Golden Eye 007

preview  1
Martin Šmíd, 24. 6. 2010 18:35
Studio RARE se v roce 1997 zapsalo nesmazatelně do historie videoher, když ve spolupráci s Nintendem vydalo akční hru Golden Eye, která se inspirovala populárními bondovkami s Pierce Brosnanem. Spousta hráčů i dnes považuje Golden Eye za obrovskou klasiku a jednu z nejlepších konzolových akčních her historie. Není tak divu, že se následující vlastníci licence na agenta 007 pokusili na úspěchu této hry přiživit. Jako třeba nyní Activision, který už na konec tohoto roku chystá hru Golden Eye 007 pro Nintendo Wii. Pojďme se podívat, co hráče čeká a nemine.

Než začneme samotnou hrou, tak ještě stojí za poznámku, že na hře pracují vývojáři ze studia Eurocom. Ti mají s konzolou Nintendo Wii bohaté zkušenosti, které zúročili třeba ve hře Dead Space Extraction , kterou připravili pro Electronic Arts a Visceral Games. Jak je vidět, hra nemůže být v lepších rukou. Nyní ale už k samotné hře, která podle slov vývojářů není žádným remakem původní hry, ale jde si svoji vlastní cestičkou a odkazem spíše na filmovou předlohu. Příběh hry má být tentokrát daleko blíže moderním bondovkám, na což poukazuje i Daniel Craig v roli Bonda. S Pierce Brosnanem se tak hráči už nesetkají. Přesto se nezapře, že vývojáři původní hru od RARE milují. Do své verze tak chtějí zahrnout spoustu odkazů na ní, jako je třeba přechod z první osoby do první hned na začátku každé mise. Rovněž některé zbraně jsou pojmenovány nebo alespoň odkazují na původní verzi.

Samotná kampaň pro jednoho hráče se bude skládat z na sebe navazujících misí, které hráči budou moci plnit i několika různými způsoby. Ten první způsob bude pochopitelně vystřílet vše, co se jen pokusí pohnout a samozřejmě s co největším kraválem. Najdou se ale i mise, kde přijdou ke slovu i stealth prvky, takže se budete muset plížit jako myška a být pěkně potichu. Když už ale dojde k nějaké té přestřelce, nebyl by to Bond, aby neměl v kapse přinejmenším pistoli, v lepším případě AKčko s několika granáty. Arzenál zbraní tak bude spíše klasický, přičemž přibudou i útoky na blízko, což určitě ocení každý hráč. Po vzoru moderních FPS akcí se hráči mohou rozloučit s lékárničkami, což značí jediné- život se bude automaticky doplňovat. Ke slovu dále přijdou i scény s populárním bullet timem, které jsou ale předskriptované, přičemž v nich budete třeba muset v rychlosti zneškodnit několik nepřátel během pár vteřin, aby si nedovolili ten luxus a nespustili alarm.

Už původní verze Golden Eye hodně stavěla na multiplayeru a zde tomu nebude jinak. Na hráče čeká na Nintendu Wii už klasický split screen režim pro čtyři hráče, který je podle prvních dojmů opravdu povedený a neskutečně návykový a zábavný. Bude ale také přítomný i klasický online režim až pro osm hráčů, přičemž se objeví i spousta herních režimů, jako je třeba Deathmatch a Team Deathmatch, ale najdou se i další speciálnější herní režimy, jako je Melee only, Paintball a další. Celkově má být herních režimů celkem šestnáct, což je určitě solidní porce. Do multiplayeru se navíc vrátí i některé známé postavy z původní hry, jako třeba Job nebo Jaws. Každá z postav by navíc měla umět nějakou tu specialitu, přičemž na E3 byl ukázán třeba Oddjob, který uměl zabíjet své nepřátele pomocí svého klobouku, který může házet. Celkově bude ve hře osm unikátních postav, přičemž dohromady jich má být čtyřicet. Za každou vyhranou hru dále dostanete vždy speciální XP body, díky čemuž vaše postava bude časem levelovat a získávat tak další a další schopnosti a dovednosti. Tento systém vývojáři zřejmě přebrali ze hry Call of Duty, což ale není vůbec na škodu.

Nyní se podíváme na technické věci. Začněme grafickou stránkou, která je podle prvních dojmů a videí opravdu povedená a podle ohlasů vypadá vážně skvěle. My tomu věříme, protože Eurocom už na hře Dead Space Extraction ukázal, že umí z Nintenda Wii vymáčknout snad všechen výkon. Framerate hry je navíc z ukázaných demoverzí hodně dobrý a už nyní se nestává, že by klesal a znepříjemňoval hraní. Dobře je na tom i zvuková stránka, přičemž na dabingu se podílel i sám Daniel Craig nebo Judi Dench. Vývojáři také slíbili, že hra nebude podporovat jen klasické duo Wii remote a nunchuk, ale hráči si hru budou moci užít i na klasickém ovladači Classic Controller, na kterém byla ostatně hra na E3 prezentovaná.

Golden Eye 007 zatím vypadá opravdu dobře a věříme, že pokud vývojáři dopilují vše, co naslibovali během E3, můžeme se těšit na opravdu výjimečný zážitek. Sice to asi nebude taková bomba, jako když se v roce 1997 objevila původní verze, ale dobrá akční hra to určitě bude. Vývojáři ze studia Eurocom už s předchozí hrou ukázali, že umí udělat akční hru pro Nintendo Wii, které nechybí atmosféra, osobitost a hlavně skvělá hratelnost, nyní navíc okořeněná o opravdu propracovaný online režim.

Golden Eye 007

wii
Activision, Eurocom
Datum vydání hry:
4. 11. 2000
KARTA HRY
9/10

Komentáře