Call of Duty: Black Ops

preview  20
Martin Šmíd, 1. 6. 2010 0:18
Call of Duty Modern Warfare 2 byl na konci minulého roku pro Activision obrovským úspěchem. Kdo by si v tu dobu pomyslel, že o pár měsíců bude studio Infinity Ward před rozpadnutím. O sporu mezi těmito dvěma subjekty jsme už napsali opravdu hodně, takže tímto vás nyní nebudeme zatěžovat. Pojďme se raději podívat, jak vypadá nový díl této válečné série, který nese název Call of Duty: Black Ops a vyjde 9. listopadu tohoto roku pro Playstation 3 a Xbox 360.

Activision doposud bral hry ze série Call of Duty od studia Treyarch jako takové vyplnění roční mezery, než se dočkáme plnohodnotného dílu od studia Infinity Ward. Svědčí o tom i samotná kvalita těchto her, která vždy nebyla taková, jak si hráči vždy přáli. Změna přišla ale už u dílu Call of Duty 5: World at War, který jasně dokázal, že nějaký ten talent vývojáři z tohoto „druhořadého” studia mají. I hráči si to zřejmě uvědomili a z obchodů si odnesli několik milionů kusů této hry. Nyní vývojáři ze stejného studia přicházejí s dílem Call of Duty: Black Ops, který prodělá hned několik zásadních změn. Tou asi největší je už samotný fakt, že se neodehrává za druhé světové války. Druhá světová je už prostě ohraná a jen těžko by se našly další zajímavé události. Navíc Modern Warfare ukázal, že hráče daleko více přitahuje nějaký ten modernější konflikt. Redaktoři z OXM dokonce říkají, že skok mezi Call of Duty 5: World at War a Call of Duty: Black Ops je zhruba takový, jako u CoD2 a prvního Modern Warfare. Jestli tomu ale skutečně bude, na to si musíme počkat. Nyní už ale k samotné náplni hry.

Jak už je u Call of Duty zvykem, během hry si vyzkoušíte hraní hned za několik postav, které budou prožívat nejrůznější válečné konflikty. Jaké konflikty to ale přesně budou, to je pochopitelně otázka. Zatím jediný potvrzený je Vietnam, ale u něj to rozhodně nezůstane. Každopádně většina vašich eskapád se bude odehrávat během studené války, která přinesla velký počet zajímavých válečných konfliktů, tak proč toho nevyužít pro videohru. Navíc v této době byly prováděny tajné mise, které dodnes nejsou odhaleny a pravděpodobně některé z nich budou použity i pro Call of Duty: Black Ops. Hráč se každopádně chopí vždy členů skupiny Studies and Operations Group, kterou tajně financuje americká CIA. Tato skupina vojáků je poté vysílána na nebezpečné mise po celém světě, aby v nich plnila samé těžké úkoly. Jaké úkoly to přesně budou, to si zatím nechává Treyarch pro sebe, ale slibuje různorodou náplň, takže by se hra rozhodně neměla opakovat a neustále budete plnit něco jiného. Možná si myslíte, že všechny mise jsou smyšlené, ale většina z nich se zakládá rozhodně na reálných základech. Aby tomu bylo skutečně tak, přizvali si vývojáři na pomoc majora Johna Plastera, veterána komanda SOG, které operuje přímo pod CIA. Ten jim tak mohl říci spoustu podrobností, aby hra působila co nejvíce reálně. Při vývoji hry byl k dispozici i Sonny Puzikas, který sloužil během studené války na opačné straně barikády, tedy u ruských tajných služeb.

Určitě se ptáte, jestli si ve hře užijeme i nějakých těch nových kousků zbraní. Odpověď je rozhodně kladná a ihned můžeme začít s jejich výpisem. Třeba redaktorům magazínu OXM se nejvíce líbila kuš s hledáčkem, která je opravdu účinnou zbraní a navíc je i tichá, což se hodí hlavně v misích, kde o vás nesmí vědět ani myška. Mezi novými kousky je poté i brokovnice Spas-12 s plamenometnými náboji Dragon´s Breath, které dokážou způsobit značnou škodu. Pro Rambo styl hraní je tu pro hráče připravený raketomet M2O2 Grim Reaper. Od zbraní není daleko k vozidlům, které budou také hrát ve hře důležitou roli. O této náplni se zatím Treyarch nechce vyjadřovat, ale už nyní víme, že bojovat rozhodně nebudeme jen dole na zemi. Ano, ve hře si i zalétáme ve vrtulníku a dokonce budeme pilotovat letadlo SR-71 Blackbird. Jeho kniplu se chopíme na začátku mise WMD, odehrávající se v roce 1968, a naším úkolem bude navigovat skupinku vojáků, kteří v pohoří Ural musí uniknout z dohledu nepřítele. Poté co se nám skupinku podaří úspěšně provést nepřátelským pohořím, tak se chopíme jednoho z vojáků a dostaneme za úkol zničit radarovou stanici.

Občas se naskytne mise, která nebude založená na postřílení stovek nepřátel nebo vyhození něčeho do povětří. V jedné z misí třeba budete muset zachránit své zajaté kolegy, což rozhodně nejde tak, že vtrhnete do vesnice a začnete střílet na vše, co se pohne. Budete tak muset zvolit poklidnější cestu a nepřátele likvidovat pěkně potichu buď nožem, nebo zmíněnou kuší. Pokud se vám ale nechtěně podaří získat pozornost nepřátel, můžete se ještě spolehnout na vaše kolegy, kteří by vás měli doprovázet po většinu misí. Nemusíte se tak bát, že na to budete sami. To je ostatně ta nejhorší věc, která se může vojákovi přihodit. Dva nebo čtyři je pořád více, než jeden. Na bojišti se kromě vás a vašich nepřátel budou pohybovat i civilisti, které budete moci využívat jako živé štíty. K tomu by se asi voják ve skutečnosti neuchýlil, ale v Call of Duty: Black Ops musíte pro svoje přežití a splnění mise udělat naprosto vše. Novinkou ve hře bude možnost využívání bullet timu. Ten budete moci použít třeba při efektivní likvidaci nepřátel. Samozřejmě ale nepůjde použít všude, aby se hned tak neokoukal.

Call of Duty bez multiplayeru? To pochopitelně nejde a tato složka nebude chybět pochopitelně ani v dílu Call of Duty: Black Ops. Vývojáři ze studia Treyarch si navíc dávají na celém online režimu velmi záležet a chtějí v něm překonat i své zkušenější a o něco úspěšnější kolegy, kteří stojí za Modern Warfare. Překonávají je hned v prvním oznámeném režimu, kterým je pochopitelně kooperativní kampaň. Tu budou moci hrát až čtyři hráči, což by mělo mít za následek i trošinku taktičtější pojetí, ve kterém se budete navzájem krýt. Ať už totiž vývojáři slibují jakkoliv kvalitní AI, tak živý kolega je živý kolega a jemu se nic nevyrovná. Co se týče samotného multiplayeru, tak samozřejmě nebudou chybět nejrůznější módy, přičemž vývojáři chtějí celou tuto část udělat co nejjednodušší, aby si ji užil naprosto každý. To ovšem neznamená, že by se hra osekala, to vůbec ne. Dokonce přibude i nový interface Create-a-Class 2.0, ve kterém si budete moci přizpůsobit vojáka vašemu vkusu. Můžete mu tak změnit naprosto vše, od kitů až po perky. K této části ještě zmíníme to, že vývojáři z Treyarchu plánují před vydáním otevřenou betaverzi. Kdy se jí přesně dočkáme a na jakou herní konzoli, to se teprve dozvíme.

Vypadá to, že se v listopadu dočkáme dalšího kvalitního dílu z populární série Call of Duty. Vývojáři z Treyarch berou práci na Call of Duty: Black Ops opravdu vážně a chtějí se samozřejmě před Activisionem vytáhnout, když je další díl Call of Duty od Infinity Ward pouze ve hvězdách. Možná ani ty hvězdy zatím neví, jestli nějaké to další Call of Duty od Infinity Ward bude. První setkání s Black Ops je tak příjemným překvapením a my se už těšíme, až si hru budeme moci osahat na vlastní pařanské ruce.

Call of Duty: Black Ops

ps3x360wii
Activision, Treyarch / n-Space
Datum vydání hry:
9. 11. 2010
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře