Gears of War 3

preview  12
Martin Charouzek, 11. 5. 2010 23:14
Studio Epic Games si s nervy hráčů hrálo poměrně dlouho. Neustálé spekulace o Gears of War 3 vyvracelo a když bylo potvrzeno, že tento rok žádný nový díl nebude a hra tak nedodrží dvouletý rozestup, začal v nás hlodat červ, nebo spíše Locust, pochybnosti. Vše špatné se nakonec v dobré obrátilo a třetí díl Gears of War byl nedávno oficiálně oznámen. Sice opravdu nestihne letošní konec roku, ale jaro toho příštího stíhá s přehledem. Pojďme se podívat na první informace.

Dalo by se říci, že první díl hry Gears of War byl první opravdovou next-gen hrou, která přinesla nejen vytříbenou hratelnost, která už tak nějak patří ke hrám od Epicu, ale hlavně i dech beroucí zpracování hodné vysokého rozlišení a velké televizní obrazovky. Konečně se tak objevila na světě hra, která ukázala, čeho jsou současné konzole schopné. Za následek to mělo přes šest milionů prodaných kusů, což je určitě skvělé číslo. Druhý díl vyšel o dva roky později, přičemž také přinesl skvělou vizuální hostinu a nabídl pokračování příběhu hlavního hrdiny Marcuse Fenixe. I druhý díl byl velmi očekávaný, takže není divu, že se ho prodalo přes pět milionů kusů. Tento úspěch má za následek třetí díl, který byl nedávno ohlášen a má zakončit trilogii Marcuse Fenixe. Konečně se tak dozvíme, jestli nakope Locustům ty jejich kostrbaté zadky nebo ne. Ono „závěr trilogie Marcuse Fenixe” neříkáme jen tak. Ačkoliv byl Gears of War plánován jako trilogie, určitě značka jako taková neskončí. Už ovšem nebude hrát hlavní roli Marcus Fenix a podíváme se i do jiných částí světa v nejrůznějších spin offech a prequelech. Gears of War 3 je tak závěrem jednoho vyprávěného příběhu, ale série rozhodně nekončí. Nyní se ale už pojďme podívat na samotnou hru.

Příběh třetího dílu se odehrává rok a půl po díle druhém. Děj se bude opět odehrávat na planetě Sera, přičemž poslední lidská města padla, vedení COG bylo rozpuštěno a je v nenávratnu pryč, a po planetě se toulají poslední skupinky lidí, které každým dnem bojují o holé přežití. Jediné bezpečné místo je, zdá se, obrovská plující loď Raven´s Nest. Zde se v tuto dobu nachází i hrdina předchozích dvou dílů, Marcus Fenix a jeho věrný přítel Dominic Santiago. Tihle dva na stejné lodi mohou znamenat jediné - věci brzy naberou neuvěřitelný spád a půjde se do boje. Opravdu se tak stane ve chvíli, kdy na lodi přistane velitel COG a Marcusovi sdělí, že jeho otec žije a že zná způsob, jak se vyhnout téměř jistému vyhubení lidské rasy. No, a protože Marcus bude chtít svět zachránit a dost pravděpodobně vidět i svého živého/mrtvého otce, vydá se na nebezpečnou cestu, kde nebudou chybět hektolitry krve a tuny uřezaných končetin. Tentokrát se ale celý příběh nebude točit kolem Marcuse. Své epizody dostanou i ostatní postavy, jako je třeba už zmíněný Dom, nebo nová ženská postava Anya. Ano, ve třetím díle opravdu potkáte vojandy a podle prvního teaseru je vidět, že přinejmenším Anye to hodně sluší.

Pokud jste viděli první teaser, určitě jste si všimli nové rasy, kterou jsou Lambenti. Jsou to obrovské potvory, daleko chytřejší než Locusti, které si dokážou poradit i s několika nepřáteli najednou. Zdolání takové potvory bude chtít nejen přesnou mušku, ale i nějaké to logické myšlení. Lambenti jsou totiž nebezpeční i ve chvíli, kdy jim jejich mohutná chapadla ustřelíte, protože i s nimi dokážou udělat velkou paseku. No, a když už se zdá, že je Lambent mrtev, tak přijde ještě jedna třešnička na dortu, kterou je samo destrukční zařízení, které mohou aktivovat. V místě úmrtí Lambenta tak nastane obrovský výbuch, před kterým když se neschováte, přichází jistá smrt. Chybět ale nebudou ani staří známí Locustové, kteří ale také přišli o domov a jsou v opravdu zoufalé situaci, nejen z nově objeveného nepřítele.

Abyste všechny ty potvory mohli sprovodit ze světa, budete mít po ruce velmi bohatý arsenál nejrůznějších zbraní. Ve hře naleznete staré známé kousky, ale chybět nebudou ani novinky. Jednou z novinek je i granátomet, který vystřelí minu do země a ta si poté najde cestu pod zemí na zamířený cíl. Takto budete moci likvidovat nic netušící cíle bez nějakého toho většího odporu. Ve hře je dále nová puška, která střílí kulky neuvěřitelnou rychlostí, takže se hodí na likvidaci početnější skupinky nepřátel. Asi největší novinkou bude možnost ovládat mech nazvaný Silver Back. Ten bude možné užívat ve dvou režimech. V prvním mobilním režimu si do mechu vlezete a prostřílíte si v něm cestu dál. Výzbrojí mechu je kulomet s nekonečnem nábojů a raketomet. Silver Back se tak zdá jako vynikající palebná síla, ale bohužel má několik nedostatků. Zaprvé není moc rychlý a zadruhé má štít jen zepředu, takže vám nepřátelé budou moci vpadnout do zad. Ve druhém režimu se mech rozloží na bojišti a utvoří jakýsi bunkr, ze kterého budete moci odolávat nepřátelské přesile. Do tohoto bunkru se dokonce vejdou i vaši kolegové. Vývojáři ukázali i zakončovací údery, kterých bude opravdu mnoho a budou se lišit i podle toho, jakou zbraň budete držet. Ukázali třeba zakončení s granátem, kdy nebohému nepříteli hodíte granát za brnění a odkopnete ho ke skupince jeho kolegů. Nemusíme ani říkat, jaký krvavý kráter se poté vytvoří. Podobných momentů bude ve hře pochopitelně mnohem více. Když už jsme u granátů, tak musíme zmínit i to, že ve hře budou tři druhy. První je klasický vybuchující granát, ale také zde naleznete kouřový a zápalný. Novinkou je, že všechny tři typy budete moci kombinovat a utvořit tak opravdu obrovskou ničivou sílu ve chvíli, kdy to nepřítel ani v nejmenším neočekává.

Než se vrhneme na hru pro více hráčů, necháme si několik slov k samotné obtížnosti. Cliff Bleszinski při představování hry zmínil, že původní dva díly se zdály spoustě hráčů příliš těžké. Z toho důvodu je tak dokončilo pouze 60% těch, kteří oba díly rozehráli. To je něco přes polovinu a právě s tímto číslem budou chtít vývojáři něco udělat. Výsledkem tak je, že Gears of War 3 bude daleko lehčí, než předchozí dva díly. Dohrát by ho tak měl prakticky každý s prstem v nose, aby si mohl užívat samotný příběh. Na buben ale nepřijdou ani ostřílení hardcore hráči, pro které tu budou opět obtížnosti Hardcore a Insane. Pokud jste na tyto obtížnosti hráli předchozí dva díly, tak nám jistě dáte za pravdu, že se u nich člověk i pořádně zapotil. S vylepšenou umělou inteligencí to bude ve třetím díle ještě horší.

Ačkoliv bude mít Gears of War 3 propracovanou kampaň pro jednoho hráče, která nebude ochuzena o dech beroucí scény, velkým hnacím motorem bude i online část. Právě ta původní hru proslavila, především ta kooperační, kde jste mohli s kamarádem projít celou kampaň. Kdo Gears of War v kooperativním režimu hrál, ten ví své. Nyní bude tato část značně vylepšena, přičemž ji budete moci hrát ve dvou až čtyřech hráčích. Jde o vylepšení, po kterém fanoušci série tak dlouho volali a až ve třetím díle se konečně dočkají. Celou kampaň poté budete moci projít s kamarády přes Xbox Live, ale nebude chybět ani hra na rozdělené obrazovce, jako v předchozích dílech. Ke slovu ale přijde i klasický online režim se spoustou módů, který Epic Games vždy zvládal na výbornou, stačí jen vzpomenout na Unreal nebo Unreal Tournament. O tomto režimu zatím víme jen to, že herní prostředí neboli mapy, se budou měnit během hraní. Na začátku naleznete krásně čisťounkou mapu, ale po takových dvaceti minutách bojů se bude jednat o naprosto vybombardované bojiště. Více se o samotném online režimu dozvíme na E3. Uvidíme, jestli vydání samotné hry bude předcházet hratelná betaverze, která je dneska v módě.

Grafická stránka asi moc fanoušků původních dvou dílů nepřekvapí, protože se o ní opět stará osvědčený Unreal Engine 3. Ten od druhého dílu vývojáři z Epic Games dále vylepšovali a sami tvrdí, že tentokrát vyždímají z Xboxu 360 i tu poslední kapku výkonu, což bude mít za následek lepší efekty, stíny, modely postav, nasvícení a spoustu dalších věcí. Protože ale není ani Xbox 360 nafukovací, museli se vývojáři vzdát 60fps a tentokrát hra pojede na 30fps, aby se ušetřil výkon na onu vizuálně přitažlivější hostinu. Jak onen pokles FPS bude znát u samotné hry těžko soudit, ale pokud bude opravdu stabilní a nebude kolísat, zase by to tak vadit nemělo. Vývojáři z Epic Games patří v tomhle oboru k těm nejlepším, takže jim věříme.

Gears of War 3 vypadá prostě fantasticky. Už se moc těšíme, až zakončíme tuto úchvatnou trilogii a Marcus Fenix nakope zadek posledním nepřátelům. Pokud jste fanoušci prvních dvou dílů, tak vám jistě nemusíme připomínat, že třetí Gears of War vyjde 8. dubna příštího roku. Toto datum už máte v kalendáři určitě zakroužkováno. Pokud ale mezi fanoušky nepatříte, je ten pravý čas zajít do obchodu pro Xbox 360 a pro první dva díly, abyste byli na duben příštího roku patřičně nachystáni.

Gears of War 3

x360
Microsoft, Epic Games
Datum vydání hry:
20. 9. 2011
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
10/10

Komentáře