Dead Island Riptide

preview  7
Martin Šmíd, 19. 9. 2012 0:15
Když se řekne Dead Island, mnozí si vybaví nádherný první teaser. Ten nadchnul mnohé, ale ani samotná hra rozhodně nebyla špatná, ačkoliv na začátku trpěla řadou chyb, které museli vývojáři později opravovat. Dead Island čekal po vydání docela velký komerční úspěch, takže by byla škoda, pokud by ho vydavatel Deep Silver nevyužil. Začal tak s vývojáři ze studia Techland připravovat volné pokračování. I když se může zdát, že je Dead Island Riptide regulérní druhý díl, vývojáři jsou v tomto opatrní a raději říkají, že jde o spin-off. I tak ale přinese několik zajímavých novinek, ale hlavně spoustu, opravdu spoustu zombií.

První Dead Island měl vcelku uzavřený konec, ale jak už to tak nějak bývá, ve videohrách docela často, něco se během cesty vrtulníkem pokazí a před hlavními hrdiny tu je další výzva, tentokrát na vedlejším ostrově Palanai. Protože patří do stejného souostroví, asi jen těžko čekat nějak odlišné prostředí. Pomalu se tak můžete připravit na zarostlé džungle, písečné pláže, průzračnou vodu a samozřejmě hektolitry krve, které jsou na každém rohu. Pokud jste hráli předchozí díl, budete tu jako doma. V zabydlení vám jistě pomůže i skutečnost, že si budete moci importovat svoji starou postavu se všemi statistikami a pokračovat s ní v hraní. Ochuzeni ale o nic nebudou ani ti, kteří začnou úplně od začátku, navíc tu přibude jedna nová postava, která má mít zatím blíže nespecifikované speciální schopnosti.

Dead Island Riptide půjde dohrát v jednom jen s vybranou postavou, ale jestli jste hráli předchozí díl, jistě mi dáte za pravdu, že se takto připravíte o docela velkou porci zábavy. Hlavní je totiž kooperace až s dalšími třemi hráči, kterou vývojáři značně vylepšili, takže už by tu neměly být technické problémy ani další omezení. Vylepšení se má dočkat i celkové vybalancování hry, aby v kooperaci nebyla až moc snadná. Hlavně když spolu hrají hráči, každý nacházející se na jiné úrovni. Úroveň zombie by tak měla být vyvážena individuálně ke každému hráče, což zní dobře, ale jak to bude přesně ve finále fungovat, je zatím docela velkou otázkou. Je ale určitě dobře, že vývojáři zde vyslyšeli volání hráčů a upravují všechny nedostatky předchůdce.

Co ovšem by mělo zůstat stejné, je styl boje, takže na vás čekají nejrůznější zbraně na blízko jako mačety, basebalové pálky a podobně, ale i střelné zbraně. Přibudou i nějaké novinky, protože na ostrově přistane vojenský tým se svým vybavením, který vás bude podporovat. Ještě aby ne, když se to všude hemží zombiemi. Kromě nových zbraní přibudou i nové dopravní prostředky, hlavně tedy lodě, což bylo vidět i v první prezentované demoverzi, v níž se skupinka přeživších plavila na člunu. A nebyl by to Dead Island, aby ty potvory nevyskakovaly i z vody.

První díl byl stavěn hodně na útěku před zombiemi a na jednom místě jste vydrželi jen několik vteřin. To se v Dead Island Riptide změní, protože bude spousta misí, ve kterých se budete muset opevnit a čelit příchodu oživlých potvor s cvakajícími zuby. To bylo prezentováno na demoverzi, která se odehrávala ve zřícenině kostela, který pod sebou ukrýval únikovou cestu. Ten byl ale zaplaven vodou, takže nejprve bylo nutné zapnout čerpadla, čímž ale byly upozorněny i zombie, že je nedaleko oběd. Hlavní hrdinové měli jen několik chvil, aby se mohli na příchod zombií připravit, takže všude rozmístili miny, kanistry s benzínem a další pasti, které jim později v boji hodně pomáhaly. Rovněž bylo možné stavět různé zátarasy, aby zombiím ztížily postup. Tak trochu tato mise připomíná herní režim Tower Defence říznutý zombie módem v Call of Duty.

Riptide využívá stejný engine jako předchůdce, přesto vývojáři přidali několik pěkných efektů. Třeba proměnlivé počasí, kdy může během mise začít pršet, což bylo prezentováno i v demoverzi. Déšť ovšem není jen pěkný efekt, ale má docela velký vliv i na hratelnost, protože zákonitě jdou všechny zbraně i kvůli silnějšímu větru hůře ovládat.

Dead Island Riptide rozhodně nebude revolucí, ale vývojáři jen vylepšují prvky z předchozího dílu, čemuž se nejde divit, když tu je dobře fungující základ, na kterém se dá stavět a neustále ho obohacovat. Pokud vás bavil původní Dead Island, určitě bude i Riptide, který vyjde v příštím roce na Playstation 3 a Xbox 360.

Dead Island: Riptide

ps4ps3x360
Deep Silver, Techland
Datum vydání hry:
26. 4. 2013
Žánr:
Střílečka, RPG, Hack and slash/Beat 'em up
KARTA HRY
7/10

Komentáře