Shinobi 3DS

recenze  12
Martin Šmíd, 25. 8. 2012 23:00
Herní vydavatelé se v posledních letech rozhodli, že budou postupně oživovat svoje staré značky. Pozadu nemůže být ani SEGA, která se snaží zavděčit hráčům nejenom svým modrým ježkem. Na konci minulého roku jsme se dočkali na konzoli Nintendo 3DS nového dílu kdysi populární ninja série Shinobi, která debutovala už v roce 1987 na herních automatech. Nyní během herního sucha se ke kapesnímu Shinobi vracíme, abychom vám řekli, jestli se vyplatí do něj investovat.

Před vývojáři ze studia Griptonite Games stál od začátku docela těžký úkol, protože museli vytvořit ninja řežbu, kterou by se samozřejmě zavděčili fanouškům originálu, ale hlavně aby přilákali nové hráče. Těch je pochopitelně na Nintendu 3DS drtivá většina. Příběh remaku nijak nekopíruje originál, dokonce se v něm chopíte nového hlavního hrdiny jménem Jiro Musashi. Pokud jste se někdy setkali s originálem, jistě víte, že jde o otce Joa Musashiho, za něhož jste v něm hráli. Zápletka zde není nijak složitá ani zamotaná. Jednoho dne vesničku, kde Jiro žije, napadnou nepřátelé, takže musí popadnout katanu a pěkně jim ukázat, že tohle opravdu přepískli. Příběh je ale asi to poslední, co byste od takovéto hry čekali. Důležitější je pochopitelně hratelnost, u níž vývojáři zachovali většinu prvků originálu, ale přidali i několik osvěžujících novinek.

Shinobi přináší celkem standardní 2D ninja hratelnost, během níž procházíte po levelech a mlátíte do všech nepřátel, kteří se vám postaví do cesty. Pokud jste někdy hráli ninja hru, asi víte, co vás zhruba čeká. Čím se ale Shinobi odlišuje od dnešních ninja her, je docela vysoko posazená laťka s obtížností. Na rozdíl třeba od Ninja Gaiden série, která už prakticky není žádnou výzvou, je Shinobi pořádným skokem do minulosti. Nepřátelé vám nic nedarují a každý chybný pohyb je nemilosrdně trestán. Ačkoliv tu je docela jednoduchý bojový systém s několika efektivními komby, útoky musíte načasovávat co možná nejlépe, protože vrhnout se jen tak na nepřítele vždy vede k rychlé smrti a opakování daného úseku. Pro netrpělivé hráče Shinobi rozhodně není.

Během hraní potkáte celou řadu nepřátel, na které musíte používat rozdílnou taktiku a způsob krytí. Někteří po vás hned pálí, jiní se zase dokážou efektivně krýt a sundáte je pouze tehdy, když je přeskočíte a pošimráte je katanou po zádech. Každou kapitolu vždy uzavírají povedené souboje s bossy, u nichž se vždy pořádně zapotíte a prověříte si své hráčské dovednosti. Shinobi nemá jen různorodé nepřátele, ale i levely. Na začátku budete procházet sice jen úrovně ve feudálním Japonsku, ale později se s hlavním hrdinou podíváte i do budoucnosti, kde se to hemží moderní technikou. Různorodost nepřátel i úrovní hře hodně pomáhá a přidává na zábavnosti, kterou si udržuje od začátku do konce.

Ačkoliv je Shinobi docela těžká hra, není zrovna dlouhá, takže jí lze dohrát za jedno odpoledne, zvláště pokud zvolíte jednu z těch lehčích obtížností. I když ale Shinobi dohrajete, je tu spousta věcí k odemknutí, které rozhodně stojí za opakované hraní. Za skryté mince si můžete odemknout artworky, soundtrack, něco o historii postav či série, případně nové zbraně (několik druhů mečů a sekyr) nebo kostýmy, které poté využijete pro volný režim. Bonusů, které motivují pro opakované hraní tu je dostatek, je jen na vás, kolik času hodláte věnovat k jejich získání.

Hned po zapnutí vás jistě zaujme pěkný vizuální styl, který míchá kreslenou grafiku v pozadí s 3D objekty. K rychlé 2D akci se použitý kabátek hodí a jen tak se neokouká, navíc po celou dobu jsem nezaznamenal pokles frameratu. Vše je maximálně plynulé. Protože jde o titul na Nintendo 3DS, musím hodit pár slov i o 3D efektu. Shinobi je jedna z mála her, která 3D nijak nepřehání a tuto technologii využívá jen pro větší hloubku, aby celá scéna vždy působila co nejvíce uvěřitelně. Rozhodně dobře využitý 3D efekt. Pochválit musím vývojáře i za povedený soundtrack a dobré ozvučení, které navozuje tu správnou atmosféru.

Shinobi je povedená akční hra, která přináší fungující bojový systém, zábavnou hratelnost, pohlednou vizuální stránku a hlavně spoustu bonusů k odemknutí, díky nimž s hrou strávíte další hodiny i po dohrání. Je ale třeba dodat varování, že hra není určená pro každého, protože laťka obtížnosti je posazena docela vysoko a pokud nemáte trpělivost a čas se učit herní systém, raději se porozhlédněte někde jinde.

Shinobi 3DS

3ds
Sega, Griptonite Games
Datum vydání hry:
15. 11. 2011
KARTA HRY
7/10

Komentáře