Lego DC Super-Villains

recenze  6
Martin Šmíd, 6. 11. 2018 14:20
Vývojáři ze studia TT Games před mnoha lety vymyslel i docela zábavný koncept pro plošinovky, který je základním stavebním kamenem pro veškeré Lego hry. Dnes už se u nich na nějakou inovaci nebo originální prvky nehraje, ale nejde Lego hrám upřít skutečnost, že si stále dokážou najít své fanoušky a nabízejí i slušnou zábavu na několik večerů. Jednou z nejúspěšnějších sérií Lego her je samozřejmě Batman. Nyní se rozhodli vývojáři do tohoto DC univerza vrátit, avšak v dosti odlišném podání. Tentokrát se vše totiž netočí kolem oblíbených hrdinů, ale padouchů z DC univerza, kteří jsou také zajímaví a jejich nová Lego týmovka na rozdíl od té filmové, kde se sešly před kamerou nejrůznější hvězdy, šlape velmi dobře a rozhodně nedělá značce ostudu. Ba naopak, jde o docela pěkný návrat do oblíbeného světa.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

A může za to jistě zajímavá, dobře napsaná a hlavně zábavná zápletka prošpikována řadou komických momentů a srandovních situací, které jsou Lego hrám vlastní a nechybí ani zde. Vše se tentokrát točí kolem zmizení členů Ligy spravedlnosti, které nahradí padouši z paralelního vesmíru. Ti si říkají Justice Syndicate. Zatímco mezi obyvateli Gothami a Metropolis se chovají na první pohled jako hrdinové, kteří se snaží konat dobro a chránit lidi, jejich pravé úmysly nejsou tak čestné a vlastně ani dobré. To padouši, vetšinou zavření ve vězení či ústavu, o jejich pravých úmyslech vědí a rozhodně se jim nelíbí. I proto se musejí spojit, aby vyhnali nezvané hosty pryč a zastavili hrozbu, která může zničit jejich svět. Příběh a samotná zápletka určitě uspokojí všechny fanoušky, zvláště když vývojáři nešetří pestrou plejádou nejrůznějších známých i méně známých padouchů, jimž velí Joker a Lex Luthor, kteří se postupně dostanou na scénu. Nechybí ani hrdinové z DC univerza, ale většinou ti z druhé kategorie, kteří nezmizeli. Jednotliví hrdinové jsou dobře zahraní, čemuž jistě dopomáhá i kvalitní dabing. Vrací se Kevin Conroy, Mark Hamill i Tara Strong a mnozí další.

Když už jsem zmínil postavy, tak zajímavostí je, že na úplném začátku hry si musíte vytvořit vlastního ultimátního padoucha, s nímž následně budete v mnoha úrovních hrát. Editor je docela propracovaný, nabízí dost možností, jak svého padoucha upravit, takže se v něm dá solidně vyhrát. Pokud je vám jedno, jak tato postava bude vypadat, editor vám pochopitelně random něco vygeneruje, což někdy vyústí v docela srandovní padouchy, kteří mají kolem sebe třeba kruh. Ačkoliv je možnost vytvoření vlastního padoucha zajímavá, později zjistíte, že je tato možnost trochu nevyužitá a postrádá trochu smysl. Lego hry vždy byly postaveny na využívání rozmanitých postaviček, a jinak tomu není pochopitelně ani u Lego DC Super-Villains. Svého padoucha, který se postupně bude učit nové schopnosti, tak budete ovládat jen občas.

Pokud jste hráli nějakou tu Lego hru, tak zhruba víte, co vás čeká. Lego DC Super-Villains je totiž opět plošinovka, která v sobě dobře kombinuje řešení zapeklitých a dobře navržených hádanek, souboje s řadovými protivníky, skákání po nejrůznějších plošinkách i souboje s bossy, kteří sice vypadají celkem solidně, ale větší nápaditost by jim určitě prospěla. Vše je dobře namícháno a funguje i poněkolikáté velmi dobře, nehrozí ani stereotyp a tím pádem nuda. Vývojáři se snaží neustále přinášet nové zajímavé lokace s pěkným designem i hádanky, navíc velkým oživením v hratelnosti jsou samozřejmě i jednotliví padouši, které budete ovládat. Každý ze zhruba 160 padouchů nebo tedy postaviček má nejen svůj unikátní vzhled, ale také sadu schopností. Ať už těch, s nimiž dokáže řešit různé hádanky nebo plnit různé výzvy, ale také se lehce liší v boji. Ať už tím, že využívá unikátní zbraně, tak třeba speciálními zakončovacími údery, které působí dobře a hlavně tedy kolikrát vtipně. Je vidět, že vývojáři nechtěli pouze vtipné filmečky, kterých mimochodem není málo, ale chtěli vtipné a srandovní momenty přenést i do hratelnosti, což se jim povedlo.  

Zajímavostí u Lego DC Super-Villains je, že si hru můžete zapnout ve dvou režimech - Rookie Villain nebo Master Villain. První jmenovaný režim je určen hlavně pro úplné nováčky či děti, kteří by se mohli na začátku v nejrůznějších mechanismech či při řešení nejrůznějších zapeklitých hádanek ztratit a být tedy lehce frustrováni. Hra tedy v tomto režimu opravdu vede za ručičku a nestane se příliš často, že byste nevěděli, co dělat. To Master Villain je režim určený pro zkušenější hráče, kteří už tolik radit nepotřebují, ačkoliv i tady vyskakují sem tam nápovědy, které jsou spojené hlavně s ukázkou schopností jednotlivých postav. Je to logické, protože postav, které budete časem ovládat, je opravdu hodně a je lehké zapomenout, co jaká umí.

Základem u Lego DC Super-Villains jsou pochopitelně  hlavní příběhové mise, odehrávající se ve vlastních destinacích. Ty můžete následně procházet ve free režimu a plnit v nich řadu postraních úkolů či je lépe prozkoumávat. Stejně jako prakticky všechny poslední hry se ovšem vše odehrává ve větším otevřeném světě, který sám o sobě nabízí řadu vedlejších misí, aktivit i výzev, které se můžete vydat plnit. Také jsou připraveny různé sběratelské předměty, a že jich není málo. Fanoušci tedy mohou ve hře nechat i daleko více hodin, než oněch základních zhruba patnáct. Ostatně tohle byla vždy devíza Lego her. Za své peníze rozhodně nedostanete něco originálního, ale zábavnou a docela trvanlivou záležitost už ano. Navíc si vše můžete pochopitelně užít i s kamarádem díky lokálnímu kooperativnímu režimu. Ačkoliv AI většinou stačí a neměl jsem s ní problém, hraní s kamarádem je pochopitelně vždy zábavnější.

Vizuálně Lego DC Super-Villains rozhodně nepřekvapí, vývojáři z TT Games neustále používají stejný engine už řadu let, který vždy jen drobounce vylepší, aby se neřeklo. Na druhou stranu nejde říci, že by hra vypadala špatně, to rozhodně ne, ba naopak, vypadá velmi uspokojivě. Ať už jde o úroveň detailů postav, prostředí či nejrůznější efekty. Vizuálně Lego DC Super-Villains rozhodně nezklame. Protože je navíc využívána neustále stejná technologie, nepřekvapí, že je dobře optimalizována pro současné platformy. Hra netrpí žádnými technickými problémy ani propadem frameratu, vše běží stabilně. Slušné je i ozvučení a co mohu pochválit, je určitě kvalitní soundtrack, který vychází z řady seriálů a filmů z DC univerza.

Lego DC Super-Villains je určitě kvalitní přírůstek do rodiny Lego her. Dokáže zabavit dobře napsaným příběhem, pěkně navrženými úrovněmi, zapeklitými hádankami i velkým množstvím rozmanitých postav, které budete postupně ovládat. Nemůžete tu ovšem čekat nějakou velkou originalitu, navíc se mohli vývojáři trochu více zaměřit i na lepší souboje s bossy, případně lepší zakomponování vlastního padoucha, který je trochu nevyužitý. Každopádně fanoušci Lego her nebo DC univerza mají na pár večerů o kvalitní zábavu postaráno. 

LEGO DC Super-Villains

ps4xonensw
Warner Bros., TT Games
Datum vydání hry:
19. 10. 2018
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře