Studio Mundfish reaguje na obvinění, že shromažďuje informace o hráčích pro ruské úřady

novinka  3
Martin Šmíd, 30. 1. 2023 0:42
Studio Mundfish před několika dny oznámilo, že dokončilo očekávanou akční hru Atomic Heart, která vyjde příští měsíc pro PC a konzole PlayStation a Xbox. Nyní ale vývojáři musejí vysvětlovat několik obvinění, s nimiž přišla stránka AIN.Capital. Ta totiž tvrdí, že internetový obchod vývojářů zmiňuje ve svých podmínkách, že údaje uživatelů mohou být shromažďovány a sdíleny s ruskými státními orgány, vřetně daňového úřadu i Federální bezpečnostní služby (FSB). Podle zprávy byla tato klauzule zmíněna pouze na ruské verzi oficiálních stránek studia Mundfish. To ale není jediné obvinění.

Další obvinění stránky AIN.Capital:

  • Hru vyvíjí studio Mundfish, které tvrdí, že je mezinárodní s pobočkou na Kypru. Ve skutečnosti jde o ruské studio s centrálou v Moskvě.
  • Studio sponzorují ruští investoři, včetně bývalého top manažera Gazpromu s úzkými vazbami na ruského oligarchu Olega Děripasku a sankcionovanou banku VTB.
  • Studio nechce komentovat válku na Ukrajině, a je to z výše vypsaných důvodů logické. Vývojáři nedávno na twitteru zmínili, že nebudou komentovat politiku. 


Je jasné, že po takových obviněních muselo studio Mindfish reagovat a učinilo tak prostřednictvím magazínu GameRadar. Zaměřilo se hlavně na zmínku o sběru údajů pro ruské orgány. Mluvčí uvedl, že studio neshromažďuje data uživatelů a zmíněné prohlášení o ochraně soukromí je zastaralé a nesprávné. „Naše hra ani webové stránky nesmí shromažďovat žádné informace ani data. Prohlášení o ochraně osobních údajů je na stránkách zastaralé a nesprávné a mělo být odstraněno už před několika lety. Zavřeli jsme obchod, abychom ujistili fanoušky o integritě našeho studia a produktů. Omlouváme se za zmatky v této záležitosti,“ stojí v oznámení studia. Na další obvinění studio nereagovalo. 

Zdroj: Gamingbolt

Atomic Heart

ps4xoneps5xsx
Mundfish, Mundfish
Datum vydání hry:
21. 2. 2023
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
6/10

Komentáře