Life is Strange: Episode 1 - Chrysalis

recenze  5
Martin Šmíd, 2. 2. 2015 17:00
Vývojáři ze studia Dontnod Entertainment dali o sobě vědět zhruba před dvěma lety, když vytvořili zajímavou akční adventuru Remember Me. Ta získávala docela slušné známky v recenzích, hlavně měla výborný soundtrack, ale u hráčů moc nepochodila z nejrůznějších důvodů. Naštěstí komerční neúspěch naštěstí studio ustálo, ačkoliv se muselo trochu propouštět, každopádně se vývojáři mohli vrhnout na epizodickou adventuru Life Is Strange, kterou zafinancoval Square Enix, jejíž první část k nám doputovala v minulém týdnu. Pojďme se podívat, jestli se vyplatí do ní investovat.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Epizodické adventury jsou v poslední době docela v módě. Vše nastartovalo studio Telltale Games, které se následně snaží všichni kopírovat. Naštěstí Life Is Strange si jde tak trochu svojí vlastní cestičkou, a to už po stránce příběhu, který je dost osobní a vlastně sleduje celkem normální holku, alespoň se to tedy na začátku zdá. Hlavní hrdinkou je Max Caulfield, která se právě vrátila do městečka Arcadia Bay v Oregonu po pětiletém bydlení v Seattlu, na které nevzpomíná moc dobře, jak se můžete později dočíst v jejím deníčku. Rodiče jí dali na soukromou školu Blackwell Academy, přičemž hned na začátku zjistíme, že přímo miluje focení a bez svého aparátu prakticky neudělá krok.

Na začátku si řeknete, že jde o celkem normální mladou holku s klasickými problémy dospívající, ale následně se Max začne dostával do řady problémů, do toho všeho potká svoji starou dobrou kamarádku Chloe, která jí nemůže moc odpustit, že tenkrát odjela a už jí ani nenapsala, a samozřejmě je pak také tady zmizelá studentka, jejíž plakáty jsou všude po městě. Aby toho nebylo málo, Max hned na začátku zjistí, že umí přetáčet čas a hrát si s ním, k čemuž se ještě dostanu. Každopádně příběh je těžké nyní hodnotit, když jde jen o start a první kapitolu z pěti, ale vývojáři položili dobré základy, na nichž mohou v následujících měsících stavět. Příběh je nejen zajímavý, ale má i sympatickou hrdinku, která je navíc skvěle zahrána a nadabovaná.

Jednou z nejdůležitějších herních mechanik v Life Is Strange je schopnost hlavní hrdinky Max přetáčet čas. To se hodí zejména při rozhovorech, protože nejprve dostanete potřebné informace a získáte tak určitou výhodu, abyste se následně vrátili a vedli rozhovor trochu jinak, lépe, a dostali se k požadovanému cíly. Samozřejmě toto funguje i v řadě jiných situací, přetáčení času se hodí i během hádanek, kterých ovšem není moc a jsou navíc i celkem jednoduché. Na první pohled se může zdát, že možností přetáčet čas hra ztrácí tak trochu napětí, protože vždy se jde vydat takovou tou zlatou střední cestou. Přetáčet čas ale můžete jen v dané sekvenci, následně, když se volby promítnou později do hry a příběhu, už není možné čas přetáčet, což je samozřejmě dobře. Rozhodnutí, která tedy učiníte, mají určitě velkou váhu, ale samozřejmě je těžké nyní říci, jak moc se promítnou v dalších epizodách do osudu hlavní hrdinky či dalších postav, a vůbec na konec příběhu. Ještě zmíním, že po dohrání si můžete prohlédnout statistiky hráčů z celého světa, jak se rozhodli oni, a třeba se tím inspirovat do opakovaného hraní. Znovuhratelnost je zde docela vysoká.

Hru Life Is Strange si můžete nejprve vyzkoušet nákupem první epizody, a až následně zaplatit za zbylé čtyři. Je ale rovněž možné si koupit všech pět epizod v jednom balíčku.

Každopádně Life Is Strange je prakticky klasická adventura, která má jedinou svoji originalitu, a to je zmíněné přetáčení času. To ale nijak nevadí a rozhodně jí to neubírá, protože staví na zajímavém příběhu, o kterém už byla řeč, a jako každá adventura na prozkoumávání rozmanitých a dobře designérsky zvládnutých lokací, sbírání informací nebo předmětů, a dobře napsaných dialozích mezi postavami, u kterých jsem se za celou dobu nenudil. Vedlejší postavy jsou navíc zajímavé, každá má svůj vlastní charakter, vyplatí se s nimi vézt rozhovory, ale pochopitelně nejdůležitější vedlejší postavou je Chloe. Vztah mezi ní a Max je zatím v první epizodě jen načrtnut, ale podle závěru se dá předpokládat, že v dalších epizodách si hodně pomůžou a budou nerozlučnou dvojkou. Musím ještě zmínit, že mi přišlo, že angličtina není jako u žánrově příbuzných hrách zase tak složitá, ale je jasné, že určitou znalost Life Is Strange po hráči vyžaduje.

Ovládání hlavní hrdinky Max je jednoduché, levou páčkou normálně chodíte a následně určitými tlačítky spouštíte nějakou tu akci. Dobře je nedesignován i deníček, jehož prohlížení je jednoduché a hlavně rychlé, takže se v okamžiku dostanete ke všem zajímavým a hlavně důležitým informacím. U ovládání je vidět, že vývojáři hru vytvářeli hlavně primárně pro gamepad, což je pochopitelně dobře, jen těžko si představit, že by šlo vyřešit nějak lépe.

Co na Life Is Strange určitě zaujme od první minuty, je nádherná stylizovaná grafika, která má spoustu detailů a vůbec se k vyprávění dívčího příběhu skvěle hodí. Na první pohled určitě nemáte možnost poznat, že jde o Unreal engine, který se vývojáři rozhodli použít. Za vizuální ztvárnění, jemuž pomáhá i povedené nasvícení jednotlivých scén, si tedy zaslouží vývojáři velkou pochvalu, navíc i optimalizace je velmi dobrá, během hraní jsem se nesetkal s žádným technickým problémem nebo propadem frameratu. V pozitivech budu i pokračovat, protože Life Is Strange obsahuje i nádherný soundtrack. Vývojáři si licencovali několik známých skladeb od Syda Mattrese, ale samozřejmě dávají pořád i na své originální melodie, přičemž z tohoto vznikl skvělý mix utvářející výbornou atmosféru. Hudba je určitě jedním z dalších důvodů, proč netrpělivě budete čekat na druhou část. Ta by měla vyjít do konce března.

Další námi vytípané obrázky si můžete prohlédnout na kartě - http://konzolista.tiscali.cz/games/onegame?link=life-is-strange-5581&game5581-show=2 . Níže pod novinkou prvních 10 minut hraní z PS4 verze.

Z prvních informací jsem se na Life Is Strange docela těšil a vývojáři dokázali očekávání naplnit. Life Is Strange staví nejen na zajímavém příběhu se skvěle zahranou hlavní hrdinkou, kterou si zamilujete od první minuty, ale také povedené hratelnosti s možností přetáčet čas a ovlivňovat následné události. První epizoda položila dobrý základ, nyní jen chtít, aby vývojáři vše v následujících měsících zdárně dotáhli.

Life is Strange: Episode 1 - Chrysalis

ps4ps3x360xone
Square Enix, Dontnod Entertainment
Datum vydání hry:
30. 1. 2015
Žánr:
RPG, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře