Medievil Ressurection

recenze  0
SSuk, 1. 10. 2010 0:15
Bylo, nebylo, na Playstation 1 se objevila neznámá hra. Tato hra zažila pohádkový vzestup a zařadila se mezi legendy, jako například Gran Turismo či Tekken. Honosila se názvem Medievil. Jelikož se nás Medievil týká také, ale s podtitulem Ressurection, musíme si i tak probrat to, co se stalo v prvním díle, který je dostupný na PS Store jak pro PS3, tak i pro PSP! Naše pokračování pro PSP totiž na první díl přímo navazuje.

Kdysi v poklidném království jménem Gallowmere, kde měli rádi čokoládu, vládl král Peregrune. Lidé byli spokojení a šťastní. Král měl také svého osobního kouzelníka. Jmenoval Zarok. Na toho si lidé začali lehce stěžovat. No prostě a jednoduše porušil pravidlo a to takové, že oživoval mrtvé. A jelikož nevedli formuláře na zmrtvýchvstání (ty mají jen v Eurece), tak si lidé stěžovali, že jim jejich dávno zesnulí příbuzní neustále klepou na dveře. Po upozornění, které se Zarokovi od krále dostalo, se věci neuklidnily. A tak přišlo to, co se dalo čekat. Zarok byl vyhnán, ale ne na dlouho. Brzy do Gallowmere napochodoval se svou armádou nemrtvých a chtěl zemi ovládnout. Tu se jako blesk z čistého nebe zjeví kapitán královské stráže, Daniel Forteque. Celou armádu vedl do boje. Bohužel je v bitvě zasažen šípem do oka a umírá. Nad zemí se stahují temné mraky, které ani Chuck Norris nedokáže rozehnat. Díky depresi z temného podnebí se tu objeví neznámý čaroděj, který následně oživí mrtvého Daniela Fortequea. Jeho cíl? Zlikvidovat Zaroka a to včetně jeho armády. To se mu povede, díky čemuž je označen za hrdinu a Gallowmere je zase jednou země pohody a klidu. Tedy alespoň po dalších 100 let. Když tu se najednou temná mračna začala stahovat znovu. Zarok se vrátil (nevím proč, ale v tuto chvíli jsem si vzpomněl na hlášku: "I´ll be back!"). To znamená jediné! Fortesque se vrací, aby Zarokovi nakopal zadek podruhé a poslal ho definitivně do pryč! A právě MY jsme Daniel Fortesque. Právě MY nakopeme Zaroka do té jeho pichlavé zadnice! A celkem se nám to i podaří.

Hra sice není žádná novinka, nějaký ten pátek je již na trhu, ale jak jsem se k ní vlastně dostal? Díky Sony! Na své PS3 jsem si předplatil službu PlayStation Plus, a tam tento měsíc (Srpen, neboli Oktober) byla ke stažení hra Medievil! Neodolal jsem! Hru jsem zhlt jedním dechem. V tu chvíli se na světlo světa vyrojily informace o tom, že se chystá pokračování - Medievil 2! A tady jsem se začal rozhlížet po alternativě, jež by byla dostupná na PSP. A hle, tu ji máme. Příběhovou linku jsem vám již nastínil. Ale co ještě nevíte, že hra se nese v odlehčeném duchu. Tak trochu vtipném, uvedu příklad. Zrovna když vstanete z mrtvých, se dozvíte, že se vám v lebce usadil nějaký nemilý návštěvník. Ten vám řekne, že jste to prostě podělali, že jste Zaroka nezabili na 100% a že jste srab! V tu chvíli hrdina poťuká na plaketu, která je umístěna na jeho hrobu. Na ní stojí: "Zde leží Daniel Fortesque, hrdina Gallowmere.". A co je na tom vtipného? To, že ta breberka ve vaší hlavě dodá: "Jo jo, co dnes nedokáže PR (Public Relations - oddělení pro vztah s veřejností) oddělení."

A podobné hlášky nás čekají celou hru. I když jsou občas skoro až nemístné, svým způsobem hru neustále oživují. Tedy alespoň já jsem se po této stránce bavil od začátku až do konce. I když je hra pro PSP, její ovládání je velice intuitivní a lehké. Ostatně hned po začátku příběhu vás hra seznámí se základními prvky, jak hru ovládat, jak dělat různá komba se zbraněmi, co kde najít a podobně. Dozvíte se třeba, že životy se obnovují celkem těžce, některé zbraně se opotřebovávají a tak je potřeba je opravit, na každého působí každá zbraň jinak účinně. Je toho opravdu hodně. Hra obsahuje spoustu prvků, ale je strašně snadná na ovládání. Což je doslova kombinace, která snad ani nejde sloučit, ale podařilo se to. Možná je tu ale jedna věc, která vám bude dělat menší problém a to je naučení se komb. Jenže to je otázka několika málo herních minut, během kterých se budete bavit.

Ovládání je prostě lehké, Joystickem se pohybujete, pomocí speciálních znaků útočíte či provádíte jiné zapeklité pohyby. Nechybí ani krytí a využití bočních tlačítek. Nic není přeplácané a celkové zjednodušení je jen ku prospěchu. Mluvil jsem tu o stáří hry. Je pravda, že vyšla před několika lety, ale grafika je neokoukaná. Má své plusy, a na mínusy jsem nenarazil. Detailní prostředí vymodelované do parády! Ale co je hlavní argument? Načítací doby. Na to, jak je každá oblast rozlehlá, je načítání až neuvěřitelně krátké. Jak je to možné? Na to se musíme zeptat tvůrců samotných. U podobných her je načítací doba 1x až 2x tak větší. Další bodík k dobru! Co vás možná ze začátku postraší je délka hry. V rámci příběhu se pohybujeme po mapě města Gallowmere, které má několik lokací, ale jak se příběh vyvíjí, některé lokace navštívíme vícekrát. Ale dostaneme se u nich na skrytá či uzamčená místa, takže se jedná o něco nového v rámci toho starého. O celkovou délku se strachovat nemusíte. Na takových 8 hodin čisté herní doby vám hra určitě vydrží. A pak jsou tu ještě minihry! A multiplayer! Hra tedy vydrží déle, než by se na první pohled mohlo zdát.

Možnost zahrát si minihry naleznete v menu hry samotné. Ze začátku máte otevřené pouze dvě, ale postupně, jak projdete příběhem, se vám jich otevře více. Jejich úkol je vysvětlen hned na začátku, takže budete třeba střílet kachny kuší, nebo zabíjet krysy kladivem, za které by se ani Thor z Midgardu nemusel stydět. Nebojte, neměl jsem v plánu vás ošidit o popis některých zbraní, které budete používat. V základu máte obyčejný dřevěný meč, který se po každém útoku opotřebuje, takže je potřeba vše za nasbírané zlaťáky opravit. Nalezneme i palici či štít. Ty nejzajímavější zbraně, jako kuš, kopí, kladivo a mnohem více získáme v Hall of Heroes. Tedy na místě, kam zavítáme mezi misemi. Zde pokecáte s jinými hrdiny a oni vám darují jejich zbraň. Bylo celkem vtipné sledovat, jak se Fortesque snaží zvednou obouruční meč, který je pomalu větší jak on. Inu jak jsem se zmiňoval, hra je vtipná od začátku až do konce. O multiplayeru se moc zmínit nemohu. Akorát že je Ad-Hoc, tedy po místní síti. A co je jeho hlavní zábavou? Soutěžení s protivníkem právě v oněch minihrách.

Tak už se blížíme ke konci. Hra je celkem jednoduchá a protivníci svou AI neoslní. I tak si odnesu celkem skvělý zážitek od protivníků. V kostele jsem narazil na menší stvoření. Pomocí obouručního meče jsem z jednoho chtěl udělat dva. Ale co to?? Najednou přiběhl druhý, vzal mi meč a za ječivého smíchu utekl i s mečem. Než jsem se stihl rozkoukat, měl jsem o polovinu života méně. Takhle jsem se u hry dlouho nepobavil! Naprosto nečekané a vtipné! Více těchto zážitků! Jinak si nepřátelé drží svou úroveň a tak lehce zapomenete, že hra patří k těm lehčím. Naštvala mě ale možnost ukládání. Autosavy fungují jen na začátku každé úrovně. Takže běheme dané úrovně musíte ukládat sami. Ale zase můžete uložit kdykoliv a kdekoliv! Se zvuky to bude jinak rychlý proces. Nepřátelé vydávají své skřeky a moc toho nenamluví. Vždyť jsou to přeci nemrtví! Již popsaná scéna s ječivým smíchem hru oživí a podobných scén bude mnoho. Provázet vás bude i hlas vypravěče, který podtrhuje celou atmosféru hry. Celkově je to skvěle odvedená práce.

To by snad ode mne bylo vše. Hru jsem si užil hned od prvních chvil, zachránil jedno menší království a prokázal, že jsem pravým hrdinou. Tedy alespoň v tom herním světě. Pokud hledáte lehčí obdobu God of War či zábavnou adventuru, chopte se této hry. Prodává se za příznivou cenu a tak se její koupě doslova vyplatí.

MediEvil: Ressurection

psp
Sony Computer Entertainment, Sony Computer Entertainment
Datum vydání hry:
13. 9. 2005
KARTA HRY
8/10

Komentáře