Soldier of Fortune - Gold Edition

recenze  9
Martin Šmíd, 16. 2. 2013 22:30
Studio Raven Software je tu s námi už od roku 1994, přičemž mezi jeho prvotiny patřily hry jako HeXen nebo Heretic. Do takového toho širšího podvědomí hráčů se vývojáři dostali až v roce 2000 prvním dílem akční hry Soldier of Fortune. O dva roky později jsme se dočkali konverze na Playstation 2 a právě na tuto verzi se nyní podíváme. Na PC se jedná i dnes o legendu. Je tomu i na PS2?

Na začátku je nutné říci, že Soldier of Fortune je od začátku do konce nefalšovaná doomovka, takže nemůžete očekávat nějaký duchaplný příběh plný zvratů. Ten opravdu nenajdete, přičemž se ve hře chopíme role žoldáka Johna Mullinse. Je třeba dodat, že jeho postava je inspirována skutečným výborným vojákem s řadou ocenění. Bohužel si vývojáři asi opatřili licenci jen na jeho podobu, nikoliv na jeho pravé mise. Jen těžko totiž očekávat, že by se na nepřátele vrhnul i ve skutečnosti hlavní bránou se samopalem v jedné ruce a brokovnicí ve druhé. Aby bylo nějak ospravedlněno, že vraždíte desítky teroristů na pár metrech čtverečních, tak věřte, že ti zmetci ukradli několik jaderných zbraní a hrozí jimi světu. To už je pořádný důvod na čistku, která začíná v metru v New Yorku, přičemž se dále podíváme do Kosova, na Sibiř, Iráku, Německa nebo Japonska. Jak už můžete z výčtu míst poznat, tak levely byly ve hře rozmanité a nikdy nenajdete stejný. Každý je originální a jinak po designérské stránce vyveden. Díky obrovskému počtu úrovní není Soldier of Fortune rozhodně krátkou hrou, takže nečekejte, že ji dohrajete za jedno odpoledne. Možná vám nebude stačit ani celý víkend, ale to už záleží i na zvolené obtížnosti. O té ale až později.

Když se řekne akční hra, no spíše doomovka, asi si každý představí zbraně, hodně zbraní. Výjimkou nebyl ani Soldier of Fortune, protože vám projde pařátama hned dvanáct kousků, přičemž mezi nimi najdete základní pistoli, ale i velmi mocného deserta, který na jednu kulku sejme naprosto vše. Dále tu máte celkem nekompromisní brokovnici, která se náramně hodí na ustřelování končetin a nechybí tu ani klasický samopal. Rovněž tu najdete odstřelovací pušku a raketomet. Dále ve výbavě nechybí ani nejrůznější granáty a miny, které dokážou roztancovat nejednoho protivníka. U brokovnice jsme zmínili, že s ní můžete ustřelovat končetiny. Právě touto vychytávkou se Soldier of Fortune proslavil a musíme říci, že ačkoliv konverze není tak krvavá jako předchůdce na PC, pořád jde o velmi krvavou a brutální záležitost, kterou by měli hrát jen dospělí hráči. Musíme i říci, že Soldier of Fortune se hraje od začátku do konce stejně dobře a nepřistihli jsme se, že bychom se nudili. Neustále se něco děje, plníte zajímavé úkoly a pohybujete se v originálních lokací. Co víc si můžeme přát. Možná méně těch technických chyb, které kazí celou tuto hru.

Trochu zde rozepíšeme i obtížnost samotné hry. Soldier of Fortune nabízí hned několik stupňů obtížnosti a je celkem zarážející, jak se od sebe obtížnosti liší. Rozhodně nedoporučujeme hrát hru na nejnižší obtížnost, protože na tu stačí běžet pouze dopředu a moc se o nepřátele nestarat. Tato obtížnost je totiž nastavena tak, aby se nepřátelé pokud možno do vás netrefili a je občas opravdu až komické, když nepřítel vyprázdní metr před vámi celý zásobník a přesto vás nezraní. Zlatou střední cestou se zdá být prostřední obtížnost, která je celkem vyvážená, přesto obsahuje pasáže, ve kterých vám stoupne tlak, a budete neskutečně nadávat. Rozhodně nedoporučujeme začátečníkům tu nejvyšší obtížnost, protože na ni hra dosti podvádí a posílá na vás nepřátele v takovém množství, že se budete mít co ohánět a spíše uvidíte pořád jen obrazovku s nahráním hry. Tímto se tak dostáváme k samotné AI nepřátel, která se jen hodně těžko hodnotí. Ty blbé ovečky na nejnižší obtížnost komentovat nebudeme, přesto nepřátelé nejsou rozhodně nejchytřejší a umí pouze dělat základní pohyby, jako je kotoul nebo pomatené běhání po levelu, dokud je nezastaví vaše kulka. Přesto se nepřátelé dokážou občas i krýt a dokážou i překvapit dobře vybraným místem ke střelbě. AI je tak jen stěží průměrná, což můžete kompenzovat vyšší obtížností.

Už původní Soldier of Fortune na PC stavěl hodně na multiplayeru, a vývojáři si toho byli dobře vědomi i při konverzi. Do hry tak připravili celkem propracovaný režim pro čtyři hráče přes MultiTap, kde byly nejrůznější herní módy (6) a neuvěřitelný počet 45ti nejrůznějších map. Dokonce zde nechyběla ani kooperace, a pokud byste si tento režim chtěli zkusit jen tak sami z nudy, tak tu jsou připraveni počítačem řízení boti. Možná si říkáte, že multiplayer musí být po tomto úvodu velmi zábavný a propracovaný, ale bohužel se tak neděje. Celý multiplayer totiž dojíždí na technickém zpracování, které je největším strašákem konverze Soldier of Fortune na Playstation 2.

Pokud jste hráli originál na PC a poté zapnuli hru na Playstationu 2, zřejmě vás vyděsilo, jak odfláklé konverze se Soldier of Fortune na PS2 dočkal. Nejvíce to bohužel odnesla právě grafika, která postrádala řadu detailů tehdejší PC verze, navíc spíše Soldier of Fortune připomínal hru z PSone éry, která se nějakým nedorozuměním dostala na PS2. Grafika je rozhodně tím nejslabším článkem a je to rozhodně škoda, protože PS2 zvládá daleko hezčí hry s naprostým přehledem. Pokud už má Soldier of Fortune grafiku jakou má, asi byste čekali, že se bude adekvátně hýbat a poběží jako po másle. To se opravdu děje, ale jen do chvíle, kdy se na obrazovce neobjeví více nepřátel. V té chvíli se bohužel snímkování sníží na minimum a hra se začne zasekávat, hlavně v multiplayeru, což jen podtrhuje tuto konverzi. Hudební stránka je poté převzatá z PC verze, ale i tak není moc o co stát. Technickou stránku poté nezachrání ani všelijaké nářky umírajících vojáků a ani celkem přesvědčivý zvuk střelby nejrůznějších zbraní.

Soldier of Fortune II: Double Helix - druhý díl této akční hry vyšel na PC a posléze i na konzoli Xbox. Zatím se podívejte na obrázky - http://konzolista.tiscali.cz/games/onegame?link=soldier-of-fortune-ii-double-helix-4592&game4592-show=2 , retro v přípravě.

I přes různé nedostatky a zastaralou grafiku, by neměl Soldier of Fortune - Gold Edition chybět ve sbírce fanouška akčních her. Možná je to tou čistou akcí nebo brutalitou, kterou si vás získá nebo prostě faktem, že Raven Software jsou mistři ve svém oboru a umí udělat opravdu kvalitní akci. Nemusí být hra devítková, aby vás zabavila. Soldier of Fortune - Gold Edition to dokazuje.

Soldier of Fortune: Gold Edition

ps2
Majesco Games, Pipe Dream Interactive
Datum vydání hry:
5. 7. 2002
KARTA HRY
7/10

Komentáře