Ninja Gaiden: Dragon Sword

recenze  2
Martin Šmíd, 13. 10. 2008 1:38
Dva díly hry Ninja Gaiden zaznamenaly na Xboxu hodně velký úspěch. Úspěch slavil i remake nazvaný Ninja Gaiden Sigma, který vyšel exkluzivně pro konzoli Playstation 3. Penetrace na další konzole pokračuje zdá se úspěšně, protože ani Ninja Gaiden: Dragon Sword nevybočuje z kvality předchozích her. V některých aspektech je dokonce lepší než jeho velcí bratříčci.

Ačkoliv mnoho her předělávkou pro kapesní konzoli utrpí a jedná se o pouhé osekané porty, u Ninja Gaiden: Dragon Sword to rozhodně neplatí. Už při prvním zapnutí pochopíte, že tohle není jen tak obyčejná hra, kterých jsou na trhu stovky. Po zapnutí totiž musíte svoje DSko uchopit ve vertikální poloze, čímž vybočuje z produkce 99% her pro tuto konzolku. Nyní se vám tak obrazovka rozdělí na levou a pravou část, kdy na levé máte mapu a další informace a na té pravé se odehrává samotná hra. Ta začíná půl roku po událostech z prvního dílu (PS3 remaku Sigmy). Více z příběhu prozrazovat nebudeme. Každý má právo si ho užít a věřte, že se od tohoto epického dobrodružství nebudete chtít odtrhnout. Ve vertikální poloze držíte DSko po celou dobu hry a ani v době, kdy se na obrazovce spustí nějaký ten obrázkový filmeček, ho nemusíte obracet. Asi největší otazník tak visel nad pohodlností ovládání. Přeci jen držet DSko této v nezvyklé poloze se vám může zdát divné. Můžeme však říci, že se konzole v této poloze drží nadmíru dobře a určitě nepředstavuje žádný problém. Z tohoto držení DSka tak může těžit nadmíru povedené ovládání. Hlavní postavu ovládáte pouze tahy stylusu, což jistě mnozí ocení, protože ovládání je tak příjemné a v žádném případě frustrující.

Pomocí stylusu tak ukazujete hlavní postavě, kudy má jít, kam vyskákat a nebo zaútočit. Právě boje s protivníky jsou ovšem dovedeny k naprosté dokonalosti. Pomocí stylusu je rychlými tahy přes obrazovku porcujete po hodně velkých skupinkách. Stylus se tak stane jakýmsi vaším mečem a každý jeho tah přes nepřítele znamená seknutí. Rovněž můžete pomocí několika tahů, které se naučíte z kraje hry, provádět všelijaká speciální komba. Rozhodně nijak složitá, ale maximálně efektivní. V Dragon Sword naleznete i střelné zbraně, stačí si jen vybrat, kterou chcete použít. Potom už stačí jen dvakrát poklikat na nepřítele a hlavní hrdina na něj vystřelí. Vývojáři nezapomněli ani na Nino magii, která je v kapesní verzi rovněž přítomna. Stačí ji vyvolat a obrazovka se změní a vy budete muset stylusem vymalovat vámi vybrané kouzlo. Opět se jedná o jednoduchý úkon a tato minihra zároveň pomáhá k oživení hry. Jak ovšem tušíte, nelze pouze bojovat. Občas se budete muset i bránit a teprve následně ve správné chvíli udeřit. Ke krytí skvěle postačuje směrová šipka dolů, která po stisknutí zabrání vašemu zranění.

Ninja Gaiden: Dragon Sword přináší i pěknou řádku nepřátel. Většinou je tvoří staří známí ninjové, ale dočkáme se i nových kousků. Na každého nepřítele ovšem musíte stejně jako ve velkých hrách používat jiný styl boje, takže rozhodně nečekejte, že si cestu přes ně jednoduše prosekáte. Nejvíce jsme byli zvědaví na bossy. Ty tvoří postavy, které známe z prvních dvou dílů Xboxové série. Z těchto soubojů jsme ovšem trochu zklamáni, jelikož na ně většinou není potřeba vymýšlet žádnou strategii, ale stačí do nich pouze šít vším, co máte k dispozici. Potvora vždy po chvilce padne. S tím pro fanoušky série, ale i úplně nový hráče, přichází hodně důležitá informace. Ninja Gaiden: Dragon Sword není vůbec těžkou hrou, jak bychom od této série čekali. Je o dost lehčí než předchozí díly a rozhodně byste neměli narazit na pasáž, kde byste nadávali, jak je hra obtížná. Kromě masakrování nepřátel se občas dostaví i nějaká ta logická hádanka, takže budete muset zapojit i mozek. Ovšem nemějte strach, ani hádanky nejsou nikterak složité a jejich vyřešení trvá maximálně několik vteřin.

Dostáváme se k poslednímu sloupečku a tím je zhodnocení technického stavu. Ačkoliv je Ninja Gaiden: Dragon Sword hrou pro Nintendo DS, rozhodně tak nevypadá. Grafická stránka vyrazí dech nejednomu hráči. To, co se bude odehrávat na obrazovce, je po grafické stránce něčím naprosto neskutečným. Ninja Gaiden: Dragon Sword je podle nás nejhezčí hrou pro tuto konzoli a za tím si budeme stát. Nic hezčího prostě na DSko není. Pět ódy můžeme i na trojrozměrné modely postav a nepřátel. Vypadají naprosto famózně. Podíváme se jak do starých známých lokací, tak do úplně nových, ale všechny jsou nádherně zpracovány a vývojáři si s nimi dali hodně práce.

Ninja Gaiden: Dragon Sword je jednou z nejlepších her pro Nintendo DS. Obsahuje epický příběh, skvělou grafickou stránku a hlavně návykovou hratelnost. Díky těmto aspektům hry ji budete hrát stále dokola na větší obtížnosti. Takhle si představujeme předělávku velké hry na kapesní konzoli. Bravo Tecmo!

Ninja Gaiden: Dragon Sword

ds
Tecmo, Team Ninja
Datum vydání hry:
25. 3. 2008
Žánr:
Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře