplatit. To už ale ukáže až čas.

Call of Duty: Elite zatím vypadá na docela robustní službu, která bude jakýmsi domovem pro fanoušky této populární válečné série. Až čas ukáže, jestli se uchytí jako samostatná platforma. Našlápnuto k tomu má docela dobře.

Call of Duty Elite

ps3x360
Activision, Infinity Ward
KARTA HRY

Komentáře