The Darkness II

preview  9
Martin Šmíd, 7. 3. 2011 19:30
Pokud máte rádi originální střílečky s hodně temnou atmosférou a zajímavým příběhem, určitě jste si nenechali ujít The Darkness, který vyšel v roce 2007 na Playstation 3 a Xbox 360. Tato hra podle populárního komiksu zaznamenala ve své době opravdu obrovský úspěch, takže se mnozí automaticky začali těšit na pokračování. To ale ne a ne přijít, až to už vypadalo, že nikdy nevznikne. Sice občas někdo z komiksového vydavatelství Top Cow plácl, že druhý díl bude, ale bylo těžké tomu uvěřit bez nějakého toho hmatatelnějšího důkazu. Ten přichází až nyní.

Mnozí z vás si určitě ještě vzpomenou na první díl. Ten začal pohledem na celkem poklidný život hlavního hrdiny Jackieho Estacady, který žil se svoji přítelkyní Jenny. Bohužel na jeho 21. narozeniny se v něm probudilo obrovské zlo, které ho strhlo na cestu násilí, utrpení a nejedné oběti. Zlo, které doprovází rodinu Estacado už od počátku a je přenášeno z generace na generaci. Co se přesně v prvním dílu stalo, to vám zde nebudeme vyprávět, každopádně to byl hodně velký masakr, který si žádal pokračování. To bylo oznámeno až nyní, téměř čtyři roky po prvním díle, přičemž už v něm nemají prsty vývojáři ze studia Starbreeze, ale pracují na něm ti z Digital Extremes. I vývojáři z tohoto studia mají dostatek zkušeností pro to, aby vytvořili více než zajímavou akci, ostatně hry jako BioShock 2, Dark Sector, Unreal Tournament 2003 nebo Pariah patří k vysoce hodnoceným.

Už začátek The Darkness II dává tušit, že opět půjde o dosti brutální kousek, který se rozhodně nesmí dostat do rukou dětem. Než se totiž ve hře stačíte pořádně rozkoukat, uslyšíte rány kladivem. To už samo o sobě dává tušit pořádný průser. Stačí se ale jen otočit na pravou stranu, abyste viděli, jak vám zmrzačený starý muž přibíjí ruku obrovským hřebíkem. Jste totiž křižováni! Netrvá dlouho a vidíte kolem sebe neustálé krve, které pocházejí z vašeho těla. Všude po místnosti jsou také svíčky a záhadná nádoba s kouřem. Rituál? Proč? To zatím netušíte, a v tuto dobu začínají flashbacky, které Jackieho přenesou do doby, kdy uměl mistrovsky využívat svého temného pasažéra.

Jackie je v této době šéfem rodiny Franchetti, přičemž právě dorazil před italskou restauraci. Vešel a uviděl dvě pěkné dámy, se kterými začal flirtovat. Netrvalo ale dlouho a svůj zrak od nich odtrhnul. Právě ve chvíli, kdy do místnosti vrazila bílá dodávka. Bohužel Jackie už nestihl včas zareagovat a dodávka ho silným nárazem odhodí na opačný konec místnosti. Naštěstí je na blízku doprovod, který se o nějaké ty padouchy dokáže ještě postarat. Pak ale padne i ostraha a Jackie je obklíčen. Navíc díky roztříštěné noze se sotva může hýbat. V tuto chvíli se hra vrací do přítomnosti, přičemž starý muž prozradí, že chce získat Temnotu, kterou má Jackie v sobě. Scéna netrvá moc dlouho a už jsme zase v minulosti.

Právě v tuto chvíli se v hlavním hrdinovi probudí temná síla. Zpoza hlavy mu vylezou jeho démonická chapadla a masakr může začít. Jednomu nepříteli vykousne démonické chapadlo srdce, dalšími zase usekne nohu, přičemž krev cáká na všechny strany. Další to odnese asi nejlépe, když je normálně střelen do hlavy. Prostě klasická prácička, a kterou hráči prvního dílu jsou určitě zvyklí. Mezitím se Jackiemu dá do cajku noha, tak může pokračovat pěkně po svých. Během tohoto masakru se představí i Jackieho démoničtí pomocníci, kteří se začnou starat o přibíhající mafiány, kterým snad není konec. Do toho všeho uslyšíte znovu hlas Mika Pettona, který dodává samotné akci potřebnou šťávu.

Po rozpoutání masakru byla ukázána i jedna novinka, kterou je velká interakce mezi Temnotou a okolím. Nedaleko bylo třeba auto, ze kterého šly vytrhnout dveře a ty použít jako štít proti nepřátelům, kteří na Jackieho stříleli. Ve chvíli, kdy jim došli náboje, jste mohli po nich dveře hodit, přičemž ty jim uštědřili opravdu rozsáhlá zranění. Házet po nepřátelích můžete prakticky vším, co vám přijde pod ruce, tedy démonická chapadla. Mafiánů ale neubíhá, proto se vydá Jackie do stanice metra. Než se stačíte rozkoukat, tak jste zase v přítomnosti a před vámi stojí starý muž, který stále čeká na to, až mu dáte Temnotu. Té se ale Jackie nechce vzdát, tak mu kumpáni starého muže začnou vyrážet jeden zub za druhým. Je čas se vrátit do minulosti.

Jackie je zpět na stanici metra, která je ale celá osvětlená, takže začne vidět rozmazaně a i Temnota ustoupí. V tuto chvíli je Jackie i o dost zranitelnější. Tento hodně nepříjemný moment je ale rychle vyřešen tím, že světla jsou zničena, čímž se Temnota vrátí. Bohužel se vrátí i po zuby ozbrojení mafiáni, ale naštěstí se na scéně objevuje i pekelný pomocník s kulometem, který udělá z nabíhajících neřádů krmení pro racky. Ovládání malých potvor je přitom značně zjednodušeno oproti prvnímu dílu a stačí jen stisk jednoho tlačítka. Po masakru na stanici metra se hra přesouvá znovu do současnosti, a už naposledy. Starý muž už je celý zoufalý a křičí, že si Temnotu nezasloužíme. V ten moment se k jeho smůle probouzí v Jackiem i Temnota, která začne šeptat, že je čas jít. Jackie tak sebere všechny síly a podaří se mu z držení dostat. Rychle rozbije zdroj světla a o další práci se postará už Temnota. Bohužel starý muž bere nohy na ramena a utíká, křičí ale, že se ještě setkáme. Budeme se těšit.

Už během prvních hratelných záběrů si nešlo nevšimnout jedné velké změny, a to je grafický styl. První díl spíše sázel na co nejrealističtější grafiku, která s temnými zákoutími New Yorku opravdu fungovala. Druhý díl je v tomto úplně odlišný a spíše vsází na komiksovou grafiku, která jako by vypadla z Borderlandu. Nemusíte se ale bát, že The Darkness II není temnou hrou. Pořád převládá černá a je i udržován noir styl. Trochu to připomíná pasáže z posledního Spider-mana.

Z toho co zatím o The Darkness II víme, nám dává naději, že bychom se mohli dočkat důstojného nástupce prvního dílu. Jak ale hra ve výsledku dopadne, na to si musíme ještě několik měsíců počkat. Každopádně dočkat bychom se měli už letos na podzim, a to na Playstationu 3 a Xboxu 360.

The Darkness 2

ps3x360
Digital Extremes, 2K Games
Datum vydání hry:
10. 2. 2012
KARTA HRY
8/10

Komentáře