Všechny informace o Gran Turismo Sport

novinka  52
Martin Šmíd, 20. 5. 2016 13:55
Včera Sony uspořádala velké představení závodní hry Gran Turismo Sport, která vyjde letos v polovině listopadu exkluzivně pro konzoli PlayStation 4. Dnes Sony uveřejnila o hře prakticky všechny informace, o které vás pochopitelně nemůžeme ochudit, přečíst si vše můžete níže v novince.


Zásadní inovace, jaké tu nebyly od první hry „Gran Turismo“
Realisticky ztvárnit skutečné vozy ve 3D grafice a umožnit s nimi hru na domácí konzoli: Dnes jde o běžnou věc, ale v roce 1997 šlo o novinku, kterou poprvé představila hra Gran Turismo.

Prodeje celé série dosáhly celkově 76,74 milionů (*) prodaných kopií, a tak nejnovější „Gran Turismo Sport“, jehož uvedení je na PlayStation®4 plánováno na 16. listopad 2016, představuje výzvu pro nové inovace. Vidět to lze na jeho vizi vyvolat znovuzrození motorsportu uzavřením partnerství s FIA (Fédération Internationale de L’Automobile).

Obsahuje nejnovějších silničních vozů z celého světa
Ne všechny vozy ve hře „Gran Turismo Sport“ jsou závodní vozy zaměřené na rychlost. Je zde také mnoho atraktivních silničních vozů, které na ulici přitáhnou vaši pozornost.

Vozy zachycené do posledního detailu – od vnitřní struktury předních světel přes šířku dělicích linií karoserie až po prošívání sedadel. Snažili jsme se zachytit dokonce i vášeň, s níž automobiloví designéři tyto vozy navrhovali.

Z kompletní sestavy 140 vozů, která zahrnuje silniční a originální vozy, bychom vám nyní rádi představili tyto 4 speciální modely.

Ferrari LaFerrari '13
LaFerrari bylo představeno v roce 2013 jako vůz, který kráčí ve stopách speciálních modelů, jako byly F40, F50 či Enzo. Tento supersport používá stejné materiály a stejný výrobní postup karbonového monokoku jako stroje Formule 1 a kombinuje je s prvním hybridním systémem automobilky Ferrari. Maximální výkon včetně elektromotoru je 963 koní. Na zkušební trati Fiorano prokázal tento vůz svůj úžasný potenciál, když zajel kolo za 1 minutu a 19,9 vteřiny, což je o 5 vteřin rychleji než model Ferrari Enzo a o 3,1 vteřiny rychleji než model F12.

Mazda Roadster S (ND) '15
Čtvrtá generace šasi „ND“ modelu Mazda Roadster byla představena v dubnu 2014 v New Yorku. V září byl odhalen jeho design a jeho elegantní tvary byly všemi velmi kladně přijaty. Objem motoru závisí na zemi prodeje, avšak všechny modely zachovávají stejnou pozornost věnovanou pocitu, že při jízdě tvoříte s vozem jeden celek. V dubnu 2016 přesáhly souhrnné prodeje modelu Mazda roadster 1 milion vozů a nadále pokračují v aktualizaci záznamu o celkově nejprodávanějším 2místném sportovním kompaktním vozu v Guinnessově knize rekordů.


Mercedes-Benz Mercedes-AMG GT S '14
V roce 2014 představila automobilka Mercedes Benz svůj vlajkový sportovní model – vůz Mercedes AMG GT. Tento nástupce modelu SLS AMG, jehož výroba byla ukončena předchozí rok, představil v řadě oblastí nové technologie. Skořepinu tvoří pevný hliníkový prostorový rám a nově vyvinutý osmiválec se dvěma turby V8 Twin Turbo je kombinován s elektronicky řízenými variabilními tlumiči a systémem výběru jízdního režimu se sportovním módem, který umožňuje ještě agresivnější jízdu. Ve vrcholné verzi „S“ produkuje vysoce výkonný motor výkon 510 HP.


Ford Mustang GT Premium Fastback '15
6. generace Mustangu prošla modelovou změnou v roce 2014, kdy se slavilo jeho 50. výročí. Do té doby byl cílovým trhem pouze ten americký spolu s několika málo dalšími zeměmi, ale nový model byl určen pro 120 zemí z celého světa. Výrazně změněný design přinesl agresivnější vzhled než u všech předchozích modelů a skvělou zprávou bylo i to, že konečně došlo k opuštění tradiční tuhé nápravy a přechodu na nezávislé zavěšení všech 4 kol. Vrcholný model GT je poháněn 5litrovým vidlicovým osmiválcem produkujícím 441 koní, který vozu ve všech rychlostech poskytuje mohutný výkon.

Originální modely, které najdete pouze ve hře Gran Turismo

V „Gran Turismo Sport“ jsou vozy roztříděny do závodních kategorií podle skutečných závodů, které jsou nastaveny tak, aby při soutěži poskytovaly rovnocenné podmínky.

Tak například vozy Skupiny 3, která odpovídá skutečné třídě GT3, zahrnují organizací FIA schválené stroje, jako jsou Audi R8 LMS, McLaren 650S nebo Renault Sport R.S. 01 GT3, spolu s vozy, jako jsou Toyota FT-1 Vision Gran Turismo, Subaru WRX či Chevrolet Corvette Stingray C7, které byly upraveny pro Gran Turismo tak, aby odpovídaly požadavkům třídy GT3. Tím se naplní sny automobilových fanoušků, kteří vždy toužili vidět GT3 verze svých oblíbených vozů.

Při úpravách těchto strojů byly do úvahy vzaty skutečné předpisy a omezení vozidel – od GT křídel přes přední spoilery až po volanty a přístroje v interiéru.

Vision Gran Turismo

Projekt spolupráce „Vision Gran Turismo“, ve kterém automobilky z celého světa vyvíjejí originální vozy pro hru Gran Turismo, se z Gran Turismo 6 přesune i do Gran Turismo Sport.

Kromě nových vozů již byly v projektu Vision Gran Turismo představeny vozy od společností, jako jsou Bugatti, Peugeot, Volkswagen, které Gran Turismo upraví pro různé závodní kategorie a účast v soutěžích Gran Turismo Sport.

Alpine Vision Gran Turismo Race Mode
Bugatti Vision Gran Turismo
HYUNDAI N 2025 Vision Gran Turismo
Mazda LM55 Vision Gran Turismo
PEUGEOT Vision Gran Turismo Gr.3
Dodge SRT Tomahawk Vision Gran Turismo Gr.1
Toyota FT-1 Vision Gran Turismo Gr.3
Volkswagen GTI Vision Gran Turismo Gr.3


Legendární trať „Tokyo Expressway“ a řada dalších nových tratí

Kromě stále populární tratě Nürburgring Nordschleife (severní smyčka) se v sérii Gran Turismo poprvé objeví celá řada nových tratí, včetně legendární tratě „Tokyo Expressway“ či půl míle dlouhého oválu přezdívaného „Northern Isle Speedway“, abychom zmínili alespoň některé.

Zde jsou některé z tratí obsažených ve hře „Gran Turismo Sport“, pro které je v současnosti plánováno 19 lokací a 27 podob.

Tokyo Expressway (nová trať)
Velice očekávaná trať vytvořená v podobě tokijských městských magistrál. Vytváří atmosféru smyčky centrální dálnice, která byla postavena v době hospodářského růstu Japonska a která se mezi mrakodrapy proplétá sem a tam. Díky betonovým zdem, které ji svírají z obou stran, klesáním a stoupáním i střídání světla a tmy v řadě tunelů, vám zaručeně poskytne vzrušující zážitek z jízdy.

Northern Isle Speedway (nová trať)
Půl míle dlouhá oválná trať (přibližně 900 metrů), která je oblíbená v amerických automobilových sportech, se poprvé objeví i v sérii Gran Turismo. 16 metrů široká trať s vysokými klopenými svahy, jejichž náklon dosahuje až 31 stupňů, nabízí průjezd různými závodními stopami, ve kterých se mohou utkat 2 i 3 vozy vedle sebe.

Šotolinová trať (nová trať)
Tato šotolinová trať se nachází ve vyprahlé oblasti Severní Ameriky, která se táhne na jih od Skalistých hor až dolů do Mexika. Jde o dlouhou trať s řadou obtížných míst, která se vine mezi kaktusy a pouštním křovím a je celá pokrytá blátem a štěrkem. Dávejte si pozor, abyste při vzrušujících závodech na šotolině měli vůz na povrchu s nízkou přilnavostí stále pod kontrolou!

Brands Hatch
Tato trať, která se nachází ve Spojeném království v hrabství Kent, bývala kdysi součástí F1 a nyní se zde konají závody cestovních vozů a šampionátu britské F3. Na překrásné trati vedoucí skrze malý les na jezdce čekají extrémní stoupání i klesání, zatáčky jsou zde však poměrně jednoduché, takže si ji užijí jak začátečníci, tak i pokročilí jezdci. Kromě kompletní GP tratě je tu i verze Indy Circuit s vypuštěnou středovou částí.


Nürburgring Nordschleife
Německý Nürburgring slouží jako měřítko vývoje světového automobilismu a také „Gran Turismo“ se zde v uplynulých letech účastnilo závodů, v nichž nasbíraná data pak byla využita ve hře. 20 km dlouhá trať disponuje 300metrovým rozdílem výšek mezi nejníže a nejvýše položenými místy a v kombinaci s různorodými povrchy jde o nejobtížnější trať na světě. Ta byla vytvořena s použitím nejmodernějších metod, takže téměř cítíte bujnou vegetaci regionu Eifel, dopadající sluneční paprsky i zrnka asfaltu... to vše dohromady vám poskytne jedinečný zážitek z jízdy.

Willow Springs Raceway, Big Willow
Oblíbený americký okruh s více než 60letou historií. Tato slavná trať byla domovem závodů MOTOKÁR i mnoha dalších závodů a dnes je zaslíbenou zemí amatérských závodů. Do hry byla zapracována hlavní trať Big Willow. Snadno zvládnutelná trať je k jezdcům přívětivá a umožňuje vzrušující zážitek z jízdy vysokou rychlostí.

S realistickým fyzikálním modelem je řízení snazší
Také se mylně domníváte, že jízdní simulátory jsou těžké? Ve skutečném světě není řízení samo o sobě až tak obtížné. Nyní na vás čeká zcela nový svět přirozeného a dobře ovladatelného simulátoru řízení, který je vhodný pro začátečníky i zkušené jezdce.

Naším cílem bylo dosáhnout pocitu kontroly, který přesně a komplexně odpovídá činnostem hráče. Ve hře byste tak měli být schopni ovládat vůz stejně, jako když řídíte vůz ve skutečnosti. Takového pojetí fyziky se držíme již od v první hry série Gran Turismo a nyní přicházíme s dalším vývojovým stupněm.

Radost z pokroku pro každého
Režim kampaně ve hře „Gran Turismo Sport“ zahrnuje rozsáhlý off-line obsah, který poskytuje praktické zkušenosti, a dokonce i začátečníkům dovoluje osvojit si jezdecké dovednosti od píky a případně je zlepšit až na úroveň, která umožňuje účast ve většině hlavních závodů.

Škola pro začátečníky
I hráči netknutí automobilovými simulátory mají možnost naučit se všechny podstatné základní dovednosti, jako je třeba načasování brzdění či zatáčení volantem.

Výzva s úkolem
Při správném tempu postupu přes krátké mise s úkoly budete přirozeným způsobem nabírat základní dovednosti pro řízení. Na konci pak získáte takovou úroveň dovedností, která vám umožní účast ve většině hlavních závodů.

Okruhová zkušenost
Prostřednictvím zkušeností získaných z autentických závodů na okruhu vstoupíte do skutečného světa rychlosti. Využijte znalost podoby tratí, s nimiž jste se seznámili ve výzvách s úkoly, a naučte se základy motorsportu.

Závodní etiketa
Etiketa chování na trati je stejně důležitá jako rychlost, ať už jde o závody on-line či o ty skutečné. Osvojte si sportovního ducha, kterého musí mít všichni jezdci, chtějí-li se legitimně účastnit závodů proti ostatním hráčům. Dokonce i když nejste špičkoví jezdci se spoustou sebedůvěry ve své dovednosti, budete férově přiřazeni k dalším lidem stejné úrovně, což vám umožní spravedlivé a rovnocenné on-line závodění.

SPORTOVNÍ REŽIM
Ve „Sportovním režimu“ začíná každý jako začátečník

Najděte si způsob, který vám bude vyhovovat
Sport není jen o nejlepších hráčích, kteří soupeří, kdo z nich je nejrychlejší. Kouzlo skutečného sportu tkví v tom, že se v něm ode dne, kdy se do něj vrhnete, můžete díky své píli neustále zlepšovat. Nyní přicházíme s bodovým systémem sportovního chování, který hodnotí chování v on-line závodech. V denních závodech posuzujeme dovednosti a chování hráče a ty se stejnou úrovní pak férovým a důvěryhodným způsobem párujeme.

Šampionát FIA Gran Turismo
On-line „Sportovní režim“ hry „Gran Turismo Sport“ bude obsahovat dva souběžně pořádané on-line šampionáty certifikované FIA (Fédération Internationale de L’Automobile).

Prvním z nich je „Národní pohár“, v němž budou hráči reprezentovat svou vlast. Druhým pak „Pohár fanoušků výrobců“, ve kterém si hráč vybere svého oblíbeného výrobce vozů, kterého bude reprezentovat. Zábavu hráčům zajistí nejen samotné závodění, ale také možnost fandit týmům své země či oblíbené automobilky při živě vysílaných závodech.

Vítězové obou šampionátů pak budou odměněni na slavnostním předávání cen FIA naprosto stejně jako skuteční motorsportovní šampioni. Půjde o historický okamžik, kdy se videohra stane součástí oficiálního světa motorsportu.

GT SPORT LIVE
Vychutnejte si sledování „Gran Turismo Live“

Gran Turismo Live
Zábava ve skutečném sportu nepramení jen z vlastních sportovních výkonů, ale také z možnosti sledovat sport jako fanoušek. Motorsport si tak v „Gran Turismo Sport“ můžete vychutnat i při sledování oficiálních závodů nejlepších hráčů ve “„Sportovním režimu“.

Během víkendů budeme pořádat oficiální závody nejlepších hráčů ve „Sportovním režimu“. Jejich živé přenosy budete moci sledovat jako v televizi, včetně záběrů z kamer na trati, a dokonce živého komentování!

LICENCE
Získat můžete skutečnou závodní licenci

Digitální licence FIA Gran Turismo
Splněním různých podmínek pro jejich vydání, např. absolvováním lekcí závodní etikety v režimu kampaně hry „Gran Turismo Sport“ a dosažením určité úrovně úspěšnosti ve Sportovním režimu, získáte nárok na udělení „digitální licence FIA Gran Turismo“ od místního ASN (národního sportovního orgánu/automobilového klubu), která bude mít stejnou váhu jako skutečná závodní licence.

Do května 2016 přislíbilo svou účast v programu 22 zemí/regionů. Definitivní seznam zúčastněných regionů, podmínek, poplatků a procedur bude oznámen později.

GRAFIKA
Grafika, s níž přichází světlo

Modelování vozů
Původní herní a vykreslovací engine „Gran Turismo“ dosáhl nové úrovně grafiky, která pozorovateli umožňuje dokonalé vnímání světla.

Při modelování vozu byla věnována velká pozornost detailům. Úroveň zpracování detailů jde v Gran Turismo až tak daleko, že kvůli přesnému nasvětlování měří jas světel vozu, kvůli správným odstínům analyzuje strukturu barevné vrstvy dle vzorků skutečné barvy laku karoserie, a dokonce je zde zachyceno i odpovídající prošití sedadel. To vše s cílem věrně ztvárnit charakter vozu.

Krajina
Také pokroky dosažené při ztvárnění krajiny jsou fenomenální. Uvidíte každičký lístek na stromech kolem trati, jak se zmítá ve větru, přitahuje a rozptyluje světlo. Počasí, čas i stáří stromu vdechnou každému kmeni i kůře odlišnou podobu. Dík důkladnému sběru dat a zkušenému oku grafiků přistupuje Gran Turismo k reprodukci krajiny skutečně ze všech úhlů pohledu, včetně velikosti, zrnitosti a distribuce asfaltového povrchu.

Při běžné jízdě ve hře si úrovně detailů vozů a tratí možná nevšimnete, přehrávání záznamů a fotografie pořízené ve foto režimu však díky ní získají neuvěřitelnou věrohodnost.


EDITOR VZHLEDŮ
Navrhování a sdílení vzhledů: „Editor vzhledů“

Napodobování vzhledů skutečných závodních vozů
Díky „Editoru vzhledů“ budou mít hráči možnost navrhovat si své vlastní originální vzhledy vozů nebo zkusit napodobit vzhled svých oblíbených závodních vozů.

Vytvořený originální vzhled pak mohou hráči mezi sebou sdílet. Překvapte své přátele originalitou a kvalitou napodobeného vzoru. Gran Turismo podporuje kreativní lidi.

SCENÉRIE
Procestujte svět se Scenériemi

Gran Turismo představuje nový svět fotografie
„Scenérie“ představují novou generaci Foto režimu hry Gran Turismo, která je tematicky zaměřená na „cestování“ a která nabízí úžasně atraktivní technologii, jež může zcela změnit svět automobilové fotografie.

Jako byste sami cestovali po světě... je zde více než 1000 lokací režimu Scenérie, které jsou hráči k dispozici a do kterých můžete umístit vybrané vozy a vyfotografovat je.


Zdroj: gran-turismo.com

Gran Turismo Sport

ps4psvr
SCEE, Polyphony Digital
Datum vydání hry:
18. 10. 2017
Žánr:
Závodní, Simulátor, Sport
KARTA HRY
7/10

Komentáře