Batman: Arkham Asylum

preview  3
Petr Strecker, 27. 5. 2009 0:07
Batman je bezpochyby jedním z nejznámějších superhrdinů dnešní doby, který si udržuje záhadnou tvář díky temnotě, jíž se sám obklopuje. Uznejte sami, k netopýrům neodmyslitelně patří tma a svým způsobem i strach z nich. Kdo někdy potkal na půdě zavěšenou krysu s křídly, jistě se minimálně lekl. Již brzy se na nás přiřítí Batman: Arkham Asylum, akční adventura s netopýřím mužem v hlavní roli, do které je po fiasku předešlé hry od Pandemicu vkládáno opravdu mnoho nadějí a nutno dodat, že naprosto oprávněně. Hra vypadá jak po grafické, tak hratelnostní stránce opravdu úžasně. Komiksový nádech, spousty záporných postav a injekce v podobě promyšleného soubojového systému jsou ozubenými kolečky, která celou tuto mozaiku pohání.

Koho nebo co si představíte pod úhlavním nepřítelem Batmana? Nemůže to být nikdo jiný, než všem známý Joker. Tentokrát nás ale žádné „Why so serious?!” nečeká, i když podobných chvilek zažijeme daleko více. Celý příběh se vlastně odehrává na jednom místě, v Gothamském sanatoriu pro duševně nestabilní. Už jen představa, co se na takto temném místě musí dít, je opravdu strašidelná. Vy však nahlédnete ještě hlouběji do útrob Arkhamského sanatoria a vězte, že to bude příjemná, leč nervy drásající podívaná. Jako Batman se totiž postaráte o deportaci Jokera do tohoto nápravného sanatoria poté, co spáchal několik zločinů v Gotham City, včetně útoku na věznici Blackgate. Jenže Joker má vše pečlivě vypočítané, a tak uvězní samotného Batmana přímo v sanatoriu, které je nyní proti němu. Joker tak využil veškerého obranného systému celého areálu proti Batmanovi, který tak spíše působí jako štvaná zvěř. Co se stane, když Joker napadne už tak chorou mysl vrcholových vrahů a zločinců? Hádáte dobře, udělá z nich ještě větší zvířata, která se ženou pouze za vaší krví. Batman má tak hned několik úkolů, které musí při postupu hrou splnit. Přežít, chytit Jokera a zamezit jeho plánům, a poté ho znovu uvěznit. Lehké, říkáte si, ovšem jak to nakonec bude, je jasné již teď. Čeká nás mnoho zvratů a návratů starých nepřátel, jako jsou Killer Croc, Zsasz nebo již několikrát viděná Harley Quinn se svou nebezpečnou minisukní.

Batham Arkham Asylum je primárně akční adventurou, do které ale zasahují velice významné stealth prvky. V některých částech hry totiž nebude zbytí a vy se budete muset vydat na cestu, ovšem netradičním způsobem. Například po stropech. I když jste netopýr, budete muset našlapovat jako kočka. V této roli je ale Batman spíše představen jako detektiv, který je vázán velice striktním příběhem. Mnozí tak hru přirovnávají k Bioshocku, který ač byl v podstatě volný, vázal vás určitými povinnostmi. B:AA je na tom podobně, s tím rozdílem, že se na hru díváte z perspektivy třetí osoby. Většinou tak budete nahlížet Batmanovi přes rameno. Ale například při boji tělo na tělo se kamera pěkně oddálí, abyste měli jasnou představu, kdo že se vám to krade do zad se zrezlou trubkou. V určitých fázích bude také možné ovládat jiné hrdiny. Zdali se tak stane během hlavní příběhové linky nebo ve formě bonusů, se prozatím neví. Největším lákadlem hry jsou ale souboje, které jsou vyřešeny do posledního detailu.

K boji můžete využít jednak své pěsti, ale také spousty Batmanovských hraček, mezi které patří například i všem známý bumerang s názvem Batarang. Ten je samozřejmě nejvyužitelnější na dálku proti soupeřům všeho druhu, ovšem jeho použití se nevztahuje pouze na sekání přebývajících končetin, ale také k aktivaci různých spínačů na místech, do kterých ten svůj černý plášť nedostanete. Většinou se ale budete potýkat s vandaly, kteří by vám rádi poranili křidélko zejména hrubou silou. Pokud jste obklopeni dvěma a více nepřáteli najednou, lze jednoduše obhospodařit všechny během chvilky pomocí pravého analogu. Kterým směrem analogem otočíte, tím směrem poletí rána od našeho hrdiny. A že údery metá Batman sakra rychle! V podstatě tak vymlátíte skupinku troufalců během chvilky a ještě si stačíte ostříhat nehty. Takovýto systém soubojů je ve většině případů opravdu chytlavou záležitostí, ať už je použit v jakékoli hře. Na stranu druhou, na něm není nic závratně originálního a může po chvilce přestat bavit. Dle mého názoru si ale vývojáři z Rocksteady Studios s tímto problémem poradí. Při postupu hrou narazíte i na několik druhů vedlejších úkolů. FreeFlow Challenge jsou vlastně úkoly, ve kterých jde jen o vaše přežití. Ocitnete se v určité místnosti, která se začne plnit vlnami protivníků. Vaším úkolem je srovnat všechny do latě tak, aby mohli nastoupit zpět do školky. Tyto úkoly si odemykáte poctivým šmejděním po věznici a sbírání dostatečného počtu informací, které následně odhalí tyto skryté úkoly.

Další putování netopýřího muže s nezvykle temným příběhem působí nadměrně kvalitně a velice sympaticky. Prostředí blázince a atmosféra, která z ukázek přímo čiší, odkazuje na dva díly brutální hry Manhunt. Samozřejmě se jedná o pouze můj dojem. Přesto se velice těšíme a fandíme.

Batman: Arkham Asylum

ps3x360
Eidos Interactive, Rocksteady Studios
Datum vydání hry:
25. 8. 2009
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře