Lost Planet 2

preview  3
Petr Strecker, 9. 4. 2009 22:29
Říká se, že zima je vlezlá a nikdo ji nemá rád. Rozhodně na tom bude něco pravdy, zvláště na planetě E.D.N III, jež se pravděpodobně dočká oblevy v brzké době. Lost Planet: Extreme Condition se vyžívala v soubojích s ohromnými monstry, přičemž vaše tvář trpěla těžkými omrzlinami. Už je to nějaký čas, co jsme si užili putování po zmrzlé zemi s Waynem Holdenem a tentokrát je čas na změnu. A ne ledajakou. Krom toho, že sníh zmizel z větší části povrchu E.D.N III, čeká na naše objevení i mnoho změn v hratelnosti, které mohou Lost Planet 2 výrazně přilepšit. Pojďme si je všechny shrnout a ochutnat špetku novoty z připravované akční adventury.

Jak jsem již naznačil, planetu zasáhla vlna obrovských klimatických změn, kvůli nimž roztál tolik obávaný sníh, který byl mnohdy daleko větším nepřítelem než nestvůry žijící pod jeho vrstvou. Po plahočení se táhlými a zmrzlými pláněmi, se tak podíváme na krásy místní flóry. Což znamená jednak úplně nové, dříve neviděné oblasti a daleko malebnější design úrovní. Přibude mnoho barviček, které obrazovku rozzáří jinak než sněhově bílý sníh. Celý příběh se bude odehrávat po deseti letech od původních událostí a mnohdy na stejných místech, která jsou působí úplně jinak díky travnatým plochám a bujným porostům. Vývojáři se pyšní prostředím, které je dle jejich slov přitažlivější, než kdy předtím. Budeme se toulat v teplých džunglích, ve kterých jsou kanibalové ten nejmenší problém, překračovat řeky plné zmutovaných candátů, po zuby ozbrojených dvakrát tak většími zbraněmi než jsou oni sami a podíváme se i na vrcholky hor. Tím samozřejmě zmizí mnohdy přítomný stereotyp z prvního dílu. Předpokládám, že si ještě pamatujete na tzv. T-Eng ukazatel, který se naplňoval, když jste Waynea vystavovali mrazům. Jakmile se naplnil, oblíbená hláška Game Over vyskočila jako blesk z čistého nebe. Proto bylo nutné postavu občas i "zateplit". Mnohdy se stalo, že jste bojovali spíše s mrazem než s Akridy. Ve vzduchu se také vznáší otázka, zdali tvůrci absenci tohoto ukazatele nahradí něčím jiným. Vzhledem k tomu, že se ve hře objeví i pasáže se sopkou a jinými teplejšími částmi, mohl by se objevit měřák, který by sledoval naopak míru přehřátí. To bychom ale předbíhali.

Pokud od hry čekáte něco jiného než je akce, budete vyvedeni z omylu. Už Extreme Condition nabídla v podstatě pouze akci, která však byla silně návyková a opravdu pohlcující. Monstra vyskakující ze sněhu, nájezdy kulatých obrněnců a ještě jednou, všudy přítomná zima. I tentokrát tomu nebude jinak, ale boj projde lehkými změnami. Zejména v oblasti bossů. Tentokrát budete jako tehdejší sněžní piráti bojovat s ještě většími potvorami, než tomu bylo před dvěma lety. Monstra zaznamenají změnu klimatu stejně jako vy a začnou se přizpůsobovat teplotním změnám také jako vy. Jejich počet se sice nezmění, ale podoba určitě. Veliký důraz je tentokrát kladen i na spolupráci až čtyř hráčů. Hra je totiž připravena také na kooperační režim a tak si budete moci navzájem pomáhat s (ne)přáteli. Tento element je v dnešních hrách pomalu častějším jevem než erupce na slunci. V jedné ze scén je například vidět, jak tři hráči naskáčou do obrněného transportéru (tzv. VS Suit). Jeden řídí a dva kontrolují palebné věže. Prokousávají se tak dlouho oblakem protivných poletujících monster, až se zastaví o giganta. Představte si několik panelových domů na sobě. Přesně tak je asi vysoký. Zde už transportér jen tak nestačí, tak musí hráči vyskákat a jednotlivě se zaměřit na slabé zóny nepřítele. Po obrovském těle jednotlivě šplhají pomocí vystřelovacích háků a po zničení všech citlivých částí (ty části, které oranžově září) monstrum padne. Kdo čekal konec souboje, tak tomu tak není. Monstrum se přemění v další sice trochu menší, ale na druhou stranu mnohem zubatější. I první Lost Planet měl takovýto systém v oblibě. Podobných kooperačních situací naleznete ve hře samozřejmě daleko více a hra je připravena prakticky v každé vteřině přepnout na hru více hráčů.

Dá se říct, že hra nabude na epičnosti a velice značně posílí v částech, které vás donutí vnímat situaci kolem sebe. V několika scénách se také budete muset ubránit přívalu nepřátel. V jedné z nich musíte ubránit loď plovoucí ve vodě, přičemž ze všech stran doráží na první pohled nekonečné zástupy nepřátel. Právě v takovýchto situacích bude pomoc partnera tím nejlepším, čeho se můžete dočkat. A znovu jsme u toho. To co měl Capcom v plánu, tedy vytvoření dech beroucí akce a jenom akce, dokázal. Ve hře se dostanete do tolika frenetických situací, že nebudete stačit měnit pleny a přesto si je pokaždé užijete jako svou poslední dovolenou. Hře dodává nový dech i spousta přidaných efektů, které vám značně umocní požitek z hraní. Graficky není hra tak drastická, jako je tomu u jiných sequelů. Sice neohromí, ale rozhodně ani neurazí. Lost Planet 2 a novinky, které obsahuje, těží z veliké části zejména z nápadů hráčů. Capcom totiž velice dlouho naslouchal a sbíral informace, které by se mohly hodit při vývoji hry.

Lost Planet 2 má nakročeno k další hře, která se mezi hráči jen tak nezapomene. Pohlcující akční hratelnost, obrovská monstra a situace napěchované adrenalinem nemohou chybět, nově však hru spoutává jako celek kooperační režim a výrazný pohled na spolupráci více lidí. Barevnější a přívětivější prostředí je už v podstatě jen bonus. Těšíme se a místo tlustých roláků moc rádi skočíme do tílek a krátkých kalhot.

Lost Planet 2

ps3x360
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
11. 5. 2010
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře