Parasite Eve 3rd Birthday

preview  4
Martin Šmíd, 16. 8. 2010 22:47
Uběhlo už téměř deset let od doby, kdy jsme se naposledy setkali s hrou Parasite Eve od Square Enixu, která přinesla příběh Aya Brea, ve kterém musela projít složitou cestou, aby ochránila svět před hrůzostrašnou biologickou hrozbou. Nyní k nám míří už třetí díl série, který můžete znát pod názvem 3rd Birthday. Tato hra byla původně plánovaná na mobilní telefony, ale protože se rozrostl tým, který hru připravuje, rozhodlo se, že se do hry napumpují peníze a vyjde na PSP. Pojďme se tak podívat, co nás v příštím roce na PSP čeká a nemine.

Než se vrhneme na samotnou hru, trošinku osvětlíme název. Když se na něj podíváte, tak 3rd Birthday, zdá se, odkazuje na třetí díl série, ale tomu tak rozhodně není. Regulérní trojka 3rd Birthday rozhodně není. Tu si možná vývojáři schovávají až na domácí konzole, ale vše záleží pochopitelně až na úspěchu právě tohoto dílu. 3rd Birthday odkazuje na skutečnost, že se už potřetí setkáme s hlavní hrdinkou Aya Brea, ale nikterak nenavazuje na předchozí hry. Vývojáři se takto rozhodli z jediného důvodu. Od druhého dílu uběhla spousta let a chtějí dát i možnost vychutnat si hru novým hráčům a nejenom skalním fanouškům. Ovšem ani ti nebudou rozhodně ochuzeni. Vždyť se jedná o Parasite Eve, který jakoby z oka vypadl těm předešlým.

Příběh 3rd Birthday se bude celý odehrávat ve velkoměstě New York, které je napadeno nebezpečnými tvory, kteří se rozhodně nehodlají chovat tak, jak se patří a sluší. Je tak čas nasadit vojenskou techniku, která obklíčí město. No a přesně do tohoto pekla se dostane i naše hrdinka Aya Brea, dnes už bývalý policejní důstojník. Možná se nyní ptáte, jak tentokrát zní úkol. Ten je opravdu prostý. Budete si to muset vyříkat s krvežíznivými monstry a zabránit, aby se nákaza dostala z města. Pokud by se tak stalo, mělo by to dalekosáhlé následky a není vyloučeno, že lidstvo by zmizelo z povrchu zemského. Je jasné, že k něčemu takovému nesmí dojít.

Co se týče hratelnosti, tak ta je podobná prvním dvěma dílům, kdy Aya chodí po ulicích New Yorku a likviduje jednu potvoru za druhou. Během své cesty narazí na nejrůznější zmutované druhy. Od klasických zmutovaných zombíků, až po obří monstra, do kterých budete muset vypálit poslední zbytky nábojů. Souboje s bossy vypadají opravdu kolosálně a na PSP nemají obdoby. Když už jsme u hratelnosti, tak musíme říci, že ji vývojáři obohatili o nějaké ty novinky. Klasický krycí systém je přítomný i zde, ale o něm zase tak hra není. Hlavní novinkou je Overdrive systém. Ten umožní, abyste se kdykoliv dostali do těla nějakého monstra a chvilku za něj hráli. Během samotné procházky budete mít i podporu nejrůznějších NPC postav, které ve městě operují. Pro lehký postup hrou je důležité, abyste NPC postavu ochraňovali. Díky tomu se budete moci dostávat neustále do jejího těla a tím zvyšovat svoji šanci na úspěch. Když voják náhodou zemře, když ho ovládáte, máte několik vteřin na to, abyste z něj vyskočili. Pokud tak neučiníte, hra končí a vás čeká LOAD obrazovka.

Většina vývojářů, kteří na 3rd Birthday pracují, mají zkušenosti s vývojem pro klasické HD konzole. Není tak divů, že si ani v této PSP hře neodpustili až dech beroucí animované filmečky, ale i naprosto nádhernou grafiku, která může směle konkurovat těm nejhezčím hrám na PSP. Možná si nyní řeknete, že tuto větu slyšíte u každé druhé hry, ale u 3rd Birthday se jedná o fakt. No ostatně, podívejte se na okolní obrázky. Schválně, jestli kecáme. V tomto sloupečku ještě zmíníme, že vývojáři slibují i celkem dlouhou herní dobu, která se má pohybovat kolem 12-15 hodin, což je rozhodně slušná porce.

Na závěr ještě zmíníme, že vývojáři v těchto chvílích přemýšlejí, že by na Playstation Network vydali první dva díly z prvního Playstationu. Nezbývá, než držet palce, protože dostat příští rok hned trojnásobnou dávku strachu v podobě Parasite Eve, to bychom si nechali rozhodně líbit.

Po prvním setkání s 3rd Birthday musíme říci, že se na hru neskutečně těšíme. Vše vypadá opravdu nádherně, od samotné hratelnosti, až po nádherné filmečky, které si nic nezadají s těmi třeba z Final Fantasy XIII. Potěší i delší herní doba, která už dneska není samozřejmostí, jako byla dříve. Sečteno a podtrženo. Pokud nám vývojáři naservírují hru minimálně z části takovou, jakou slibují, že bude, tak majitele PSP čeká hit přímo kolosálních rozměrů. Snad ten čas do příštího roku uteče co nejrychleji.

The 3rd Birthday

psp
Square Enix, HexaDrive
Datum vydání hry:
29. 3. 2011
Žánr:
Střílečka, RPG, Adventura
KARTA HRY

Komentáře