Nioh 2 - DLC The Tengu's Disciple

recenze  10
Martin Šmíd, 2. 8. 2020 12:00
Vývojáři z japonského studia Team Ninja se u série Nioh našli. První díl byl parádním hardcore akčním RPGčkem, v němž šlo utopit stovky hodin. Druhý díl začátkem letošního roku dotáhl koncept prakticky k dokonalosti, a proto není divu, že se fanoušci pomalu začali těšit na první větší DLCčko s názvem The Tengu's Disciple, které se po měsících čekání dostalo tento týden do prodeje. Vývojáři už u prvního dílu ukázali, že DLCčka umí, no a nyní to znovu potvrdili. Více už ale v mé recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Pokud jste hráli Nioh 2, tak určitě víte, že šlo o prequel k prvnímu dílu a končil prakticky před jeho začátkem. I proto bylo prakticky nemožné na příběh druhého dílu smysluplně navázat a proto se vývojáři s prvním rozšířením The Tengu's Disciple vracejí do minulosti a tím dále rozšiřují své nesmírně zajímavé univerzum. Rozšíření se odehrává přesněji v letech 1180 to 1185 na konci období Heian, kdy zuří v Japonsku velká občanská válka známá jako Genpei válka, kde se během ní utkala řada samurajských klanů. Když nad tím tak přemýšlím, v tomto období se zatím žádná hra neodehrávala a je určitě skvělé, že se do něj vývojáři vypravili, protože se liší od známé éry Sengoku, což je nejvíce vidět na level designu i kostýmech spojenců či nepřátel. První část nového příběhu určitě dokáže zaujmout, je dobře napsaná, má několik zajímavých nových postav a dobře zapadá do samotného univerza. Tím hlavním proč ale mnozí Nioh hrají, je hlavně hratelnost.

Rozšíření The Tengu's Disciple se odehrává na zcela nové mapě, která se vám odemkne po dokončení původního příběhu. Ten tedy musíte mít dohraný, stejně tak je doporučeno mít na základní obtížnost postavu na 120 a vyšším levelu. S tím ale fanoušci určitě mít problém nebudou. Každopádně celkově vývojáři připravili dvě velké hlavní mise a osm menších vedlejších. Hlavní mise mají své vlastní originální prostředí. Zatímco první se odehrává v přístavu a je zakončena epickým soubojem s obřím bossem, druhá se odehrává nejprve v dolech a následně zavede i do přilehlých lesů. 

Určitě potěší, že staří známí protivníci byli upraveni po stránce designu, aby odpovídali období Heian, přičemž vývojáři přidali i některé zcela nové protivníky, ať už jde o obří kraby nebo velké hroudy se stovkami zubů, které vás dokážou k sobě nasát a pěkně se zakousnout. A to je jen začátek, protože skvělé jsou i střety s bossy. Každý je originální a přestavuje zcela novou výzvu, které musíte čelit. Vedlejší mise už tak dlouhé až na jednu nejsou a spíše jde o slepence arén, odehrávající se v dobře známém prostředí z prvního i druhého dílu. To mi ale moc nevadilo, jejich hraní jsem si po celou dobu užíval, což je dáno především výbornou hratelností, která neomrzela po stovkách nahraných hodin u prvního dílu a ani po dalších stovkách strávených s druhým dílem.

Už originální Nioh 2 nabídl rozmanitý výběr zbraní s unikátními styly, což bylo podpořeno ještě o výborný soubojový systém. Rozšíření The Tengu's Disciple přichází se zcela novou třídou zbraně, která se jmenuje Splitstaff, a pokud jste hráli třeba sérii Ninja Gaiden, hned budete vědět, o co se jedná. Tato velká tyč se hodí pro souboje s protivníky na delší i střední vzdálenost. Je tak celkem všestranným pomocníkem, k němuž si můžete postupně odemknout nepřeberné množství nejrůznějších komb. Navíc musím říci, že je neskutečná zábava s ní hrát a lehce se tak ze Splitstaffu vyklubala jedna z nejoblíbenějších zbraní ve hře.

Dvě hlavní mise a osm vedlejších vám vydrží na nějakých pět nebo šest hodin, pokud je budete chtít více prozkoumávat, hledat všechny lázně i kodamy. Tím to ale nekončí, protože vývojáři přidali i třetí zcela novou obtížnost Dream of the Demon, v níž čeká všechny fanoušky ta nejdrsnější výzvy. Nepřátel je více, jsou jsou ještě agresivnější, uštědřují vysoká poškození a třeba bossové jsou daleko rychlejší a života mají doslova na rozdávání. Na tuto obtížnost se pravidelně objevují i rudí nepřátelé, kteří jsou oproti normálním nepřátelům daleko silnější a rozhodně není radno si s nimi hrát nebo je dokonce podceňovat. Za toto utrpení budete odměněni těmi nejlepšími zbraněmi novými sety brnění, takže se určitě vyzkouší tuto obtížnost vyzkoušet, případně se ji pokusit zdolat. Ostatně je za ní trofej, pokud byste znovu chtěli mít u trofejí znovu napsáno 100%.

Nová obtížnost ale není jedinou novou end game aktivitou, která se s posledním updatem a rozšířením do hry dostala. Na druhou i třetí obtížnost padají speciální svitky Demon Parade Picture Scroll, které si můžete nasadit na sebe, a poskytnou vám různé pasivní bonusy, což se pro souboje s novými protivníky určitě hodí. Háček je ovšem v tom, že svitek hned použít nemůžete. Každý nalezený svitek totiž představuje speciální arénu, v níž se nejprve musíte utkat s řadovými protivníky i silnými bossy, a to třeba i několika najednou. Až když tuto výzvu zvládnete, což je dobré dělat v kooperaci s kamarády nebo i náhodnými hráči, jste hodni toho si svitek na sebe nasadit. Svitků v současnosti moc nepadá a za zhruba 15 hodin hraní jsem dostal pouhých šest. O to větší radost je ale v momentě, když nový padne, a vy pak třeba i zdoláte těžkou arénu na levelu 300, abyste si ho mohli nasadit. Myslím si, že jde o pěkné oživení a zajímavou aktivitu, která do hry dobře pasuje. Jen tedy doplním, že tato nová aktivita nepřišla přímo s rozšířením, ale posledním updatem, který je dostupný pro všechny hráče zdarma, takže pokud vám padne svitek, můžete si ji vyzkoušet bez další investice. Je ale jasné, že ty nejlepší benefity z ní budete mít až s rozšířením. 

The Tengu's Disciple je povedené rozšíření výborné akční hry, které přináší přesně to, co fanoušci očekávali. Tedy nové hlavní i vedlejší mise s povedeným designem, novou zbraň, zajímavou aktivitu spojenou se svitky Demon Parade Picture Scroll a nesmím zapomenout ani na přímo démonickou novou obtížnost, na níž je možné získat to nejlepší vybavení. Pro fanoušky tak čekají znovu desítky hodin výborné zábavy a nákup proto mohu jednoznačně doporučit. 

Nioh 2 - DLC The Tengu's Disciple

ps4
Sony Interactive Entertainment, Team Ninja
Datum vydání hry:
30. 7. 2020
KARTA HRY
8/10

Komentáře