Aliens versus Predator 3

preview  14
Petr Strecker, 27. 4. 2009 23:28
Někdo si nad svůj vyhřátý krb věsí trofeje zastřelených srnců, a někdo si nad krb věsí lebky ulovených nepřátel ve stylu predátora. Najdou se i tací, kteří si své trofeje v podobě oslintaných a lehce naleptaných kostí vojáků schovají ve svém slizkém hnízdě. Po patnácti letech se vrací řezníci ze studia Rebellion pod dohledem Segy, aby opět nastartovali válečnou mašinérii mezi třemi úhlavními nepřáteli. Mezi lidmi, Vetřelci a Predátory. Že se bude jednat o výtečný zážitek jako kdysi, nemusíme pochybovat. Unikátní pohled na situaci z pohledu tří naprosto odlišných stvoření, kde navíc máte za zády silnou kinematografickou podporu z minulosti. Nabijte zbraně, nabruste drápy a vyleštěte kopí, povíme si příběh o jednom z největších mezigalaktických konfliktů, jenž nám naservíruje Aliens versus Predator 3.

Ocitáte se na místě, kde nikdo neuslyší váš křik. Jste tak vystrašeni, že byste nejraději křičeli, ale nemůžete, protože se zároveň děsíte následků výkřiku. Kdo ví, co čeká tam v temnotě, smrt může přijít tak rychle, že ji ani nezaregistrujete, nebo budete pomalu a bolestivě okusováni. První díl Aliens vs. Predator nabídl unikátní pohled na střet lidské frakce s vetřelci a sofistikovanou technologií z dalekého vesmíru, kterou reprezentují Predátoři. Třetí pokračování je od počátku vývoje představováno jako staré dobré díly, ale notně vylepšené pomocí nových technologií. Přeci jen se po takto dlouhé době technologie opravdu změnily a nátlak fanoušků byl opravdu extrémní. Bylo de fakto otázkou času, než se lidé ze studia rozhodnou započít práce na takto žádané hře. Hra bude tedy velice silně těžit z výkonu dnešních přístrojů, ale ne ve smyslu, aby vypadala super realisticky, ale aby pocit, že se osobně nacházíte na místě činu, byl ještě opravdovější. Samozřejmě, že bude hra vypadat nádherně, ale tím hlavním je atmosféra, která se dala v prvních dvou dílech krájet mačetou. Na každém kroku na vás čekalo něco a vy jste nevěděli, kdy to vyskočí a co vám to udělá. Samozřejmě to mohl být pouze Vetřelec nebo dredatý přítel Predátor. V tom je celá tato série naprosto unikátní a jen těžko ji lze porovnat s dnešními FPS hrami.

Každá z těchto tří frakcí má svůj vlastní příběh doprovázený novým prostředím, ale hlavně stylem hraní. Děj se odehrává 30 let po událostech prvního filmu Vetřelců, přičemž se přesuneme na novou planetu, která je již svým způsobem stabilizována a už má dokonce svou vlastní atmosféru. Planeta má velice silnou ekonomiku zejména díky bohatým minerálům, které obsahuje, jednoho dne ale těžba pokročí tak daleko, že dělníci objeví záhadný artefakt. V tu chvíli na scénu přichází organizace Weyland Yutani, která má s kamenem další plány. Tím se rozpoutá zlo, Weyland začne planetu rozvrtávat ještě více, přičemž narazí na něco, s čím rozhodně nejsou spokojeni. Ze země začínají vyskakovat Vetřelci jak slimáci po dešti, do čehož se ještě vloží Predátoři. Atmosférou by tak měla hra připomínat spíš nedávný Dead Space s tím rozdílem, že se na vše podíváme pohledem z vlastních očí. Síla AvP tkví v obrovské nejistotě a způsobu hraní, kterému musíte zasvětit trochu času. Budete muset využívat své prostředí 3x jinak, stejně tak jako své zbraně. Zkrátka a dobře, dostanete se do kůže kořisti, lovce a organismu, který chce jediné - přežít.

Základem je lidská rasa. V roli mariňáka pravděpodobně budete zažívat nejkrušnější časy, neboť má základní zbraně, jako jsou pulzní pušky, granáty, ale hlavně se bude spoléhat na práci ve skupině. Pohybovat se po temných chodbách samotný je nanejvýše nebezpečné. Zbraní nakonec bude opravdu hodně, ovšem střetů s Vetřelci nebo Predátory bude daleko více. Asi vám je jasné, že oproti vetřeleckým formám vydrží lidské tělo daleko méně. Druhou formou života na planetě budou tedy Vetřelci a jejich různé varianty. Jak víte z filmů, Vetřelci většinou útočí minimálně ve dvou, tedy opravdu férové jednání. Jenže jak se dostanou blízko ke své oběti, je prakticky odkázána na smrt. Svými ostrými drápy, ocasy a vysouvacím chrupem rozcupují prakticky cokoli, nemluvě o leptavé krvi, které z jejich torza vytéká. Proto počítejte s tím, že si vás jako Aliena budou všichni držet od těla. Poslední a pravděpodobně potenciálně nejnebezpečnější jsou Predátoři, odjakživa lovci trofejí (ne těch virtuálních, i když někteří by se takto dali označit). Svým vyspělým zbraňovým arsenálem a maskovacím zařízením jsou daleko nebezpečnější než cokoli, s čím se setkáte. Pravdou je, že většinou budete jako Predátor sám, což je v podstatě jedna z mála jejich slabin. Pokud budete správně využívat své prostředí a schopností jednotlivých frakcí, budete úspěšní.

Rebellion má po velice dlouhé době šanci vyrobit hru, která se stejně jako předchůdci zapíše do dějin videoherní historie. Ve hře bude přítomen i režim více hráčů až pro 16 lidí najednou. Vyvážení jednotlivých tříd je pravděpodobně hlavním cílem vývojářů, jelikož jinak by se mohlo velice snadno stát, že si hráči hrající za určitý druh postavy velice rychle hru znechutí. Přeci jen musí mít mariňák, vetřelec i predátor své pro a proti. Tam, kde vetřelci šplhají po zdech, mohou mariňáci pouze bezradně kroutit hlavou a krýt si záda. Pokud se tedy vše vydaří jak má, stane se Aliens versus Predator 3 jedním z největších aspirantů na hru roku. Má za sebou obrovskou podporu jak ze strany vydavatelů, tak ze strany médií, ale hlavně fanoušků.

Aliens vs. Predator

ps3x360
SEGA, Rebellion
Datum vydání hry:
16. 2. 2010
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře