Stranglehold

recenze  9
Martin Šmíd, 23. 8. 2008 13:47
Stranglehold je duchovním nástupcem filmu Hard Boiled režiséra Johna Woo. Tak přesně zněla slova Midwaye při oznámení hry. Dokonce se na ní podílel i režisér zmíněného filmu. Avšak ne všechno, co vypadá slibě, se povede a Stranglehold je toho bohužel důkazem.

Hlavním hrdinou hry je Tequila Yuen, kterého skvěle ztvárnil Chow-Yun Fat. Ten už si roli inspektora střihl ve filmu Hard Boiled. Nyní stačí pro hlavní zápletku únos jeho dcery a manželky. To nemůže samozřejmě Tequilu nechat lhostejným, a tak sebere své naleštěné pistole a jde do akce. Právě akce je to, o co v této hře jde. Nečekejte tak žádné logické hádanky. Hra je opravdu dost lineární a většinou spočívá ve vystřílení bandy mafiánů v jedné místnosti, aby se vám otevřely dveře do další. Naštěstí je samotná akce velmi zábavná. Pokud by se dal Stranglehold k něčemu přirovnat, jsou to dva díly Maxe Payna. Občas si tak budete připadat, jako byste hráli jeho pokračování. Dokonce i Bullet time je zpět, zde se ovšem jmenuje Tequila Time. Ten slouží ke zpomalování času stejně jako ve hře od Remedy a po jeho aktivaci můžete všemožně uskakovat či střílet do připravených výbušných sudů. V rohu obrazovky máte ukazatel Tequila Time a stejně jako v Maxovi, a ani zde vám nevydrží věčně. Přesto si ho můžete doplňovat zabíjením jednoho mafiána za druhým nebo sbíráním origami skládaček. Těch je ve hře několik a kromě doplnění Tequila Timu slouží k doplnění speciální energie, kterou se můžete léčit, popřípadě k využití další vychytávky, která se jmenuje Tequila Bomb Gauge.

Právě Tequila Bomb Gauge, patří k tomu nejlepšímu ve hře. Celkem máte čtyři, které vyvoláte stisknutím některého z tlačítek D-padu. První a základní je léčení. Stačí mít dostatek energie a hlavní hrdina se i plně uzdraví. Léčit se ale dá i sbíráním lékárniček, kterých je většinou dost a jsou rozmístěny po celé mapě. Jako druhý dostanete Precision aim, který zapne jakési hledí, a pak už stačí jen zamířit na nepřítele a jednou kulkou ho sundáte. Toto je velmi efektní likvidace nepřátel a občas budete koukat, jak se zasažený nepřítel bude chovat. Pokud nepřítele zasáhnete do krku, rychle si ho chytne a jde k zemi. Pokud ovšem trefíte protivníka do nohy, zakulhá a ihned tasí zbraň znovu. Třetí je Barrage Attack, ve kterém se hlavní hrdina stane nesmrtelným a jeho zbraně značně posílí. Na chvíli se tak stanete vraždícím strojem, který bude posílat do hrobu jednoho nepřítele za druhým. Posledním Tequila Bomb Gauge, který získáte, je Spin Attack. V tomto módu samotného Tequilu neovládáte, ale on sám pomocí roztočení zlikviduje několik desítek mafiánských padouchů. Aby se ze střílení nestala nuda, občas se vám hra zpestří nějakou tou minihrou. V druhé kapitole to bylo třeba střílení z vrtulníku. Většinou se ale bude jednat o celkem zajímavé minihry nazvané Standoffs. Najednou jste obklíčeni několika mafiány a hra bude mezi nimi přepínat pohledy. Budou po vás střílet a vy budete muset po vzoru Matrixu uhýbat jejich střelám a při tom je sundat. Většina úrovní ve hře je stavěna k co možná největší destrukci a interaktivitě. Tequila může jezdit po zábradlí, běhat po schodech, či skákat na kostry dinosaurů. Vše můžete pochopitelně i rozstřílet a někdy se až podivíte, jak vypadá level po příchodu a při odchodu. Tvůrci přidali hlavnímu hrdinovi i podobné krytí jako v Uncharted. To je ovšem docela zbytečné, jelikož je hra dost jednoduchá a ani nepřátelé moc inteligence nepobrali. K snadnému průchodu hrou přispívají i lékárničky, které jsou snad na každém rohu.

Zajímavější jsou souboje s bossy, na které během své cesty za pomstou narazíte. Tito pánové už něco vydrží, a tak je třeba připravit si nějakou tu taktiku. Většinou vám postačí Barrage Attack, ale někdy je problém se k samotnému bossovi dostat. Třeba v mrakodrapu, kde se musíte vyhýbat nastraženým laserům. Jakmile o něj jen jednou zavadíte, čeká vás bolestivá smrt. Celkem musíte projít sedm rozsáhlých úrovní, které vám ale stejně zaberou maximálně hodinku. Dostáváme se tak k velkému nešvaru této hry, a tím je její délka. Hra je opravdu krátká a za jedno pohodové odpoledne ji dohrajete. K jejímu prodloužení je zde online multiplayer, kde můžete změřit síly se svými kamarády. Jde však pouze o doplněk, a tak ani zde dlouhodobější trvanlivost nehledejte. Pomalu finišujeme a dostáváme se k technickému zpracování. O grafickou stránku se stará Unreal 3 engine, a tak by hra měla vypadat opravdu famózně. Bohužel se tak neděje. Tím nechci říci, že by hra vypadala nějak tragicky, ale bohužel patří pouze k průměru. Je někdy až neuvěřitelné, jak vývojáři očesali U3 engine. V samotné hře ještě grafika vypadá pěkně, ale po přepnutí do filmečku se o dost zhorší. Co ovšem posbírá plný počet bodů, je fyzika. Jak už bylo zmíněno, vše se dá efektně rozstřílet a zničit. Hudební složka je také velmi povedená, a ačkoliv se občas opakuje, patří k tomu nejlepšímu na hře.

Stranglehold je skvělou akční jízdou od začátku do konce. Bohužel se jedná jen o střílečku, a to navíc hodně krátkou. Za skoro dva tisíce korun bychom přeci jen chtěli místo jednoho odpoledne alespoň dvě nebo tři.

Stranglehold

ps3x360
Midway, Midway
Datum vydání hry:
30. 11. 2007
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře