Hitman Absolution

preview  14
Lukáš Haltof, 25. 1. 2012 1:14
Hitman Absolution patří jednoznačně mezí nejočekávanější hry tohoto roku a to zejména díky zcela obrozenému systému a požitku z hraní. Epická pařba o Agentu 47 v hlavní roli totiž doznala mnoha majoritních změn a ještě více změn minoritních. Důležité však je, že tyto změny rozhodně Hitmanovi na tvrdosti neubírají a jeho vražedný pohled je stejně tak cool, jako tomu bylo v minulosti. Připravte se, představuje se vám chladnokrevný zabiják!

Hitman nebo chcete-li Agent 47 je legendou mezi videohrami hrami. Absolution zamíří také na konzole Playstation 3 a Xbox 360, neboť sami vývojáři světu sdělili, že konzole (a Konzolisté) jsou hlavními spotřebiteli a je to velice důležitá platforma. Jak jsem již zmínil v úvodu, Absolution dozrál mnoha změn. Kvalita a propracovanost her jde neustále kupředu a vývojáři se snaží překonávat svou konkurenci něčím novým. Jistě chápete, že starý dobrý Hitman, by se už dnes neprosadil. Což o to, zábava to byla a stále je náramná, avšak grafické zpracování, ovládání atp. dnes již konkurenci rozhodně na zadek neposadí. Tvůrci z IO Interactive a Square enix tak dlouho pracovali na celkové propracovanosti hry o Agentu 47, aby tak hráč prožil zážitek srovnatelný s kvalitním filmem – další z nových trendů.

Zlom přichází také v celkovém charakteru hry, protože Hitman nyní již nebude pracovat pro korporaci, avšak vydá se na svou vlastní pouť, neboť mu situace nedovoluje udělat nic jiného. Nepříznivý osud pro muže, pro kterého je rozsévání smrti denním chlebem, nastal, když jej jeho zaměstnavatel zradil a očividně se ho chtěl zbavit. Statný chlapík s pleškou na hlavě tak musí zjistit, co se stalo a také komu může věřit a komu naopak ne (ten se má na co těšit).

Agent s čárovým kódem na hlavě se tak rázem stává nepřítelem státu a jdou po něm všechny ozbrojené složky s jediným úkolem – zneškodnit ho. Příběh se bude odehrávat v USA, jeho podstatná část pak ve městě Chicago. Na prožitek z příběhu pak bude kladen velký důraz a hráč by měl při hraní Absolution koulet očima a otvírat pusu v údivu. V každé podobné hře samozřejmě nesmí chybět hlavní padouch, který v novém Hitmanovi bude jistý Blake Dexter – hlavní strůjce podvodu.

Hitman Absolution bude více zaměřen na akci, než jeho předchůdci. Samozřejmě vás tvůrci nepřipraví o napínavé stealth akce, avšak ti z nás, kteří preferují pořádnou akci, budou také konečně pořádně obšťastnění. V Absolution se také objeví malé puzzle. Nepůjde o nic složitého, pouze o jakési hádanky jak se vyhnout odhalení nepřátel a tak podobně.

Naprostou novinkou však je nový důležitý herní prvek. Zcela nový mechanismus, který bude moci Agent s označením 47 používat, se nazývá Instinct. Systém je silně inspirován dvěma nejnovějšími hrami o Batmanovi, přičemž odhaluje nepřátelské pozice (kdy můžete nepřítele vidět například přes zeď) a hráč má také možnost vidět na zemi stopy sledovaného cíle a tím zjistit, kterými cestičkami prochází a vyhnout se díky tomu přímé konfrontaci. Tento nový prvek rozhodně vypadá zajímavě, protože díky němu si hráč bude moci pořádně naplánovat nadcházející postup a taktiku.

Co však zůstalo stejné, je kouzlo převlékání, které je pro Hitmana stejně charakteristické, jako sledování současného stavu pleti u žen. Nyní však budou mít jednotlivé převleky své výhody a nevýhody, a tím nemyslíme jen to, že vás nepřítel neodhalí. Každý převlek bude mít různé bonusy. Hitman tak bude nucen svůj krásně vyžehlený a stále krásný měnit ještě častěji, než mladé maminky plenky svým novorozencům. Přece si nemyslíte, že byste se infiltrovali do řad policistů v obleku s červenou kravatkou a vražedným pohledem jako perličkou na dortu.

Hra stínů a světel byla taktéž vysoce ceněným herním systémem, který byl však prosazován zejména v sérii Splinter Cell. Nový engine IO Interactive s názvem Glacier 2, který byl pro hru speciálně vytvořen, nabídne nádherné zpracování světla a okolního prostředí. Grafické zpracování hry by díky tomu mělo být konkurence schopné a to je důležité. Pro nás, řádně propařené Konzolisty je však nejdůležitější detailní zpracování a naprostá vyladěnost. Nechceme dostat do rukou nevyladěný a zabugovaný titul s plešatým sympaťákem na obalu.

Pátý Hitman vyjde někdy během tohoto roku na PC, PS3 a Xbox 360 a hladnokrevný zabiják se již určitě těší na přímou konfrontaci s hráči. Dle mého názoru hře všechny její nové aspekty rozhodně prospějí a pokud se vývojáři udrží nohama na zemi, nemáme se výrazněji čeho bát. Uvidíme, zda hráče osloví větší zamření na akci.

Hitman Absolution

ps4ps3x360
Square Enix, Io Interactive
Datum vydání hry:
20. 11. 2012
KARTA HRY
8/10

Komentáře