Mafia 2

preview  21
Martin Šmíd, 22. 8. 2008 19:48
Jen málo hráčů nikdy neslyšelo o české hře Mafia, která se stala velkým hitem a z Illusion Softworks učinila prvotřídní vývojáře. Český hráč tak mohl být hrdý, že i v malé České republice může vzniknout hra, která dosahuje světových kvalit. Od té doby uplynulo hodně let a Illusion Softworks, teď už pod názvem Take 2 Czech, připravují pokračování Mafie. Tentokrát se honiček a střetů s mafiány dočkáme i na Playstation 3 a Xbox 360.

Pokračování akčního hitu z české dílny bude obsahovat zbrusu nový příběh. Ten bude ovšem stejně v něčem odkazovat na původní hru. Příběh tak už nevypráví cestu Tommyho Angela, ale nového hrdiny Vita. Změnilo se i město, kde se hra odehrává. Nenavštívíme tak známé Lost Heaven, ale nové Empire City, kde vládnou tři velké mafiánské rodiny. Ty budou mít pravděpodobně mezi sebou nevyřízené účty a do toho se připlete i hlavní hrdina Vito, který se vrací po 2. světové válce domů, kde chce začít nový život. Po příjezdu do Empire City ho na nádraží čeká jeho kamarád Joe, se kterým bude během hry hodně v kontaktu a bude mít důležitou roli v začínajícím příběhu. Dokonce padla zmínka i o tom, že Vito a Joe budou spolupracovat a stane se z nich nerozlučná dvojka. Něco jako Kane a Lunch. Když už jsem začal o městě Empire City, tak vězte, že je nejen zhruba třikrát větší než Lost Heaven, ale vypadá navíc neskutečně živě. Lidé na ulici kouří, čtou si noviny, čekají na autobusy nebo sbírají a odhazují odpadky. Navíc je celé město odemknuté hned na začátku, takže se nedočkáme zamčených částí jako třeba v GTA sérii. Abyste se dostali z jednoho místa na druhé, nemusíte nutně ukrást automobily, ale můžete si zavolat taxík, který vás odveze na vámi požadované místo. V Empire City se rozhodně nevyplatí zahrávat si s policisty. Ti budou hodně agresivní a když spácháte nějaký závažný prohřešek, zavolají si na vás i posily, které vám dokážou pořádně zatopit. Policisté ovšem nesledují pořád jen vás, ale i ostatní nekalé živly ve městě. Mezi jednotlivými misemi se pokaždé objeví nějaké ty filmečky. Odhaduje se, že jejich celková stopáž bude kolem dvou hodin. Jedná se tak o dnešní standard - ani málo, ani moc. Celý příběh je poté rozdělen do třech velkých aktů. K příběhu můžeme ještě dodat, že bude mít několik možných konců. Ty se budou lišit podle vašich činů během hry. Takže každá vaše reakce může vést k jinému konci.

Úspěch každé mise bude záležet i na vaší výzbroji. Tu si opět kupujete v tajném mafiánském skladu. Během nakupování po vás policisté nejdou, rovněž vás zde nemůže nikdo popravit, takže jediné bezpečné místo bude právě zde. Zbraní není nikdy dost, a tak můžete ve městě kupovat domy a v nich je skladovat pro těžší mise. Zajímavě zní informace, že můžete brát i úkoly od konkurenčních rodin. Zřejmě i toto bude hrát v konečném součtu bodů velkou roli. Kromě hlavních úkolů budete plnit i řadu vedlejších, aby se prodloužil herní čas. Peníze za mise nebudou sloužit jen k nakupování domů ve městě, ale kupujete za ně i občerstvení v bufetu, abyste si zvedli odolnost, a můžete si nakoupit i všelijaké oblečení. Každé jídlo bude mít dopad na váš stav. Káva vám zvedne fyzičku, zatímco vydatný BigMac vám přidá větší sílu. Abyste neztloustli po vydatné svačince, budete muset občas navštívit i tělocvičnu. Ta pochopitelně nebude sloužit jen k lehkému zacvičení si, ale má svoji důležitost. Učíte se tu nové pohyby a komba. To by znamenalo, že dojde i na pěstní souboje. Když už jsme u toho pohybu, hlavní hrdina se bude muset krýt za všelijaké překážky (auta, skříně, nebo zdi). Tvůrci hry v současnosti uvažují, že se některé objekty budou dát prostřelit, takže nebudete moci počítat s tím, že za dveřmi či zdí budete vždy v bezpečí. Systém krytí je podobný tomu z Gears of War či Uncharted, takže pokud jste hráli tyto dvě hry, jistě budete vědět, jak to funguje. Vozový park se o proti prvnímu dílu také rozrostl. Stejně jako v prvním díle vám i zde bude postupem času docházet benzín. Občas tak musíte vyhledat benzínku. Ta nebude sloužit jen k doplnění paliva, ale budete si moci nechat i umýt auto. Dokonce se objevila informace, že budete moci měnit poznávací značky, abyste se zbavili pronásledujících policistů. Když už budete mít splněné hlavní a vedlejší úkoly, můžete hledat easter eggy, za které si odemykáte nejrůznější bonusy.

Vývojáři se poučili z chyb, které obsahoval bezesporu i tak výtečný první díl. Mapa hry nyní bude daleko lepší a budete na ní vidět jak hlavní úkoly, tak ty vedlejší. Samozřejmostí je i zvýraznění vašich budov a vůbec všech dalších důležitých věcí. Vylepšení se má dočkat i systém checkpointů. Na čem vývojáři hodně zapracovali, je fyzika. Prostředí je interaktivní a vše můžete použít ve svůj prospěch. Co ovšem vyrazí všem hráčům dech, je model poškození aut. Auto se poškodí při jakémkoliv nárazu a pokud dojde k průstřelu nádrže na benzín, tak auto exploduje. Efekty poničeného auta vypadají podle novinářů opravdu nádherně, dokonce lépe než v Burnout Paradise. O grafické stránce hry zatím nepochybujeme, podle screenů půjde o velký nářez. Bohužel, co zatím v současné době nevíme, je datum vydání. Když byla loni Mafia 2 ohlášena, počítalo se s vydáním v letošním roce. Jenomže tímto termínem si nemůžeme být vůbec jistí, a tak budeme muset pravděpodobně čekat až na příští rok. Konzolisty může těšit jedna věc - hra je určena primárně pro Playstation 3 a Xbox 360, takže se nedočkáme nepovedeného portu jako v případě prvního dílu. Tolik informace pro dnešek. Do vydání se ovšem ještě s Mafií 2 na našem webu určitě setkáte.

Mafia 2 vypadá zatím jako velký hit, který přiková k televizi nejednoho hráče. Doufejme tedy, že se povede vše dotáhnout do zdárného konce, a my se dočkáme prvotřídní hry, na kterou budeme ještě dlouho vzpomínat. Snad ten čas rychle uteče.

Mafia 2

ps3x360
2K Games, 2K Czech
Datum vydání hry:
28. 4. 2010
KARTA HRY
7/10

Komentáře