The Witcher Rise of the White Wolf

preview  25
Martin Šmíd, 30. 11. 2008 20:24
Je to už více než rok, kdy se na monitory počítačů dostalo herní zpracování skvělého Zaklínače od polského autora Andrzeje Sapkowskeho. Nyní byla hra pod názvem Rise of the White Wolf oznámena i pro Playstation 3 a Xbox 360. Pojďme se podívat, na co se mohou konzoloví hráči příští rok těšit.

Na herního Zaklínače se čekalo opravdu dlouho. Spousta lidí navíc čekala na to, jak zpracování dopadne. Přeci jen polské CD Projekt Red Studio nemělo skoro žádné zkušenosti s vlastními hrami. Nakonec se však povedlo a Zaklínače si zamiloval více než milion hráčů po celém světě, kteří neváhali a utratili za něj své peníze. Při tomto šílenství bohužel zůstali ušetřeni konzoloví hráči, kteří se zatím své verze nedočkali a ani neměli jistotu, že se někdy dočkají. To se ovšem mění s příchodem The Witcher: Rise of the White Wolf. Ten vychází ze své PC předlohy a hráče uvrhne do role Geralta z Rivie, jenž patří k tajemnému spolku zaklínačů, kteří sídlí na Kaer Morhen. Náš hrdina se na začátku hry probouzí se ztrátou paměti, ale než se stačí rozkoukat, už na pevnost útočí bandité, které vede mocný mág Magistra. Sice se vám padouchy podaří pobít, ale jsou ukradeny lektvary, jež mohou znamenat naprostou zkázu pro všechny Zaklínače, kterých už na světě stejně moc není. Je tak na čase se vydat skrz říší Temerin, abyste vymizení všech zaklínačů zamezili.

Ačkoliv je The Witcher: Rise of the White Wolf herním zpracováním knižních románů od Andrzeje Sapkowskeho, nemusíte předlohu vůbec znát. Hra si totiž z knížek bere jen to nejdůležitější a po většinu hry na vás budou autoři chrlit svoje vlastní nápady. Zatím jsme se nedostali k tomu, co že je Zaklínač za hru. Pokud neznáte PC verzi, tak vězte, že jde o rozsáhlou RPG hru se spoustou hlavních a vedlejších úkolů. Navíc budete každou chvíli v situaci, kdy se bude nutné rychle rozhodnout, co je dobré a co špatné, protože každý váš vykonaný skutek bude mít dopad na další postup hrou. The Witcher ovšem není jen akční RPG, kde byste likvidovali nepřátele po desítkách. Na tuto část samozřejmě také dojde, ale po většinu hry se budete pohybovat v nejrůznějších vesničkách, kde budete od lidí sbírat samé užitečné informace, které vás mohou dovést k vámi vytouženému cíli. Samotný RPG systém má být velmi propracovaný. Za zabití všelijakých nestvůr dostáváte zkušenostní body, za které se vám zvedá nejen celkový level, ale i čtyři základní atributy - síla, obratnost, výdrž a inteligence. Během hry si můžete kromě vlastní postavy vylepšovat i zbraně a další vybavení. Každý RPG hráč si tak přijde na své.

The Witcher: Rise of the White Wolf nebude jen portem PC verze. Přinese totiž spoustu novinek, o kterých si mohou nechat majitelé PC jen zdát. Především to bude vylepšená grafická stránka, která bude mít i kompletně překopané nasvícení všech scén. Hra se také dočká kompletně nových pohybů a animací všech postav. Ty budou nyní působit ještě přirozeněji než v PC verzi. Kompletně překopáno bude také ovládání. Hlavního hrdinu bude hráč ovládat jako v klasické adventuře a spíše tak hra připomíná nedávno vydaný Fable 2. Na škodu to rozhodně není a The Witcher: Rise of the White Wolf by se tak měl hrát na konzolovém ovladači hodně příjemně. Playstation 3 hráče jistě potěší i fakt, že vývojáři nezapomněli na pohybové senzory v SIXAXIS ovladači, které rozhodně využijí. Nemusíte se však bát, že by bylo takové ovládání nepříjemné. Bude se totiž jednat jen o nějaké ty minihry. Zaklínač na konzolích by měl mít dle tvůrců i daleko akčnější pojetí než jeho PC bratříček. I proto můžeme čekat daleko agresivnější nepřátele. Jistě potěší i přítomnost Achievementů v Xbox 360 verzi a Trofejí v Playstation 3 verzi. Co už bohužel nepotěší, je chybějící česká lokalizace.

The Witcher: Rise of the White Wolf zatím vypadá jako jedna z nejlákavějších her roku 2009. Rozšířená PC verze tohoto hitu snad ani nemůže zklamat a my se už těšíme, až si ji budeme moci vyzkoušet.

Zaklínač 1: Rise of the White (zrušeno)

ps3x360
CDP, CDP
KARTA HRY

Komentáře