Jurassic Park Adventures

preview  8
Martin Šmíd, 16. 1. 2011 20:15
Možná si ještě dnes vzpomenete na ty velké fronty u kin v roce 1993, když přišel film Jurský Park od režiséra Stevena Spielberga, který byl inspirován románem Michaela Crichtona. Jedinečná podívaná, kde pravěcí ještěři vypadali jako skuteční. Poté jsme se dočkali ještě dvou pokračování, a také několika videoher. Od roku 2001 čekáme na čtvrtý film, který je zatím v nedohlednu. Fanoušci dinosaurů ale nemusejí zoufat. Telltale Games už brzy vydají videohrou, která je opět vezme na Isla Nublar.

Dinosauři jsou velkým tahákem. Byli před dvaceti lety, jsou i dnes. Neustále se diváci, čtenáři a hráči chtějí nechat unášet příběhem, kde hrají tito přerostlí ještěři nějakou tu roli. Velkým průkopníkem v tomto byl právě Steven Spielberg s filmem Jurský Park. Téměř každý se poté začal o dinosaury zajímat. Nechybělo ani několik videoher, které se ale řadily spíše k těm horším. Za možná nejlepší hru z tohoto univerza se dá považovat Jurassic Park: Project Genesis, který vyšel v roce 2003 i na konzole. Od té doby nic. Vlastník licence, Universal Pictures, nechtěl práva dlouho poskytnout, a to z jednoho prostého důvodu. Nepřál si, aby se z Jurského Parku stala další řadová střílečka, jakou je třeba Turok. Dlouho se tak čekalo na někoho, kdo by tuto značku převedl na obrazovky hráčů tak, aby přinesla prvky jako emoce, napětí a strach, které jsou pro filmovou ságu charakteristické. Hlavně tedy pro první díl. Volba nakonec padla na Telltale Games, kteří mají za sebou úspěšné adventury jako Sam & Max, Tales of Monkey Island nebo nově Back to the Future.

Vývojáři udělali to nejlepší rozhodnutí hned na začátku, když se rozhodli nekopírovat děj filmů. Na to už dojela celá řada her. Příběh se tak bude odehrávat po prvním filmu. Hráč se ujme role jednoho pracovníka parku, který bude chtít z tohoto pekla utéct. Kdo by ostatně nechtěl, že? Na hlavní postavy z filmu tak budete moci zapomenout, ačkoliv na ně nebudou chybět všelijaké odkazy. Přesto během svého putování potkáte třeba veterináře Gerryho Hardinga. Ten se ve filmu objevil ve scéně s nemocným Triceratopsem. Jeho pozdější osud už nebyl ve filmu zmíněn. Kromě něj bude na ostrově dcera hlavního hrdiny a několik zájemců o dinosauří embrya, kteří se na nich rozhodnou vydělat. Když už jsme u embryí, tak spoustu fanoušků prvního filmu určitě zajímalo, co se stalo s těmi, které ukradl Dennis Nedry, kterého poté sežral hladový Dilophosaurus. Na tuto otázku nyní dostanete odpověď.

Vývojáři z Telltale Games jsou známí tím, jak dokážou napsat zajímavý příběh a postavy. Tato složka nebude chybět ani zde. Ostatně, tohle byl rozhodující faktor, proč licenci získalo právě Telltale Games. Podle Kevina Boyla, výkonného ředitele Telltale Games, je lineární příběh u této hry velmi důležitý, stejně tak dobře napsané postavy. Díky tomu tak může hráč pociťovat napětí, několik druhů emoci, ale i humor a radost z překonané překážky, případně útěku před hladovými dinosaury. Všechna radost ale může rázem přejít a nastanou okamžiky hrůzy a bezmoci. Aby vývojáři udrželi u hráče co největší napětí, rozhodli se, že i Jurský Park rozdělí na zhruba pět epizod, které budou od jara vycházet nejen na PC, ale také na konzole. O jakých konzolích vývojáři mluví, to je zatím velká otázka. Tuto informaci zatím drží pod pokličkou, takže musíme počkat.

Možná se nyní ptáte, co bude Jurský Park přesně za hru. Telltale Games se s Jurským Parkem rozhodli, že upustí od svých klasických adventur, a pustí se do trochu něčeho jiného. Pořád to bude sice adventura, ale nyní by se měla hodně podobat hitu Heavy Rain. Hlavně třeba systém rozhovorů bude z této hry hodně vycházet, ačkoliv je Jurský Park samozřejmě o dost lineárnější. Budou ale akce, které mohou příběh posunout trošinku jiným směrem. Některá hráčova rozhodnutí tak přímo ovlivní to, jak hra dopadne. Kromě klasických rozhovorů a dalších částí, které nemohou v adventuře chybět, budou přítomny i vyšetřovací části a pomalé pasáže plné strachu.

Jurský Park bez dinosaurů. Ani náhodou! Během hraní potkáte spoustu jejich druhů, od neškodných býložravců, jako je Triceratops, až po masožravce, jakým je Tyranosaurus Rex a Velociraptor. Chybět ale nebude ani nová hrozba, jak podotkl hlavní designér Joe Pinney. Nebude se jednat o velkého dinosaura, ale o to nebezpečnějšího. Poznáte ho díky jeho ve tmě zářícím očím. To bude pro hráče značit hodně velký problém. Znalci dinosaurů tak mohou pomalu dávat tipy, jaký dinosaurus to bude.

Zdá se, že vývojáři z Telltale Games vědí, co dělají a hráči se tak mohou těšit na návštěvu Jurského Parku, která bude doprovázena bojem o vlastní život s dinosaury, ale dost možná i s žoldáky, kteří chtějí získat dinosauří embrya. Jurský Park vyjde už letos na jaře. My vám budeme i v následujících týdnech přinášet o něm nové informace, takže nás nezapomeňte sledovat.

Jurský Park vs. Realita
Po zhlédnutí filmu Jurský Park si určitě každý položí otázku, jestli vše, co bylo ve filmu řečeno a ukázáno, se zakládá na realitě. Pokud jste přesvědčeni, že vše je pravda, tak se hodně pletete. Steven Spielberg se s celým týmem dopustil hned několika nepřesností a dokonce záměrně upravoval skutečnosti, aby diváka co nejvíce vtáhl do děje. Nyní si tak vypíšeme několik paleontologických omylů, kterých se filmaři dopustili.

Omyl 1. – Dilophosaurus – Určitě si všichni vzpomenete na dinosaura jménem Dilophosaurus. Ve filmu měl obrovský límec a dokázal plivat jed. Na jeho přítomnost poté doplatil Dennis Nedry při útěku z parku. Jaká je ale realita? Ve skutečnosti Dilophosaurus límec kolem krku neměl, což si tvůrci vypůjčili od agamy, a ani neplival jed. Ve skutečnosti byl navíc zhruba dvakrát tak velký, takže ani nemusíme říkat, že Dennis Nedry by byl mrtvý už během několika vteřin, když by se s ním opravdu setkal.

Omyl 2. – Tyrannosaurus Rex – Tohoto dinosaura vám určitě nemusíme představovat. Právě on je tahounem prvního i druhého filmu. I u něj se ale tvůrci dopustili několika nepřesností. Prvním je tvrzení, že nerozezná nepohybující se předměty. To je hodně velká lež, protože Tyrannosaurus Rex dokázal rozpoznat nepohybující se předměty a dokonce by rozpoznal, jestli se jedná o živý či neživý objekt. Další velmi působivou scénou ve filmu bylo, když Tyrannosaurus Rex pronásledoval jedoucí džíp. Pohyboval se tak zhruba 3x větší rychlostí, než kterou by byl ve skutečnosti možný vyvinout. Do třetice tu jsou pak zvuky a dunění vody při jeho chůzi. Další z mnoha paleontologických omylů. Takový dravec sice nebyl zrovna nejtišší, ale rozhodně nerozklepal zem. Ostatně, při takové chůzi by vystrašil kořist na kilometry daleko a ta by utekla dříve, než by se k ní přiblížil.

Omyl 3. – Brachiosaurus – Jeden z nejoblíbenějších dinosouarů v Jurském parku byl Brachiosaurus. Ten se objevil po příletu na ostrov, přičemž se hned tvůrci dopustili velké chyby. Brachiosaurus si totiž nikdy nemohl stoupnout na zadní nohy. Dejme tomu, že by se při takovém úkonu dostal tak o metr výše, ale hrozilo by hodně velké zranění. Dalším nesmyslem u tohoto dinosaura je žvýkání. Tuto činnost pochopitelně provádět nemohl, protože na to neměl uzpůsobeny čelisti a ani zuby.

Omyl 4. – Velociraptor – Další velkou stálicí filmové trilogie je Velociraptor. Ten asi nejméně odpovídá reálné předloze. Ve skutečnosti byl tento dinosaurus asi poloviční a po celém těle měl peří. Když byl ve skutečnosti poloviční, tak pak by určitě nedokázal otevřít dveře, a to už i díky tomu, jak měl stavěné končetiny. Ve třetím díle se navíc uvádí, že Velociraptor byl neuvěřitelně chytrý. Bohužel byl chytrostí na stejné úrovni, jako ostatní dinosauři jeho doby a dalo by se i říci, jako dnešní ještěři. Dále bylo v prvním filmu řečeno, že Velociraptor dokáže vyvinout rychlost až 100km/h. To je další nesmysl. Dokázal běžet maximálně 40km/h. Filmový Velociraptor je tak na kilometry vzdálený tomu skutečnému. Přesto podobný dinosaurus mohl kdysi existovat. Podívejte se třeba na kostru druhu Deinonychus antirrhopus, který mnozí paleontologové za Velociraptora zaměňují - http://farm6.static.flickr.com/5210/5360889074_949abcaa52_b.jpg . Vědci se ale i u tohoto druhu domnívají, že byl o dost menší, jak jeho filmová předloha a rovněž měl celé tělo pokryté peřím.

Jurassic Park: The Game

ps3x360
Telltale Games, Telltale Games
Datum vydání hry:
15. 11. 2011
Žánr:
Point-and-click, Adventura
KARTA HRY
5/10

Komentáře