Final Exam

recenze  9
Martin Šmíd, 6. 11. 2013 1:30
Vývojáři z Mighty Rocket Studio zatím za sebou nemají moc velký hit, a proto si jako první svoji hru vybrali menší záležitost Final Exam. Na začátku jsme moc nevěděli, co od tohoto můžeme očekávat, až před několika měsíci jsme tak nějak začali doufat, že bychom se mohli dočkat zábavné 2.5D akce, u níž hlavně s kamarády prosedíme spoustu hodin. Tento týden doputoval Final Exam na Playstation Network a Xbox LIVE Arcade, takže se můžeme podívat, jak se povedl. Zde je naše recenze.

Pokud čekáte, že Final Exam má nějaký velký příběh, který vás podsadí do sedačky, asi budete trochu zklamaní. On Final Exam o příběhu ale vůbec není, vlastně tu je jen klasické klišé o záchraně světa, ale nic více nečekejte. Na začátku si jen vyberete jednoho ze čtyř studentů, kteří se těší na obrovskou párty, ale co se nestane, nastane velká apokalypsa, během níž se objeví zelené obludy nejrůznějších velikostí a tvarů. Párty, trochu jiného ražení tedy může začít, a možná nakonec všichni zjistí, že je o hodně zábavnější, než ta, na kterou se chystali. Před každou úrovní je nutné si vybrat postavu, za kterou budete hrát. Ty se od sebe neliší jenom vzhledem, ale i různými atributy – život, damage, výdrž zasazení granátem nebo výdrž v ohni. Navíc se liší i zbraněmi, které mají primární. Když máte vybráno, můžete se do všeho vrhnout. Final Exam má celkem osm docela dlouhých kapitol, které vám na jedno dohrání zaberou mezi pěti až šesti hodinami, což rozhodně není málo, zvláště když si vezmete, za jakou cenu se prodává. Dohráním ale samozřejmě zábava ani zdaleka nekončí. O tom ale až později.

Ještě jsem vůbec neřekl, co je vlastně Final Exam zač. V základu se jedná o docela prostou arkádovou 2.5D střílečku/mlátičku, v níž se vám postupně postaví do cesty nejrůznější monstra, některé se drží jenom na zemi, některé ale dokážou i létat. Občas se vám postaví do cesty i nějaký ten boss, ale těch moc není, což je možná trochu škoda. Když už se ale nějaký ten zelený velký fešák objeví na scéně, vždy to stojí za to, navíc každý vyžaduje ke svému poražení trochu jinou taktiku. Každopádně zbraní na jejich likvidaci je hodně, máte tu nejen nejrůznější trubky, ale i nože a další užitečné věcičky na krátkou vzdálenost, na tu delší tu jsou pistole, samopaly nebo brokovnice. Abyste měli lepší zbraně, je nutné je nejprve v levelech najít, což není zrovna nic lehkého, jsou většinou v nepovinných částech, které jde snadno přehlédnout. On ale právě level design je na Final Exam dost možná to nejlepší, vývojáři si s ním hodně pohráli a skvěle se tak hodí nejen pro hraní v jednom, ale i pro hraní s kamarády, k němuž se ještě dostanu.

I samotná náplň je skvělá, protože během levelů budete plnit rozmanité úkoly. Jednou budete jezdit speciální mašinou s kulomety a raketomety nebo skákat po vagónech a vyhýbat se překážkám, je tu i parodie na arkanoid, pak zase dostanete za úkol najít důležité součástky, případně zachránit děti. Rozmanitost je tak hodně velká, což je jednoznačně velké plus. Většina úkolů je navíc vtipně napsána, takže se nestane, že byste se nudili. Ostatně, až uvidíte dítě, které musíte zachránit, ale nechce se hnout, protože jsou pro něj přednější bonbóny, kterými se přejídá a zvrací, budete mít úsměv od ucha k uchu. Podobných scének je ve hře daleko více. Jak plníte všechny ty úkoly a likvidujete monstra, postupně získáváte nové a nové body zkušeností, které můžete investovat do několika atributů každé postavy. RPG systém tu je hodně jednoduchý, ale postupně odemyká nové a nové možnosti, jak likvidovat zástupy potvor, a tím si tak usnadnit hraní.

Ačkoliv Final Exam můžete celý dohrát sami, a budete se slušně bavit, ta pravá zábava začíná hlavně v kooperaci s dalšími hráči. Pokud se rozhodnete hrát offline, můžete si pozvat jednoho živého spoluhráče. To v online režimu se mohou k sobě připojit až čtyři hráči, což je ta pravá zábava. Hratelnost je občas trochu chaotická, ale nikdy se mi nestalo, že bych svoji postavu ztratil z dohledu. Navíc se nemusíte držet všichni na jednom bodě, ale každý může plnit jinačí úkol, aby vše rychleji odsýpalo. Je ale také možné se pochopitelně držet pohromadě, čímž i vzroste šance na celkový úspěch, protože nepřátel je vždy hodně a zvláště na vyšší obtížnosti vám toho moc nedarují, takže je lehké přijít o to nejcennější, tedy život. Jen je škoda, že v online nemáte možnost komunikovat s hráči, headset podpora tu bohužel úplně chybí, což je docela problém hlavně při domluvě při plnění úkolů.

Všechny levely mají velmi dobrou znovuhratelnost, můžete se do nich vracet, abyste nahráli lepší skóre, ale také našli všechny zbraně nebo posbírali další užitečné věci. Dohráním hlavní kampaně na 100% vše nekončí, protože se vám ještě odemkne time attack režim. V něm jste hozeni do malé arény, no a snažíte se v něm v časovém limitu porazit všechny protivníky, což mnohdy není vůbec lehké, zvláště když se vám postaví do cesty nějaká ta velká zrůda. Problémem tohoto režimu je, že máte jen jeden život, když zemřete, je prostě konec, i kdybyste udělali před televizí stojku. Proto je lepší si pozvat do hry živého kamaráda a s ním se pokoušet o úspěch. Co se týče obtížnosti, po dohrání se vám odemkne i super těžká Rock obtížnost, která vyžaduje od vás už hodně toho skillu a asi i trochu toho štěstí. Rozhodně nejde o nic lehkého a možná i sem tam poletí do zdi nějaký ten gamepad. Na druhou stranu v tomto režimu dostáváte daleko více bodů za zabité potvory.

Co vás určitě zaujme na Final Exam hned na první pohled, je vizuální zpracování v rozlišení 720p. Krásná komiksová grafika plná barev se k podobné hře skvěle hodí, navíc vývojáři nešetří nejrůznějšími efekty výbuchů, cákanci krve a tak dále, takže bude určitě spokojen i ten nejnáročnější hráč. Důležitá je samozřejmě u takové hry hlavně plynulost, a ta je na velmi dobré úrovni. Během několika hodin hraní jsem nezaznamenal žádný viditelný pokles, ani lag, takže jsem si mohl nerušeně užívat hraní, o němž je Final Exam především. Co určitě dost pomáhá hratelnosti, kromě pěkné grafiky, je hudební doprovod. Rychlé melodie vás neustále ženou kupředu, jen by jich mohlo být o něco více, protože sem docela brzo začnou opakovat. Na dobré úrovni je pak i ozvučení, i když bych možná uvítal, pokud by bylo ještě více v popředí. Některé zvuky totiž často zaniknou během té všelijaké vřavy.

Od hry Final Exam se toho před vydáním moc nečekalo, a tak trochu i zanikla během vydávání velkých podzimních pecek, ale ve výsledku tu máme před sebou velmi zábavnou kooperativní záležitost v pěkném vizuálním kabátku, u níž hodiny utíkají sakra rychle. Pokud máte podobný žánr rádi a máte i stejně naladěné kamarády, jen těžko můžete sáhnout v těchto dnech po lepší hře. Za své peníze (10 euro) dostanete spoustu muziky.

Final Exam

ps3x360
Focus Home Interactive, Mighty Rocket Studio
Datum vydání hry:
8. 11. 2013
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře