GC2010 - Harry Potter a relikvie smrti

preview  3
Martin Šmíd, 7. 9. 2010 13:59
EA nedávno oznámila práce na vývoji dvojici videoher s názvem Harry Potter a relikvie smrti, jejichž vydání proběhne souběžně s premiérou netrpělivě očekávaného posledního dílu ze série filmů společnosti Warner Bros. Pictures o dobrodružných příhodách Harryho Pottera. Ten bude dvoudílný, přičemž každá z částí bude mít délku celovečerního filmu. Videohra Harry Potter a relikvie smrti – část 1. bude vydána letos na podzim, přičemž my jsme si ji mohli na GamesComu vyzkoušet, navíc i s hříčkami pro Kinect.

Pokud se už těšíte, až se v další hře Harry Potter podíváte zpět do školy čar a kouzel v Bradavicích, tak vás asi zklameme. V Harry Potter a relikvie smrti – část 1 se hráč ocitne zcela na neznámé půdě, daleko od bezpečných zdí kouzelnické školy. Na každém kroku tak bude bojovat o to nejcennější, co má – vlastní život. Hlavní cíl přesto zůstává stejný, tedy najít Voldemortovy viteály, které střeží jak smrtijedi, tak harpyje. Jak už asi tušíte, nečekají na hráče žádné hodiny nových kouzel, ale na všechna kouzla si tentokrát Harry bude muset vzpomenout, aby mohl vybojovat i svůj poslední boj.

Už během prezentované demoverze, kterou nám předvedl producent hry Jonathan Bunney, bylo jasně vidět, že tentokrát je hra daleko akčnější a rychlejší, což se nám i docela líbilo. Nečekejte tak už žádné bloudění po Bradavicích. Levely jsou hodně lineární a jedinou starostí pro vás bude postřílet kouzly co nejvíce protivníků všeho druhu. Nechybí zde ani tolik populární krycí systém z her Gears of War nebo Uncharted. Pořád je ale hra určena podle producenta i menším hráčům, takže zase nečekejte nějaká ta velká jatka.

Harry Potter a relikvie smrti – část 1 byl prezentován na Xboxu 360, díky čemuž jsme si mohli osahat i před pár hodinami oznámenou novinku, tedy podporu pro kamerku Kinect. Samotná příběhová část sice Kinect podporovat nebude, ale pro něj jsou ve hře přítomné bonusové levely. Těch je několik, přičemž v nich kouzlíte a posíláte nepřátele do hrobu jen vlastníma rukama. Kamerka nejprve musela rozlišit naše tělo, což trvalo zhruba minutu. Poté už jsme se mohli dostat do samotného levelu. V něm se nepohybujete, ale po vzoru starých automatových stříleček chodí Harry Potter sám. Na vás jen je, abyste postříleli kouzly co nejvíce nepřátel, kteří se na obrazovce objeví. Za jejich zničení dostanete body, ale také je musíte ničit i na rychlost, protože i ta se ve výsledku počítá.

Vše zní až moc jednoduše co? Opak je ale pravdou. Ono máchat před TV obrazovkou rychle rukou je opravdu hodně namáhavé, navíc se nám zdálo, že někdy ani Kinect pořádně nereagoval na pohyby. Stalo se tak několikrát, že jsme plácli naprázdno, takže jsme museli znovu. Tento problém jsme neměli jen my, ale i kolegové z ostatních magazínů, a také i samotný producent hry, kterému to ale asi ani nevadilo. V jednu chvíli hra nereagovala vůbec, a tak se kolega zeptal, jestli by nebylo lepší hodit po nepříteli mobil. Rovněž bylo znát hodně velké zpoždění a kamerka nereagovala vůbec tak, jak bychom čekali. Doufejme tak, že vývojáři na vyladění ještě zapracují. Moc času už ale nemají. Na závěr ještě dodáme, že tyto výzvy budete moci hrát jak v jednom hráči, tak ve dvou před jednou televizní obrazovkou. Z dojmů těchto hříček můžeme usoudit, že jsou vhodné především pro menší hráče, které určitě dokážou na nějaký ten čas zabavit. Starší hráči si asi z těchto hříček na zadek nesednou.

Co se týče grafické stránky, tak ačkoliv hra byla ještě rozpracovaná, byl vidět velký posun od předchozího dílu. Vývojáři pro nový díl připravili nový engine a je to hodně znát. Hlavně osvětlení je o několik tříd lepší a o texturách ani není třeba mluvit. Po grafické stránce se tak nemá Harry Potter rozhodně za nic stydět. Moc dobře se i poslouchala doprovodná hudba a ani zvuky rozhodně nebyly špatné. Po audiovizuální stránce na nás hra víceméně zapůsobila.

Harry Potter a relikvie smrti – část 1 moc nepřekvapil, ale ani vyloženě nezklamal. Pokud máte rádi knížky a filmy s tímto čarodějnickým učněm, asi si hru užijete jako předchozí díly. Pro ostatní asi půjde jen o tuctovou akční adventuru, kterých je na trhu opravdu hodně. Na konečný produkt si ale ještě budeme muset počkat. Třeba vývojáři překvapí. Harry Potter a relikvie smrti – část 1 vyjde v listopadu.

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1

ps3x360wiipspds
Electronic Arts, EA Bright Light / EA
Datum vydání hry:
16. 11. 2010
KARTA HRY
2/10

Komentáře