Medal of Honor

preview  13
Martin Šmíd, 15. 3. 2010 22:49
Na prvním Playstationu byla válečná série Medal of Honor známkou té nejvyšší kvality, které nemohlo nic konkurovat. I přechod na Playstation 2 se povedl s dílem Frontline, ale po Rising Sun to šlo se sérií z kopce a až na světlé výjimky se vždy jednalo o dosti průměrnou záležitost, která dělala originálu akorát ostudu. Vše vyvrcholilo takovým nemastným a neslaným dílem Airborne. V té době už pomalinku začala kralovat konkurenční série Call of Duty od Activisionu a v EA si uvědomili, že je zle. Najednou série, která neměla moc konkurentů ve válečných akčních hrách, byla překonána a vše vyvrcholilo miliony prodanými kusy u Modern Warfare. V té době si v EA sedli a začali pracovat na novém díle, který má za úkol jediné – navrátit slávu do dnes už trošinku skomírající série.

Ačkoliv Activision zprvu vývojářům z Infinity Ward otloukal o hlavu, že se odklonili od tématu druhé světové války a zaměřili se na moderní boje, asi si nyní mne ruce, protože moderní válka zafungovala naprosto skvěle. Ty vydělané desítky milionů dolarů nelze přehlédnout a rozhodně je nemůže přehlížet ani EA, která se tak na základě úspěchu Modern Warfare rozhodla, že u Medal of Honor také opustí druhou světovou a zaměří se na něco trošinku modernějšího. Válečných konfliktů od druhé světové tu bylo docela dost, takže stačilo jen vybrat něco zajímavého. Tím asi nejzajímavějším tématem je pochopitelně válka v Afghánistánu proti příslušníkům Al-Kájdy a Talibánu. Tuto zápletku zná asi každý, takže není třeba zacházet příliš hluboko. Tady je třeba říci, že ačkoliv se hra odehrává v Afghánistánu, vývojáři se tak trochu brání upřesnit, proti komu vlastně bojujete. Hráči tak budou bojovat proti jakési teroristické organizaci v hodně nehostinném prostředí, kde si nemůžete být jistí ani tím, že před vámi stojící obyvatel města nevytáhne AKčko. Do tohoto prostředí je tak vyslána elita americké armády, jednotka Tier 1. Je třeba dodat, že tato jednotka skutečně existuje a bojovala v Afghánistánu. Vývojáři dokonce přiznávají, že s členy této jednotky udělali spoustu rozhovorů a vzali si z nich inspiraci pro samotnou hru.

Než se začneme o hře trošinku více rozepisovat, je třeba říci, kdo má hru na starost. EA na novém Medal of Honor velice záleží a pravděpodobně půjde o jeden z jejích nejdůležitějších titulů v tomto roce. I díky tomu padlo rozhodnutí, že hru pro jednoho hráče připraví studio EA v LA, které má se značkou Medal of Honor dlouholeté zkušenosti. Na multiplayerovou část si zase v EA vybrali vývojáře ze studia DICE, kteří se proslavili svojí populární sérií Battlefield, která zaznamenala na poli multiplayerových akcí obrovský úspěch. Je třeba říci, že DICE drží informace ohledně nového Medal of Honor pod pokličkou a o multiplayeru se tak téměř nic neví. Sice už prosáklo, že půjde pravděpodobně o něco méně intenzívní zážitek jak u Battlefieldu, ale můžeme jistě očekávat rozlehlé mapy, kde nebudou chybět ani různé dopravní prostředky. O této části tak zatím můžeme jenom spekulovat, ale o čem nemusíme spekulovat, je kampaň pro jednoho hráče.

V kampani pro jednoho se tedy ujmeme ve většině misí členů jednotky Tier 1. Proč říkáme ve většině? Hru si totiž vyzkoušíme hned za několik vojáků, mezi kterými nebude chybět ani celkem normální Ranger. Tato skutečnost rovněž napovídá i tomu, že se celá hra nebude odehrávat jen v lokacích Afghánistánu. Zatím ale můžeme jen spekulovat, kam jinam se podíváme. I kdybychom se ale nakonec z Afghánistánu nehnuli, tak pořád má mít hra spoustu zajímavých lokací, jako jsou skrýše teroristů v horách a jeskyních. Rovněž se podíváme i do nejrůznějších menších vesniček a rozhodně nebudou chybět ani boje v ulicích města, kde narazíme na obrovský odpor nejenom z řad teroristů, ale i místního obyvatelstva. Stejně jako u Battlefieldu bychom měli mít vždy u sebe nějakého toho kolegu, protože ačkoliv jsou vojáci z Tier 1 dobře vycvičení, asi by proti přesile teroristů neměli moc velkou šanci. Zvláště, když autoři slibují velmi propracovanou AI. Dobrou AI nebudou disponovat jen vaši nepřátelé, ale i vaše jednotka, která bude v boji po sobě pokřikovat a předávat si pozice nepřátel. I díky tomu byste se měli co nejlépe vcítit do role vojáka.

V předchozím odstavečku jsme vám představili jeden typ misí, které se ve hře vyskytnou. Ve druhém typu misí si zajezdíme v nějakém tom ovladatelném vozidle, jako je už v traileru ukázaná čtyřkolka, ale nebudou chybět ani další vozidla. Dokonce padla zmínka, že jednu misi prožijeme na palubě Apache. Bohužel už vývojáři neprozradili, jestli ho budeme kompletně ovládat, nebo se jen ujmeme těžkého kulometu na palubě. Rozmanitost misí by tak měla být opravdu obrovská a hráč by měl neustále objevovat něco nového. Možná nyní čekáte, že Medal of Honor by mohla být otevřená akční hra. Sice úrovně asi budou o něco otevřenější, jak v Modern warfare, ale pořád by se mělo jednat o velmi lineární střílečku s hodně rychlým tempem. Co se týče samotné hratelnosti, tak nad tou visí obrovský otazník. Sice jsme se dozvěděli, že ve hře bude kompletně chybět HUD, ale nic dalšího. Co se týče ještě HUDu, tak počet nábojů bude vidět jen tehdy, když budete střílet. Po chvilce neaktivity HUD ukazující počet nábojů zmizí, aby vám nic nebránilo v rozhledu po úrovni.

Nový Medal of Honor vypadá opravdu hodně dobře a je vidět, že si na něm dávají v EA záležet. I právě kvůli tomu si najali hned dvě studia, která se budou na této hře podílet. Napínavou kampaň nám tak přinese studio EA LA, které má s touto sérií už dlouholeté zkušenosti a o multiplayer se postarají mistři z DICE, kteří zazářili s poslední hrou Battlefield: Bad Company 2. Nyní už jen čekat do podzimu, kdy se nový Medal of Honor objeví na Playstationu 3 a Xboxu 360.

Medal of Honor

ps3x360
Electronic Arts, Danger Close
Datum vydání hry:
12. 10. 2010
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře