FIFA 13 - dojmy z hraní

preview  10
Martin Šmíd, 10. 8. 2012 12:45
Fanoušci fotbalu se už pomalu připravují na novou sezónu, kterou na začátku doplní i nový ročník hry FIFA od EA. Jako každý rok je nám slibováno velké množství novinek obohacující hratelnost. Proto jsem si nemohl nechat ujít pozvánku si hru FIFA 13 vyzkoušet, navíc na fotbalovém stadionu pražské Slavie, kde zástupci EA prozradili i několik novinek, navíc se dále dozvíte, jestli se třeba vrací Gambrinus liga. Dejte se proto do čtení.

Nebudu vás napínat moc dlouho ohledně naší české ligy. Jistě víte, že v posledním ročníku chyběla, protože se EA nedomluvila na ceně s fotbalovým svazem. Ke smůle hráčů, ani letos nebude Gambrinus liga zastoupena, takže si za Spartu, Slavii nebo Liberec nezahrajete. Utišit vás může alespoň fakt, že se EA snaží na české lize domluvit a věří, že se v následujících letech opět vrátí, ale zatím nic oficiálního není. Potěšující je alespoň návrat české fotbalové reprezentace, která nechyběla ani před nedávnem vydaném EURU. Když už jsem u verze, která vyjde u nás, tak opět se dočkáme českých titulků i českého dabingu od Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného. Lokalizována bude hra určitě na Playstationu 3 a Xboxu 360, šance je i u Playstation Vita verze, ale zatím to potvrzené nemám.

Každopádně FIFA 13 přináší celou řadu novinek, třeba i v herních režimech, takže by vám měla absenci Gambrinus ligy vynahradit. Rozhodně vítanou novinkou je přepracovaný režim kariéry, v níž nyní budete moci řídit z postu trenéra nejenom klub, ale i reprezentaci. I za hráče se budete moci účastnit reprezentačních srazů, ale své místo v reprezentaci si bude nutné nejprve vybojovat skrze dobré výkony v klubu. Přece vás trenér nevezme na Euro nebo Mistrovství světa za zásluhy nebo pro hezký úsměv. Takto to nikde nechodí, nebo snad ano? Co se týče kariéry, budou přepracovány i přestupy jednotlivých hráčů. Už nezáleží jen na tom, kolik nabídnete peněz, dlouhý kontrakt nebo plat, ale i na náladě jednotlivých hráčů, která je samozřejmě ovlivněna tím, jestli se jim ve stávajícím klubu daří, případně jestli mají větší ambice. Kdo by ostatně nechtěl hrát třeba za mistra Evropy, londýnskou Chelsea. Novinkou ve FIFA 13 je i režim Skill Games, v němž máte několik miniher, které slouží hlavně k natrénování co nejlepší střele nebo kličkování mezi protihráči.

V minulém roce byla představena sociální síť EA SPORTS Football Club, v níž vám byly bodovány zápasy a tím jste tak pomáhali vybranému týmu k lepšímu celosvětovému umístění. Ve FIFA 13 samozřejmě nemůže chybět, přičemž přináší několik zajímavých novinek a oživení. I nyní je každý váš zápas hodnocen, stejně tak všechny úspěchy v kariéře nebo online režimech. Za úspěchy nyní dostáváte i speciální Football Club kredity, které můžete utratit za bonusy v podobě nových dresů, oslav gólů nebo úprav svého virtuálního borce. Skvělou zprávou určitě je, že profil EA SPORTS Football Club se vám přenese z předchozího ročníku, takže nebudete muset začínat úplně od začátku. Když už jsme u komunitních možností, kterých FIFA 13 nabídne požehnaně, nechybí ani podpora facebooku, na který budete moci jednoduše zveřejňovat své dosažené úspěchy.

Nyní už ale vyběhněme na hřiště, protože k čemu by byly nové herní režimy a novinky v nich, pokud by se hra špatně hrála. Naštěstí se nehraje špatně a dokonce je na první pohled vidět docela velký pokrok. I když tedy musím zmínit, že rozhodně není takový, jako v minulém roce. Jde jen o přirozenou evoluci dobře fungujícího základu. S první a pro hratelnost docela zásadní novinkou je funkce First Touch Control, neboli první dotek s míčem. Ten je ve FIFA 13 velmi důležitý, protože míč se vám už nelepí automaticky na nohy po přihrávce, ale může vám odskočit případně jinak zazlobit. Kromě dobrého náběhu hráče záleží i na jeho schopnostech, protože je jasné, že třeba takový Lampard nebo Ronaldo bude míč zpracovávat daleko lépe jak hráč z druhé anglické ligy nebo dalších horších soutěží. Míč je tak zcela nepředvídatelný a kolikrát hráč ztratí po přihrávce míč špatným zpracováním a dá šanci soupeři na rychlý protiútok.

Rovněž vedení míče je zase těžší, i díky přepracované umělé inteligenci samotných hráčů na hřišti, kteří přemýšlejí i bez míče a snaží se vám co nejefektivněji akci překazit. Přepracovaná umělá inteligence rozhodně překvapila třeba v odebírání míčů, ale nepotěšila svými občasnými chybami v obraně, kdy propadla hororovým způsobem a vytvořila doslova dálnici. Takovou nenechávali ani hráči Chelsea v přípravě, a to je co říci. Je ale jasné, že hra je stále ve vývoji, takže se do finální verze toto může ještě zlepšit. Každopádně i ve FIFA 13 je v lehké výhodě pořád útočící hráč, navíc mu nyní přibylo několik novinek, třeba vylepšený systém driblingu umožňující mu míč plně ovládat. Také je možné dělat několik nových kliček a triků, které znáte třeba z FIFA Street. Upraveny byly i standardní situace. V předchozích dílech jste přímák kopli a nic více vás nezajímalo. Nyní můžete přes míč přebíhat ostatními hráči, případně vytvářet další strategie, abyste zmátli soupeře a dali tak důležitý gól. Najednou je zakončování variabilnější a nejedná se jen o nahrávku nebo střelu.

Jestli čtete pravidelně naše novinky, jistě víte, že se FIFA 13 chystá i na stále připravovanou konzoli Wii U od Nintenda. Vývojáři slibují, že co se týče vizuální stránky, bude přinejmenším stejně pohledná jako u konkurence, spíše o něco málo hezčí. Pokud jde ale o herní režimy, tam bude FIFA 13 značně omezena a třeba v ní nenalezneme populární herní režim FIFA Ultimate Team, ale i několik dalších. Na přesnější informace zatím čekáme. Ani po stránce hratelnosti by nemělo jít o totožný zážitek a sami vývojáři uvádějí, že jde spíše o jakousi FIFU 12,5, každopádně i s několika novinkami, které jsou vytvořeny pro Wii U Gamepad. Na něm jednak uvidíte gameplay, ale budete si moci na něm vyvolat i nejrůznější užitečné statistiky. Hodí se třeba ukazatel vyčerpanosti hráčů kvůli střídání nebo rozmístění protivníků, abyste věděli, jakou taktiku použít. Využití ovladače bude samozřejmě daleko větší, i třeba pro kooperaci. Kompletně bude odhalena Wii U verze příští týden během GamesComu, ale už nyní jsem se z EA dozvěděl, že tato edice bohužel nebude lokalizována. U nás vyjde pouze v anglickém originále, jako třeba Assassin’s Creed 3 a další multiplatformové hry na Wii U.

FIFA 13 během prezentace příjemně překvapila. Všechny novinky do herního systému zapadají, takže se zase dočkáme na našich televizních obrazovkách o něco reálnějšího a také pohlednějšího fotbalu. Sice sem tam se nějaká ta chyba našla, ale pořád mají vývojáři čas vše doladit a věřím, že se jim to povede.

FIFA 13

ps3x360wiipspps2vita3dswiiu
EA Sports, EA Sports
Datum vydání hry:
28. 9. 2012
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře