Far Cry 3

preview  19
Martin Šmíd, 8. 7. 2011 16:00
Fanoušci Far Cry série už delší dobu volali po třetím díle. UbiSoft je navíc vždy nechtíc nalákal nějakým prohlášením nebo únikem informací. Byla tak jen otázka času, než bude Far Cry 3 skutečně oznámen. Stalo se během tiskové konference UbiSoftu na E3, přičemž po jejím skončení museli být fanoušci prvních dvou dílů, tedy hlavně prvního, hodně spokojeni. My se nyní ještě blíže na hru podíváme a prozradíme vám všechny informace, které z UbiSoftu vypadly.

Série Far Cry byla vždy charakteristická tím, že místo, kde se odehrává, je vždy odtrhnuté od civilizace. Díky otevřené hratelnosti měl navíc hráč vlastní možnosti, jak hrát a jak vyzrát na mnohdy inteligentní protivníky. Hra tak byla především o zjišťováním neustále nových způsobů, jak dosáhnout požadovaného efektu, tedy splnění úkolu. V posledních letech jsme tu měli spoustu stříleček, které ale stavěly především na lineární hratelnosti a dovolily hráčům jen to, co jim dovolil programátor, který hru vytvořil. Možná i proto se Ubisoft rozhodl vytvořit třetí Far Cry, který bude stavět znovu na silném příběhu, ale také na otevřené hratelnosti, díky čemuž bude mít hráč velkou volnost v tom, jak se dostat na konec k závěrečným titulkům. Ačkoliv třetí díl nijak nenavazuje na předchozí díly, co se tedy příběhu týče, tak jak si můžete přečíst výše, bude mít s nimi spoustu charakteristických prvků. Jde právě o ty prvky, které tuto sérii odlišují od dnešní, docela jednotvárné konkurence.

Pokud jste sledovali oznámení nebo vám neunikl úvodní obrázek, tak určitě víte, že třetí díl se opět stěhuje z Afriky na tropický ostrov. Jde o jedno z míst, kde by chtěl člověk strávit dovolenou. Na takové místo se dostane i hlavní hrdina hry Jason Brody, ale tak trochu nechtěně. Rozhodně si dovolenou na tropickém ostrově nepřál, a co víc, na ostrově, kde se to jen hemží povstalci a střelba samopalů ne a ne ustat. Jak ale Jason Brody brzy zjistí, není na ostrově jediný, kdo se bojí povstalců.To by bylo k příběhu, který opět bude postavěn na plnění nejrůznějších úkolů v otevřeném herním světě tajuplného tropického ostrova. Vývojáři navíc slibují, že ačkoliv se může zdát herní plocha malá díky prostředí, kde se hra odehrává, opak je pravdou. Herní plocha je až desetkrát větší, než jak tomu bylo v případě druhého dílu!

Když už je Jason Brody na ostrově, tak proč se nevydat na nejvyšší místo a nevyfotit si pár povstalců, jak masakrují zajatce. Takto přesně začala demoverze na E3. Už začátek ukazuje, o jak kruté místo jde a že rozhodně si nebude radno s nepřítelem zahrávat. Ke vší smůle hlavního hrdiny ho nepřátelé objeví a zajmou. Spoutanému nejprve povstalec začne říkat několik mouder, až ho shodí do vody. Naštěstí se Jason Brody osvobodí a na poslední chvilku vyplave. S tím asi nepřátelé nepočítali, takže v poklidu procházejí po svém táboře. Jason Brody má ale pochopitelně jiné starosti. Hned jak se dostal na svobodu, tak bylo ukázáno tiché likvidování, během kterého chytl nepřítele a zlomil mu vaz. Tiché likvidování je jedna z cest, kterou se můžete vydat po většinu hry. Můžete tak nepřátelům potichoučku lámat vazy, ale i je podřezávat jejích vlastním nožem, který jim vytáhnete z opasku. Nože pochopitelně můžete i házet. Samozřejmostí je také přítomnost pistole s tlumičem, díky čemuž likvidace daleko rychle odsýpá.

Když se Jason Brody dostal do tábora povstalců, rozpoutal peklo v rambo stylu. Začal likvidovat nepřátele po desítkách, střílet do výbušných sudů a celou přestřelku zakončil unesením vrtulníku. Jenomže, ten byl vzápětí sestřelen, což využili povstalci k opětovnému chycení hlavního hrdiny. Tím vlastně skončila celá demoverze. Vývojáři přiznávají, že zatím nemají moc ze hry hotového v takové formě, aby to mohli prezentovat. Neustále na hře pracují, takže více ukázek ukážou až během následujících měsíců. Každopádně to neznamená, že by se nepodělili o další informace. Třeba tu, že respawnování nepřátel ve vyčištěných sektorech už nebude. Tady určitě fanoušci začnou jásat, protože šlo o věc, která v druhém dílu značně frustrovala a kazila zážitek z jeho hraní.

Co se týče grafické stránky, tak na té vývojáři pořád pracují, ale už nyní je určitě moc pěkná. Zvláště okolní příroda vypadá skvěle, stejně tak modely a animace postav. Každopádně už nejde o něco, co by hráče vystřelilo do nebe. Grafika je na dnešní dobu asi standardní a rozhodně nenadchne tak, jako u prvního dílu, ale to asi v dnešní době málokterá hra.

Far Cry 3 zatím vypadá na standardní pokračování této akční série, což udělá ohromnou radost hlavně fanouškům. Na ně bude čekat tentokrát tropický ostrov, kde budou mít spoustu možností, jak plnit zadané úkoly a poprat se jednak s nepřítelem, ale i nehostinným prostřední. Až budeme vědět o Far Cry 3 více, tak se samozřejmě zase ozveme. Zatím vám musí stačit toto kratší preview.

Far Cry 3

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft Montreal
Datum vydání hry:
30. 11. 2012
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře