GC09 - New Super Mario Bros. Wii

preview  1
Martin Šmíd, 15. 9. 2009 23:11
Na E3 toho Nintendo moc neoznámilo, takže se od něj nečekala nějaká zázračná prezentace ani na GamesComu. Nakonec byl však stánek Nintenda velmi zajímavý a plný postaviček z jeho her. Všude byly stojany s nejnovějšími hrami, které se dostanou na podzim na pulty obchodů, takže ani my jsme nakonec neodolali a i když už jsme spíše sledovali hodinky, kdy opustíme výstavu, vydali jsme se na stánek Nintenda, abychom si zahráli New Super Mario Bros. Wii. Jak se hraje, si nyní můžete přečíst z našich dojmů.

Stojanů s New Super Mario Bros. nebylo zrovna moc, takže se na jeho zahrání muselo čekat docela dlouho. Když už jsme se ke hře dostali, chytli jsme do obou rukou remote ovladač od Wii a pustili se do menu. Demoverze, kterou jsme měli možnost vyzkoušet, nabízela celkem deset zajímavých levelů, které se od sebe lišily stylem, pastmi, ale i nepřáteli. Levely dosti připomínají několik let starou DS verzi, z které pochopitelně vychází, ale nabízejí i několik málo novinek, které si hned zamilujete. Ovládání hry je velmi jednoduché. Postavičku vlastně ovládáte pouze šipkami, přičemž vše ostatní děláte pomocí tlačítek na remote ovladači. Nunchack tak k hraní vůbec nepotřebujete. Pohybový senzor je ve hře využit také spíše sporadicky, a dostane se ke slovu jen tehdy, když máte třeba nějakou plošinku, kterou musíte naklonit a podobně.

Největší zbraní hry New Super Mario Bros. má být kooperativní hra až pro čtyři hráče. Hru pochopitelně můžete projít pouze v jednom, ale nikdy nezažijete tolik zábavy, jako když si zahrajete ve více lidech. Hra ve více lidech připomíná hru LittleBigPlanet na první pohled, ale na druhý už zjistíte, že má ke zmíněné hře docela daleko. Před samotným hraním si vyberete, jakou postavičku si kdo zvolí. Na výběr jich je hned několik, ale stylem hraní se od sebe moc neliší, takže jde jen o vzhled. Poté už následuje skok do hry, kde musíte projít level z bodu A do bodu B. Cesta levelem je trnitá a čekají tak na vás nejrůznější překážky, jako jsou propasti, hýbající se plošinky, ale také nepřátelé, jimiž jsou levely doslova přeplněny.

Protože se málokdy stane, že ve čtyřech projdete level všichni beze smrti, je tohle vyřešeno docela dobrým způsobem, který zabraňuje pozdější frustraci. Pokud totiž váš kolega zemře, není všemu konec. Když přežijete nějakých pár vteřin, objeví se poletující na obrazovce v jakési bublině. Tuto bublinu musíte zachytit a tím ho dostat zpět do hry (samozřejmě než mu dojdou životy). Někdy je trefení bubliny celkem obtížné, takže musíte popojít levelem o nějaký kousek a tam kolegu chytit, aby hraní nebylo zase až tak jednoduché. Na druhou stranu, pokud se vám podaří všem umřít, hra končí a začnete od začátku levelu. Rovněž jsme byli zvědaví, jak bude fungovat rozdělování houbiček, kytiček a dalších věcí, které během levelu získáte. Vývojáři si s tímto hlavu moc nelámali, a tak pokud trefíte kostičku, kde se nachází třeba houba, objeví se na obrazovce tolikrát, v kolika hrajete lidech. Je už pak na umění jednotlivých hráčů, jestli ji chytí nebo ne. Ve hře funguje i jistá spolupráce postaviček, které mohou po sobě skákat, čímž se dostanou do míst, kam by se normálně samy dostat nemohly. Pro kompletní vysbírání hry tak bude pravděpodobně velmi důležité, abyste hru hráli minimálně ve dvou.

New Super Mario Bros. překvapil, a to hodně. Nejedná se jen o prostý port z DSka, ale o pokračování, které má ambice stát se na Wiičku naprostým hitem. Nádherná širokoúhlá grafika, nové nápady a především kooperativní režim nám ukázal, co se bude hrát na Nintendu Wii v následujících měsících. Mario je zpět, a to v naprosto parádní formě.

New Super Mario Bros. Wii

wii
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
15. 11. 2009
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře