FIFA 13

recenze  15
Martin Šmíd, 14. 10. 2012 21:30
U EA Sports v posledních letech platí, že s každým novým ročníkem sportovních her NHL a FIFA přichází spousta novinek a vylepšení, které je posouvají nejen k většímu realismu, ale také větší zábavě. NHL 13 letos přineslo doslova revoluci, takže každý určitě očekával, jak si povede FIFA. Ta velkou revoluci prožila už v minulém roce, kdy přišla spousta novinek, a prakticky se změnil herní systém. Jestli jste si mysleli, že letos proto bude nový ročník jen drobně vylepšen, pořádně jste se spletli. FIFA 13 přináší zase kupu změn a novinek, a proč to neříci rovnou, zase se stává králem fotbalových simulátorů. To se ale tak trochu dalo čekat.

Recenzovaná verze: Playstation 3

Fotbalová série od EA Sports na rozdíl od konkurence vždy přinesla velké množství licencí, a FIFA 13 v tomto není výjimkou. Opět tu najdete licenci na zhruba sedmdesát stadionů, zajímavostí ovšem je, že barcelonský Camp Nou chybí. Je tu také licence na 32 fotbalových lig i se všemi týmy, které v nich hrají. Našince možná nepotěší, že opět chybí korupcí prolezlá Gambrinus liga, naštěstí se vrací alespoň plně licencovaná česká fotbalová reprezentace, ta ostatně nechyběla ani v dodatku EURO 2012 pro předchozí ročník. Licencí má FIFA 13 hromadu, a i když něco málo chybí, vybrat by si měl naprosto každý.

Když se podíváte na herní menu, je tu několik zajímavých novinek, které stojí za povšimnutí. Nejprve ale zmíním, že tu jsou přítomny všechny režimy z předchozího ročníku, takže si můžete opět zahrát obrovský režim FIFA Ultimate Team, který má tentokrát tutoriál nadabovaný Mikolášem Tučkem. Také si můžete zahrát režimy Be a pro za hráče či brankaře, je tu přítomna i kariéra, která ovšem byla dost vylepšena. Nově můžete trénovat nejenom klub svého srdce, ale sem tam vám přijde nabídka vést současné i fotbalovou reprezentaci nějaké země (také se do ní můžete dostat jako hráč), přičemž lepší nabídky pochopitelně přicházejí podle toho, jak se vám daří s týmem, který primárně vedete. Každopádně fotbalová reprezentace sezónu natahuje o další zápasy, hlavně ty kvalifikační, ale nechybí ani finálový turnaj EURO či Mistrovství světa.

Vylepšeny byly i přestupy hráčů. Nyní už nestačí jenom splnit požadavek klubu, abyste svoji vysněnou posilu mohli koupit, ale i té musíte slíbit a předložit určitou nabídku, jakou bude mít pozici v týmu. Hráči navíc svoje úspěchy na hřišti sledují, a sem tam se vám i ozvou, jestli byste se jim mohli podívat na smlouvu, protože plat zrovna neodpovídá jejich kvalitám. Když novou nabídku nepřijmou, hned se množí spekulace o jejich odchodu, na což pochopitelně reagují ostatní týmy. Režim kariéry nabízí další menší změny, a i díky nim je daleko lepší jak v minulosti.

V minulém roce nám vývojáři představili online službu EA Sports Football Club, v níž si vyberete klub a snažíte se mu za své úspěchy pomoci k lepšímu postavení v žebříčku. Ten samozřejmě nechybí ani nyní, přičemž skvělou zprávou je, že se vám profil z minula převede celý do FIFA 13, takže můžete hned pokračovat tam, kde jste skončili. Stejně jako loni jsou součástí speciální výzvy, které vývojáři několikrát do měsíce mění. Ty spočívají většinou v otočení nepříznivě tvářícího výsledku podle reálného zápasu. Za zvládnutí výzvy na různé obtížnosti pak samozřejmě dostanete body do EA Sports Football Club. Body do něj ostatně získáváte za všechny své činnosti. Kromě bodů, které vám zvyšují postavení a level, dostáváte i speciální měnu, kterou můžete utratit třeba za lepší oslavy gólů, kopačky, historické dresy svého oblíbeného týmu a další bonusy. Rozhodně motivace se neustále zlepšovat.

Multiplayerový online režim od minula neprošel výraznou změnou. Za zmínku stojí jen přidání sezónních zápasů do režimů FIFA Interactive World Cup a Sezóny Profi Klubů. Jinak po zhruba třech desítkách odehraných online zápasů jsem nezaznamenal větší problémy, jen tedy za předpokladu, že služba jela, protože občas se mi stalo, že vypadla a chvilku nešla. Snad ale toto EA v následujících dnech a týdnech zlepší.

Další novinkou nového ročníku je tréninkový režim Skill Games. V něm na vás čeká spousta zajímavých miniher, v nichž si zábavnou formou můžete trénovat herní dovednosti, kličky, vedení míče, ale i střelbu na bránu z nejrůznějších situací, dokonce je možné i trénovat přímé kopy či nahrávky. Za rozehranou minihru tu dostáváte body, přičemž pokud jí splníte, postoupíte dále, kde vás na stříbrný a posléze zlatý stupeň čekají těžší překážky a další výzvy. Režim Skill Games nejen, že zlepšuje vaše schopnosti do samotné hry, ale je i nesmírně zábavný, a kolikrát se mi proto stalo, že jsem u něj vydržel i několik desítek minut.

Zajímavou novinkou je v menu Match Day, do kterého spadají rychlé zápasy nebo možnost hraní s Playstation Move. Prakticky se jedná o to, že se hra pokaždé připojí k EA serverům, ze kterých tahá reálná data o kondici hráčů či jejich zranění, což se poté promítne i do samotné hry. Jde jen o drobnou novinku, která má ovšem na zápasy docela zásadní vliv, možná větší, než si na začátku dokážete představit. V Match Day naleznete ještě položku zápas týdne, ve kterém si můžete zopakovat některé naposledy hrané reálné zápasy. To bychom měli k novinkám v herních režimech, nyní se pojďme podívat na hřiště, kde je také požehnaně změn.

V minulém roce nám EA ukázala novinku v podobě Impact Enginu, která monitoruje pohyb hráčů, jejich zranění a kolize. Vývojáři z EA jí samozřejmě začlenili do nového ročníku, jen v upravené verzi, takže nyní vše působí reálněji. Nyní už ale na novinky FIFA 13. Ta největší se jmenuje First Touch Control, přičemž jde o první dotek hráče s míčem. Ten už není ke kopačce přilepen jako v minulosti, ale odskakuje a chová se daleko reálněji, takže dobrá přihrávka ještě neznamená, že jí hráč úspěšně přijme a bude mít možnost případně zakončit, což ostatně ukazuje i námi pořízené video níže. Míč mu totiž může v poslední chvíli odskočit, takže bude mít soupeř šanci pro rychlý protiútok.

Novinkou ve FIFA 13 je systém Complete Dribbling, v něm můžete provádět některé triky, které se objevily v poslední FIFA Street, nejvíce se mi líbilo naznačování střely, a následná okamžitá klička do protipohybu hráče, takže bylo najednou místo pro lepší zakončení. Kompletně byl přepracován systém přímých kopů. V minulosti jste mohli rozehrát na krátko, případně zkusit přímo ohrozit branku. Nyní je možno vymýšlet nejrůznější taktiky, třeba je možné nechat druhého hráče rozehrát tak, aby nahrál do lepší pozice. Také je možné poslat hráče přes míč přeběhnout, aby zmátl obranu soupeře i brankaře. Možností, jak rozehrávat kopy je tu spousta, a je jen na vás, jakou zrovna využijete.

Hře určitě pomáhá i přepracovaná umělá inteligence nazvaná Attacking Intelligence, díky níž jsou hráči daleko živější, lépe si nabíhají do dobrých míst, a rovněž si dávají větší pozor, aby nestáli v postavení mimo hru. Lépe i brání, dodržují zvolenou taktiku, takže už nedochází k tolika situacím, u kterých byste se rozčilovali kvůli inteligenci hráčů na hřišti. Jedině rozhodčí by zasloužili do příštího ročníku ještě dořešit, protože kolikrát písknou naprostou blbost, takovou, jaká se píská jen v zápasech Barcelony, a jindy nechají přímo kriminální zákrok bez povšimnutí. V tomto odstavci ještě zmíním, že směrem dolů šla obtížnost, protože ta největší už nepředstavuje takovou výzvu, jako v minulosti. Je značně lehčí, což je docela škoda.

FIFA 13 ve verzi pro Playstation 3 podporuje nově i pohybový ovladač Playstation Move. Ten je tedy podporován jen v jednom režimu, v němž si můžete dát rychlou lokální hru proti umělé inteligenci nebo kamarádovi. Je zajímavostí, že kamarád nemusí mít jako vy Playstation Move, ale postačí mu klasický gamepad. Na Gamescomu mi přišlo prezentované ovládání skrze Playstation Move dost zvláštní a nepraktické, přesto má určité kouzlo a nejde upřít to, že se s ním hraje vcelku dobře. Hráč sice běží sám, ale musíte udávat rychlost a směr, ukazatel na obrazovce poté ukazuje, kam přihráváte nebo střílíte. Rozhodně stojí za to vyzkoušet hraní s Playstation Move, ačkoliv je mi jasné, že primárně hru budete hrát na Duashocku 3, který navozuje daleko větší realističnost, navíc se s ním dají provádět nejrůznější triky, které s Move neprovedete. S Move je hratelnost daleko arkádovější, čemuž napomáhá i snadnější umělá inteligence soupeře.

K vizuální stránce jen těžko říci něco jiného, než to, že je zase o něco vyhlazenější, hezčí, ale velkých změn si asi nevšimnete. EA pořád využívá stejný engine, který každým rokem jen drobně upravuje, na velkou změnu si zřejmě budeme muset počkat až do nové generace konzolí. Co se ovšem od minula změnilo, je ozvučení, které dotváří skvělou atmosféru během zápasů, pochválit můžu i zajímavý soundtrack. Stejně jako v minulém roce, i nyní nechybí český komentář od Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného. Přibylo několik nových hlášek, ale co se týče přesnosti a popisu jednotlivých situací, FIFA 13 dost pokulhává. Kolikrát se mi stalo, že byla popisována úplně jiná situace, dokonce jsem se občas dozvěděl, že mi hraje v týmu nový hráč, ačkoliv samozřejmě při pohledu na soupisku chyběl. Co se týče překladu textu, ten je zde velmi dobrý a za dobu testování jsem si nevšiml žádné velké chyby.

Následující odstavec se nijak nepromítne do hodnocení, protože se nebude týkat recenzované verze. Mohl jsem si vyzkoušet i verzi pro Playstation Vita a Nintendo Wii, které jsou obrovským zklamáním a velkým podvodem ze strany EA na hráče. Jedná se prakticky o předchozí ročníky, pouze s novými soupiskami. Pokud tedy FIFU máte na těchto platformách z minulého roku, raději se FIFA 13 vyhněte velkým obloukem, přinesli byste si domu úplně stejnou hru. EA by se měla nad touto svoji strategií zamyslet, protože letos určitě spoustu hráčů napálí, ale příště už jí to projít nemusí. Tímto nejen podvádí své fanoušky, od kterých chce peníze, ale i dost ničí pověst sérii FIFA, která je na Playstationu 3 a Xboxu 360 každým rokem lepší a lepší.

FIFA 13 na Playstationu 3 a Xboxu 360 je zase o pořádný kus lepší, fotbalovější a tím pádem i realističtější. Právem jí proto patří trůn fotbalových simulátorů i letos, přičemž si ani nedokážu představit, jak bude vypadat příští rok, pokud budou vývojáři v nastoleném trendu pokračovat. Jestli tedy fotbal máte rádi a každý víkend prožíváte zápasy svých oblíbených klubů, ani na moment neváhejte. Po zahrání FIFA 13 se už k předchozímu ročníku nevrátíte, za to vám ručím.

FIFA 13

ps3x360wiipspps2vita3dswiiu
EA Sports, EA Sports
Datum vydání hry:
28. 9. 2012
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře