Batman: Arkham City

preview  7
Martin Šmíd, 12. 8. 2010 12:43
Když vývojáři z RockSteady Studios před několika lety oznámili hru Batman: Arkham Asylum, kterou připravují pro EIDOS, asi vzbudili zájem jen v těch nejskalnějších fanoušcích netopýřího muže. Jak se ale blížilo datum vydání a herní redaktoři začali na hru pět oslavné ódy, vzbudil Batman zájem i většiny hráčů. Nebylo tak překvapením, že se hned po vydání vyšplhal mezi ty nejprodávanější hry, ba co víc, vysoké známky v recenzích z něj udělaly mega hit neuvěřitelných rozměrů. Desítky ohodnocení jako „Hra roku 2009“ ostatně mluví za vše.

Ještě v tom samém roce bylo oznámeno pokračování, přičemž byl puštěn i první teaser trailer, který přinesl spíše více otázek než odpovědí. Že s druhým dílem mají vývojáři daleko větší plány, jak s tím prvním, to nám bylo jasné hned od začátku. Přesto jsme mohli jen hádat, kam se nakonec Batman vypraví. Bude to přímo samotné Gotham City? Nyní už víme, že nebude. Další otázkou bylo, jak se hra bude jmenovat. Klasický název jako Batman: Arkham Asylum 2 nepřipadal v úvahu, přičemž se vývojáři nakonec rozhodli, že budou pokračovat v zavedeném trendu. První díl se odehrával v Arkham Asylum, tak proto ten název. Druhý díl tak ponese název také podle místa dění, takže Batman: Arkham City je na světě. Pojďme se na něj podívat.

Pokud jste si mysleli, že celá noční můra skončila, když jste chytili bláznivéko Jokera, tak to jste se šeredně spletli. Batman měl totiž jen několik dní klidného spánku, tedy klidného, zase tak klidný nebyl. Určitě si vzpomínáte na plešatého chlapíčka v brýlích z prvního dílu, který se jmenoval Quincy Sharp. Ten se ihned po incidentu v Arkham Asylum prohlásil za toho, kdo udělal všemu přítrž, a nechal se tak oslavovat lidmi po celém Gotham City. Protože mu celé sláva začala přerůstat přes hlavu, měl jeden obrovský plán. Postavit pevnost, ze které by bylo prakticky nemožné uniknout. Bezpečnostní podmínky v Arkhamu a Blackgate se mu totiž nezdály zase tak dobré a měl tak obavu, že by se celý incident mohl opakovat. Od města tak odkoupil chudinskou čtvrť, kterou obehnal vysokými zdmi a plotem. Tu poté pojmenoval jako Arkham City. Mělo se jednat o místo, kde se budou moci vězni více méně pohybovat, jak chtějí, přičemž je bude hlídat žoldácká skupina Tiger. I díky ní je tak nemožné z tohoto nového vězení uniknout, o což se přesvědčilo už několik vězňů. Netrvalo ani rok a vězni už byli v Arkham City jako doma. Vládu zde převzal hráčům povědomý Hugo Strange, který má na Batmana pořádně spadeno. Jak by také ne. Ve druhém dílu tak můžeme i od něj čekat spoustu podlostí. Možná použije i svoje velké eso, které schovává ve svém prohnilém rukávu. Zná totiž pravou identitu Batmana.

Určitě se nyní ptáte, co se mohlo v takto přísně střeženém vězení pokazit, že vypadá, tak jak vypadá z prvního teaseru. Vše začalo ve chvíli, když je do Arkham City poslán padouch Two-Face, dříve prokurátor jménem Harvey Dent. Two-Face začne ihned ve vězení tušit, že má pouze jedinou možnost, jak se dostat na svobodu. Ostatně, jen tato možnost mu zaručí, že si zjedná mezi „spolubydlícími” respekt a dost možná mu pomůže i Quincy Sharp. Tou možností je dostat do hrobu Batmanovu lásku Catwoman. Právě dopadení Catwoman by pomohlo Sharpovi ve volbách, protože nyní kandiduje na starostu Gotham City. Rozjede se tak ďábelský plán, do kterého se opět zaplete i Batman. Jak je jeho zvykem, bude ho chtít překazit, přičemž během svého počínání přidělá starosti nejen známým padouchům, ale i právě budoucímu starostovi. Zde se ještě vkrádá otázka, jestli náhodou nebude Batman s Catwoman spolupracovat. Nabízel by se tak dost možná i kooperativní režim. Bohužel o něm zatím vývojáři jen mlčí. Stejně tak mlčí i o tom, jestli bude mít vůbec hra nějaký multiplayer. Když se ale podíváme na datum vydání, tak na upřesnění mají vývojáři ještě času dost.

Celá hra se tak tentokrát bude odehrávat v daleko rozlehlejším prostředí Arkham City, které žije tak trochu vlastním životem a vězni si z něj udělali pohodlné útočiště se svými zvrácenými pravidly. Celá plocha je navíc rozdělena na různé čtvrtě, přičemž v každou má pod palcem jiný padouch. To ostatně poznáte ať už výzdobou čtvrtě, tak jejím označením. Dokonce budete v Arkham City svědky toho, jak mezi sebou jednotlivé skupiny bojují, takže by se dalo říci, že se ocitnete uprostřed otevřené války, kde si nebudete moci být jistí, kdo po vás zrovna jde. Protože bude Arkham City opravdu rozlehlé místo, cestování pěšky by zabralo spoustu času. Paul Dini tak v posledním rozhovoru prozradil, že by ve hře neměl chybět Batmobil, což by byla určitě vítaná novinka. Právě nemožnost v původní hře řídit Batmobil, bylo menším zklamáním.

Nyní by bylo asi slušné vypsat seznam záporáků. Potvrzen byl zatím Mr. Freeze, který bude chtít Batmanovi pořádně zmrazit jeho plány, ale i Talia al Ghul, což je dcera Ra´s al Ghula, kterého fanouškům nemusíme představovat. Jestli se objeví i on na scéně, to je otázka. Ani nyní nebude chybět ani Harley Quinn, která bude mít ještě odvážnější kostým, jak v prvním dílu. Jistě se nyní ptáte, co všemi milovaný Joker. Vrátí se i on? Odpověď je na tuto otázku kladná, přičemž ale nejde říci, že by se vrátil ve formě, jako v prvním dílu. Pokud jste viděli první teaser, tak moc dobře víte, že Joker byl připoután na lůžko a na něm připojen na přístroje, které ho udržují na životě. Co se mu přesně stalo, to je pochopitelně otázkou. Jedni mluví o otravě, ale pravda bude asi trošinku někde jinde. Každopádně bychom se ji měli dozvědět během hry. O Jokera hráči ale nepřijdou, přičemž ho potkají už na začátku hry v kostele, kam Two-Face unesl Catwoman, a kde se ji pokusí brutálně zavraždit. Že se mu to na začátku hry povede asi jen hodně těžko, o tom se ani nemusíme rozepisovat.

Paul Dini – Tento talentovaný americký spisovatel se podílel na celé řadě komiksů, takže nebylo překvapením, že si ho přizvali vývojáři z RockSteady Studios, aby jim pomohl s hrou Batman: Arkham Asylum. Spolupráce se osvědčila, takže může nyní pokračovat i na hře Batman: Arkham City. Práce na druhém dílu přitom začaly hned po dokončení toho prvního, takže vývoj zabere zhruba dva roky. Sám Paul Dini nyní v posledním rozhovoru přiznává, že práce na Arkham Asylum byly hodně těžké a spousta věcí se z nich musela vyškrtat. I z finančního hlediska. Třeba jízda v Batmobilu, kterou tak rád vidí právě v Arkham City. V současnosti se nachází v Los Angeles, kde pomáhá nahrávat zvuky do hry. Dále se pak přesune do studia a na celou hru dohlédne, až do jejího dokončení.

Jak jste možná pochopili z předchozích řádek, tak druhý Batman bude mít plné ruce práce, za což budou moci i nejrůznější padouši. Aby měl proti nim vůbec nějakou šanci, vývojáři se rozhodli, že už od začátku mu dají věcičky, které získal v Arkham Asylum. Ihned tak budete moci používat výbušný gel, ale i hák a další. K těmto věcičkám poté přibudou během hry i další, jako je třeba Broadcast Analzyer. Ten umožní, aby se Batman napojil na nejbližší vysílání. Tímto tak okamžitě dostane zprávy od svých přátel, ale i nepřátel, rovněž takto dostanete i nejrůznější policejní hlášení jednotek GCPD. Pokud ale budete mít dlouhou chvíli, můžete si zapnout i klasické rádio Gotham FM. Vždy se nějaký ten odpočinek bude hodit. Další novinkou je kouřová bomba. Nepřátele sice nezabije, ale určitě je alespoň trošinku dezorientuje a na chvilku oslepí. Nově také budete moci na nepřátele nadávat a prohazovat nejrůznější hlášky. Třeba pokud spadnete do skupinky nepřátel a zavoláte, že všichni zde zemřou, může se stát, že jednoduše uprchnou, než aby riskovali svůj život. Někdy se ovšem stane, že ještě více vzbudíte jejich zájem. Pokud se už tak stane, tak vám pomůžou i nejrůznější nová komba, přičemž nově budete moci provádět i několik protiútoků najednou, což je určitě vítaná novinka. Batman bude mít pochopitelně i daleko víc pohybů a možností, jak nepřátele zlikvidovat. Pokud se pod vámi bude nacházet nepřítel, můžete se jednoduše k němu slanit, přičemž mu poté můžete nohami zlomit vaz.

V původní hře nechyběl detektivní režim, který nebude chybět ani ve dvojce, přičemž nově vývojáři slibují i daleko více hádanek. Ty většinou budou spíše ve vedlejších úkolech, ale pokud se je už rozhodnete splnit, rozhodně nenarazíte na jeden a ten stejný úkol. I vedlejší úkoly budou různorodé a při jejich plnění se rozhodně nudit nebudete. Jeden vám třeba zadá masový vrah Zsas přes telefonní budku. Další zajímavou novinkou v novém Batmanovi je i výslech. Z chycených vězňů budete tak moci vytlouct i tu poslední informaci, kterou má, přičemž výslech rozhodně nebude prováděn v rukavičkách. Ve druhém Batmanovi rovněž nebudou chybět Riddlerovy mapy, pomocí nichž jste v prvním díle hledali nejrůznější trofeje. Pokud pomocí nich nyní trofej najdete, tak to ještě neznamená, že se vám ji podaří získat. Každá trofej totiž bude mít nějaký ten obranný mechanizmus. Zmíněna byla třeba trofej na střeše, ke které když se přiblížíte, tak se aktivuje mechanická klec. Nejjednodušší získání tak bude odstoupit a použít Bat Claw na její přitáhnutí.

Batman: Arkham City zatím vypadá na důstojné pokračování původní hry. Vše je takové větší, rozlehlejší a epičtější, což se nám pochopitelně líbí. Rovněž nebudou chybět ani charizmatičtí záporáci, které zná snad úplně každý, ať už z komiksů, tak z filmů. Nyní už jen počkat na podzim příštího roku. To bude doba, kdy se Batman: Arkham City objeví na konzolích Playstation 3 a Xbox 360. Těšíme se moc.

Batman: Arkham City

ps3x360
Warner Bros. Interactive Entertainment, Rocksteady Studios
Datum vydání hry:
21. 10. 2011
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře