Pro Evolution Soccer 2014

recenze  12
madness, 29. 9. 2013 16:30
Stejně tak jako každý rok, i letos došlo na velký souboj virtuálních fotbalových velikánů Fifa a Pro Evolution Soccer. Tento rok to ale bude speciální souboj. Proč? Protože jak Fifa, tak Pro Evolution Soccer letošního roku uzavírají jednu velkou etapu – etapu konzolí Xbox 360 a Playstation 3. Série Fifa navíc na rozdíl od fotbalu Konami v next-gen verzích přivítá i zbrusu nové konzole. Kdo vystoupí ze současné generace konzolí jako fotbalový král?

Pro Evolution Soccer 2014 nabízí tradiční herní módy. Vedle Become a Legend je tu stále i Master League, který doznal jedné změny a to sice, že režim budete moci hrát jak na samotném hřišti, tak se starat o manažerské a ekonomické záležitosti týmu. Jako vždy nechybí ani licencované turnaje jako je Champions League, Europa League a spousta dalších. Od předchozího ročníku přibyla třeba Asijská liga. Trénink je také přítomen a je to místo, kde si osvojíte ovládání a chování míče a hráčů na hřišti.

Prakticky všechny herní módy absentují novinky od předchozího ročníku, a tak neočekávejte velké množství možností a voleb. Připravte se také na zastaralé tabulkové prostředí, příšernou muziku a celkově nevzhledný a nepřehledný interface. Jak už se ve fotbale od Konami stalo jakousi nechvalnou tradicí, i letošní ročník trpí nedostatky co do počtu licencovaných týmů a hráčů. Proto se připravte na smyšlená jména, názvy a další neduhy. Ačkoliv je nutné s tímto v Pro Evu vždy počítat, plusové body tu hra sbírat rozhodně nebude.

Pomineme-li nepříliš stylovou a pohlednou prezentaci a dostaneme-li se k samotným utkáním v Pro Evolution Soccer 2014, konečně můžeme začít pět chválu. V Konami totiž šli do sebe a v letošním ročníku představili hned několik zásadních novinek, které ze hry dělají něco naprosto odlišného, než čím byla doposud. O co jde? Nejzásadnější novinkou je rozhodně nový Fox Engine, který přidal na lesku hry především po grafické stránce.

Animace, tváře hráčů, stadiony, fanoušci, ovace a burácení diváků, okolní postavy a prostory, textury trávníku a hlavně pohyby, to všechno doznalo díky použití nového herního enginu nebývalých změn k lepšímu. Pro Evolution Soccer 2014 byste tak od předchůdců prakticky nepoznali, protože hra vypadá překrásně a v samotném zápase se i krásně plynule hýbe. Fyzika míče, interakce mezi hráči či jejich pohyby nikdy v sérii Pro Evo nevypadaly lépe. To nelze říct o prostřihových scénách a replayi, kdy framerate hry padá opravdu nízko pod přijatelnou hranici.

Názvy dalších dvou novinek Mass a TrueBall Tech toho sice samy o sobě moc nenapoví, ale v podstatě o nich již byla řeč v předchozím odstavci. Mass je systém animací, který se stará o plynulý a především reálný pohyb jednotlivých hráčů a jejich interakce. Na Pro Evolution Soccer 2014 je v tomto ohledu znát opravdu velký kus práce, protože hráči zcela přirozeně provádí souboje o míč, intereagují, při kontaktech efektně a realisticky padají, a všechno dohromady vypadá až neuvěřitelně realisticky.

TrueBall Tech se zase stará o co možná nejvěrohodnější chování míče, což je ostatně věc, o které už také byla řeč. Technologie funguje skvěle a míč se v prostoru pohybuje doopravdy jako míč, tedy kulatá mičuda, která se odráží, její nasměrování není jednoduchá věc, ale když se to povede, stojí to opravdu za to. TrueBall Tech zaručuje i skvěle vypadající fyziku míče u nohy hráče – ten totiž v důsledku toho, jak pohybujete s hráčem, přesně reaguje.

Jak už z předchozích odstavců vyplynulo, Konami s Pro Evolution Soccer 2014 vylepšovalo samotnou hratelnost a ovládání. To se dotklo i přímých a rohových kopů, kde můžete nyní přesně nasměrovat míč, intuitivním způsobem volit rotaci a sílu kopu. To ostatně platí i o střelách na branku a nahrávkách během zápasu, které můžete rovněž přesně nasměrovat tam, kam chcete. Co samotným zápasům, které byly opravdu vylepšeny od základu, ubírá na skvělé atmosféře, je nepříliš povedený komentář, který působí – stejně tak jako interface celé hry – zastarale a neoriginálně, protože se opakuje a reaguje zcela bez emocí.

Co bylo vždy velkým problémem Pro Evolution Soccer her, je hra po internetu. Ta, ačkoliv nabízí podporu až pro 22 hráčů, tedy pro celý tým, opravdu dobře nefunguje. Často jsme měli problém s nalezením hry, natož pak s plynulým hraním s rozumnou odezvou. Tady Konami ztrácí další cenné body k finálnímu hodnocení. Proto je možná lepší zůstat u offline hraní proti umělé inteligenci, která – také díky přítomnosti šesti různých obtížností – nabízí opravdu pestrý výběr toho, proti komu hrát. Při hraní jsme příliš problémů s umělou inteligencí nezaznamenali – samozřejmě se občas stalo, že hráči stáli jako tvrdé Y nebo nabíhali do nesmyslných prostorů – vcelku ale AI funguje výborně a představuje další prvek, který přispívá k realističnosti celé hry, protože je na hřišti vidět ona fotbalová dynamika.

To lze prohlásit i o nově implementovaném systému Heart. Ten by se dal charakterizovat jako soustava emocí, která na základě vývoje jednotlivých zápasů sleduje pocity hráčů a mění je. Při zápase, kde prohráváte, se tak najednou může stát, že doposud nepříliš aktivní hráč, získá obrovskou touhu otočit průběh zápasu. Jeho statistiky stoupnou vzhůru, má odhodlání, energii a také výdrž, čímž se stává nebezpečným elementem pro vašeho soupeře. Ačkoliv to na papíře zní zajímavě, v praxi jsme takových proměn příliš nezaznamenali. V každém případě je to prvek, jež přidává na dynamičnosti zápasů, které už tak jsou vždy jedinečnou a neopakovatelnou záležitostí, protože jejich vývoj je pokaždé jiný.

Pro Evolution Soccer 2014 je obrovským krokem kupředu pro Konami a hlavně hráče. Ačkoliv je z ročníku 2014 stále cítit zastaralost a nostalgie slavné éry Pro Evo 3, 4 a 5, díky novému Fox Enginu a technologiím, které se starají o realističnost virtuálního fotbalu, je Pro Evolution Soccer 2014 skvělou záležitostí pro opravdové fanoušky kopané. Nabízí totiž neuvěřitelnou volnost pohybu a chytrým systémem ovládání vás dokáže ocenit za nahrané hodiny. Hra totiž doopravdy vyžaduje umění, a až dostanete systém pohybů a ovládání míče do rukou, svedete neuvěřitelné kousky, které vypadají úžasně a které budou klíčem k úspěchu.

Co se týče v úvodu avizovaného souboje o trůn krále fotbalových her, je třeba říct, že zatímco Fifa 14 pro Xbox 360 a Playstation 3 (ze které jsme zatím hráli pouze demo) v samotné simulaci zápasu trošičku stagnuje a jednotlivé prvky nevylepšuje, nýbrž se soustředí na interface a novinky v herních módech, Pro Evolution Soccer 2014 přišel s velkými inovacemi a vylepšeními. Rozhodnout kdo letos ovládne fotbalový trůn je těžké, Pro Evolution Soccer 2014 je ale skvělou alternativou pro všechny milovníky poctivého fotbalu, který vyžaduje umění a tvrdou dřinu, protože zatímco Fifa 14 někdy působí strojeně a zápasy jsou vždy podobné, utkání ve fotbálku od Konami jsou vždy jedinečnou událostí.

Pro Evolution Soccer 2014

ps3x360psp
Konami, Konami
Datum vydání hry:
20. 9. 2013
Žánr:
Sport
KARTA HRY
7/10

Komentáře