Resistance 2

recenze  49
Martin Šmíd, 27. 11. 2008 22:34
Když Insomniac překvapivě jako první PS3 titul ohlásili Resistance, byl to přinejmenším pořádný šok. Tihle lidé stojící za úspěšnou sérií Ratchet a Clank ale dokázali, že dokáží udělat i kvalitní střílečku. Po vydání dostával Resistance vysoká hodnocení a za vše mluví i milionové prodeje, které chce nyní překonat druhý díl. Jak se podařilo Insomniacu vstoupit podruhé do stejné řeky, si nyní povíme.

Na začátku se patří napsat, že nebudeme srovnávat Resistance 2 s Gears of War 2. Obě hry jsou opravdu dost odlišné a jen hlupák je může srovnávat. Na hlupáky si tu hrát nebudeme a raději se hned vrhneme na bojiště. Chiméry v prvním díle nebyly zničeny, ale ba co víc, přes Asii a Evropu, kterou se jim podařilo zničit, si to namířily do poslední bašty lidí - USA. Hrdina z prvního dílu ještě nezemřel a zatímco dusí v sobě nákazu Chiméry, což znamená jistou smrt, jde na svoji poslední misi, aby si to s mimozemskými šmejdy ještě jednou rozdal. Příběh je v Resistance 2 hodně složitý a napínavý, tak nebudeme prozrazovat, co se v něm stane.

Můžeme ovšem prozradit to, že hra obsahuje nádherný level design. Na začátku hry se podíváte do okolí Chicaga a svedete i souboj s obrovským kovovým monstrem. Právě v tu chvíli si uvědomíte, že Resistance 2 je jako den a noc ve srovnání s prvním dílem. Na každém kroku je tak vidět ona epičnost, jakou chtěli vývojáři hře dát. Po této fázi hry se navíc dostanete do lesů, které teprve představují pastvu pro oči. Nádherně designované koruny stromů, rozkvetlé květiny všude kolem - byla by to prostě idylka, kdybyste se nemuseli pořádně ohánět, aby vás něco nesežralo. Kromě těchto úrovní na Zemi se podíváte také do vesmíru, přesněji do jedné z mimozemských lodí. Design, na který tam narazíte, je také hodně povedený a očekávejte i setkání s obrovskými Chimérami na malém prostranství, které plně vyzkouší vaši zručnost. Jediné, co by se snad dalo hře vytknout, je lineární průchod levely. Vždy máte jen jednu možnou cestu a jakoukoliv odbočku vám utnou krabice nebo zavřené dveře. Linearita ovšem pomáhá udržet hře vysoké tempo, které vás tak přiková ke hře od začátku do konce.

Co uchvátilo hráče v předchozím díle, bylo velké množství nejrůznějších Chimér, které mohli likvidovat. Pochopitelně i zde potkáte řadové Chiméří vojáky, dojde řada i na ty malé pavoučky, kteří vám pořád dokáží hodně zatopit, ale také na zcela nové druhy. Jedním z nich je třeba vyhublá Chiméra, která se rodí z obrovských vajec, jež jsou rozesety po celém světě. Ze začátku vám tyto vaky nebudou nijak překážet, ale později nebude ani jeden, ze kterého by se tato potvora nedostala na svět s posláním vás zabít. Navíc neútočí nikdy samy, ale přinejmenším v desítkách, takže si s nimi opravdu užijete. Dále se můžete těšit na obrovské Chiméří titány, kteří mají v rukou raketomet. Tato obrovská stvoření zabijete jen tehdy, když jim střílíte na brnění, které nesou na zádech. To poté samo exploduje. Zajímaví byli i létající robůtci, které občas doprovází i velké střílny, navíc vybavené štítem. Nesmím zapomenout ani na obrovské neviditelné troly, kteří vám to občas pořádně osladí. Když už si jich ale všimnete, stačí jeden výstřel z brokovnice a je po problému. Abyste si nemohli užít ani tu koupel po divokých přestřelkách, čeká smrt i ve vodě, tak se v ní moc nezdržujte.

Ať už jsou Chiméry sebepovedenější, největším tahákem jsou souboje s bossy. Už první, kterého představuje obrovská chobotnice na mořské hladině, se vám vryje do paměti a nikdy na něj nezapomenete. Další boss, který stojí za zmínku, je obrovský Leviathan, který v Chicagu bortí jeden mrakodrap za druhým a svedete s ním obrovskou bitvu. Tento souboj byl hodně propagován a doslova z něj čiší beznaděj, kterou hlavní hrdina v tomto okamžiku bude prožívat. Dále už neprozradíme, jací bossové vás čekají, ale vězte, že na každého budete potřebovat jinou taktiku. Ne každý jde zničit hrubou silou, takže bude mít na chvilku co dělat i váš mozek.

Abyste měli usnadněný průchod hrou, projde vašimi pařáty neskutečný počet nejrůznějších zbraní. Hned na úvod si ovšem všimnete celkem podstatného rozdílu. Zbraně už nemáte v inventáři, ale vždy můžete mít u sebe maximálně dvě. Každopádně se jich válí všude na zemi dost, tak se nemusíte bát, že byste neokusili nějaký ten nový kousek. Mezi klasické zbraně z prvního dílu patří americký samopal, klasický samopal od Chimér, raketomet, sniperky a všelijaké granáty. Novinkou je zbraň, která vystřeluje kotouče, které rozřezávají vše na malé kousky. Vystřelená čepel se navíc nezastaví po nárazu, ale dále se chvilku od všeho odráží, aby byla škoda co největší. Máme i možnost vyzkoušet si rotační kulomet, brokovnici a další klasiky. Arzenál zbraní tak prošel jen přidáním některých kousků, ale nic zásadního se nezměnilo. Což je i dobře. Na co si ovšem musíme postěžovat, je absence jakýchkoliv dopravních prostředků. V druhém díle si tak už nevlezete za kulomet na střechu džípu, ale projdete celou hru pěkně po svých. Být ve hře úrovně s vozidly, jednalo by se pravděpodobně o nejlepší střílečku za posledních X let.

Hra pro jednoho je neskutečně zábavná, ale největší kouzlo Resistance je v kooperativní hře pro osm lidí, která vás provede alternativním příběhem. Tato část hry se nám zdá jako nejpovedenější a občas budete koukat, do jaké vřavy se v této části hry dostanete. Dále je zde i klasický online. Módy nebudu vypisovat, ale jen zmíním podpory až pro 60 hráčů na jedné mapě. Po spuštění navíc čeká každého velké překvapení, protože na žádné lagy se zde nehraje a i při obrovském počtu lidí jede hra naprosto stabilně. Občas si budete klást otázku, jak tohle sakra Insomniac dokázal. Online hra je tak plnohodnotnou částí hry a skvěle doplňuje část pro jednoho hráče. Dohromady tak tvoří jedinečný balíček, který si nechá líbit každý hráč akčních her.

Resistance 2 je tento rok vlajkovou lodí Sony, a tak jsme byli zvědaví, jak si vývojáři poradili s technickou stránkou hry. Už po zapnutí hry vás praští do očí grafická stránka. Právě na ní si vývojáři pořádně mákli a budete koukat, jak to hře prospělo. Ať už budete bojovat v okolí Chicaga, v lesích nebo v samotném Chicagu, budete mít čelist až na podlaze. Pokud si pamatujete na první CGI trailer na Resistance 2, tak vězte, že takto vypadá i samotná hra. Na obloze se prohání obrovské mimozemské lodě, které doprovází menší. Naprostá nádhera, kterou musíte vidět. Třešničkou na dortu je pak framerate, který je i při tomto počtu objektů stabilní a ani jednou se nestalo, že by hra nějak zpomalila. Co se dále vývojářům povedlo, je skvělé ozvučení, ať už zbraní nebo Chimér. Na takový řev, jaký vydávají některé druhy Chimér, jen tak nezapomenete. Celou technickou stránku podtrhuje výpravná hudba a skvělý dabing.

Resistance 2 je výjimečná střílečka, která vás ohromí nádhernou grafikou, skvělým level designem, podmanivou atmosférou, poutavým příběhem a skvělou hratelností. Už dlouho jsme tu neměli akční hru, která vás udrží u televizních obrazovek od začátku do konce a navíc ji nedohrajete jako většinu jiných za odpoledne. Resistance 2 se tak stává jednou z nejlepších akčních her videoherní historie a nejlepší akční hrou tohoto roku.

Resistance 2

ps3
Sony Computer Entertainment, Insomniac Games
Datum vydání hry:
4. 11. 2008
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře