GC2010 - Ratchet and Clank All 4 One

preview  3
Martin Šmíd, 21. 8. 2010 17:06
Vývojáři ze studia Insomniac Games už několik týdnů slibovali odhalení své nové hry. Všichni očekávali, že tato tajná hra bude Resistance 3, ale jaké pak bylo překvapení, když byl oznámen Ratchet & Clank All 4 One. Sice jsme se nakonec dočkali i té Resistance 3, ale byl to právě Ratchet & Clank All 4 One, který byl pro GamesCom upřednostněn, takže jsme se mu mohli podívat pěkně na zoubek. Pojďme na to.

Už před několika měsíci bylo oznámeno, že Insomniac Games otevírá svoji novou pobočku v Severní Karolíně, která ihned začala pracovat na velmi zajímavé hře. Všichni tak spíše čekali, že půjde o nějaké nové IPčko, ale je z toho Ratchet & Clank All 4 One. To asi fanouškům série vůbec nevadí, navíc po prvním pohledu, kdy hra vypadá opravdu moc dobře. Ve hře se totiž nechopíme jen starého dobrého Lombaxe Ratcheta, ale i jeho věrného kovového kamaráda Clanka. Aby toho nebylo málo, přichází na scénu i srandista Qwark, aby ho vzápětí doprovodil i Doctor Nefarious, tedy jeden ze záporáků hlavní série. Jak už asi chápete, hlavní bude v této hře kooperace těchto postaviček, přičemž každá bude umět něco trošinku jiného. Zvláště přidání do party Nefariouse přináší i trošinku toho zla a s ním samozřejmě i několik hodně zajímavých situací.

Už při pohledu na hru bylo jasné, že se vývojáři rozhodli moc neměnit svět, kde se hra nachází. Vše tak zapadá do klasického Ratchet & Clank univerza, tedy je zde spousta překážek, nepřátel, ale i bedniček se šroubky a spoustou dalších lahůdek. Vše je tak zdá se při starém, jen ta kooperace je úplně něco nového. Tedy, něco nového je i pohled na samotné dění. Kamerka už není umístěna hned za ocáskem Ratcheta, ale je izometrická, jako třeba v těchto dnech vydané hře Lara Croft and the Guardian of Light. To dává hráči daleko větší rozhled na samotné dění, díky čemuž má daleko větší přehled o tom, co má přesně udělat a kam se dostat. Přesto se nám zdálo, že občas byla hra trošinku nepřehledná, ale tak jde o první kontakt s hrou. Dále už na obrazovce nenajdete ani žádné ukazatele zdraví. Ty nyní máte v kroužku pod samotnou postavičkou.

Že stavění na kooperaci je pro samotnou hru to nejdůležitější, ukázali vývojáři už záhy, kdy Ratchet vytáhl s Nefariousem jakousi přísavku, kterou poté dokázali vystřelit Clanka a Qwarka na opačnou stranu propasti. Dále bylo ukázáno, že pokud skočí postavička do propasti, neznamená to automatický konec. Všude po hře budou záchytné body, u kterých se mrtvá postavička znovu objeví. Zde si brali vývojáři asi inspiraci u LittleBigPlanet. Poté následovala klasická přestřelka mezi nepřáteli a skupinkou našich hrdinů. Střelba vypadala velmi jednoduše, přičemž v této chvíli se Ratchet a Nefarious spojili jakýmsi elektrickým bleskem, se kterým poté chodili po kraji mostu a likvidovali s ním nepřátele uprostřed. Velmi efektivní, přičemž vývojáři slibují, že podobných vychytávek bude ve hře celá řada.

Po několika úsecích, kde naše hrdiny vystřelovalo obrovské dělo, přišel další, který ukázal jednu podstatnou novinku. Každá postavička bude mít vystřelovací lanko, kterým se dokáže chytat nejrůznějších předmětů, ale co je nejdůležitější, i dalších postaviček. Ukázáno to bylo na situaci, kdy se Ratchet rozběhl a chytil se lankem kovového šroubu, na kterém se začal houpat. Postupně se na něj zachytili i jeho kolegové, přičemž tak vytvořili docela dlouhý provaz. Poté poslední postavička v provazu přeskočila na druhý šroub, na který vzápětí přeskočili úplně všichni. Tento vystřelovací provaz nebude sloužit jen k překonávání překážek, ale můžete i pomocí něho zachraňovat své kolegy. Třeba pokud skočí do propasti, můžete ho rychle přitáhnout a tím mu ušetřit život. Po úspěšném překonání překážek následoval finální souboj s bossem, který vypadal hodně zajímavě a byl rovněž postaven na kooperaci všech čtyř postaviček. Nyní nemyslíme jen střelbu samotnou.

Sice máme strach z několika věcí, jako je kamera a menší nepřehlednost, přesto musíme říci, že se na hru Ratchet & Clank All 4 One opravdu moc těšíme. Pokud bude dobře hratelná jako předchozí díly, rozhodně si na nic nebudeme stěžovat. Bohužel předvedená demoverze byla moc krátká, abychom si mohli udělat nějaký větší obrázek. Ratchet & Clank All 4 One vyjde bohužel až na podzim příštího roku exkluzivně pro Playstation 3.

Ratchet and Clank: All 4 One

ps3
Sony, Insomniac Games
Datum vydání hry:
21. 10. 2011
KARTA HRY
8/10

Komentáře