Ruské úřady pátrají po spisovateli Dmitriji Gluchovském, hrozí mu 15 let vězení

novinka  87
Martin Šmíd, 7. 6. 2022 14:58
Spisovatel Dmitrij Gluchovskij je u nás hodně populární díky své knižní trilogii Metro, podle níž vznikly i celosvětově oblíbené hry, na nichž se také podílel. Začátkem března natočil video, v němž odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Pokud jste ho neviděli, naleznete ho níže. „Jmenuji se Dmitrij Gluchovskij a jsem spisovatelem z Moskvy. Chtěl bych říci, že mnoho lidí v Rusku, stejně jako já, dobře chápou, že tato válka musí rychle skončit. Je nečestná, nespravedlivá, zákeřná, navíc s vylhanou záminkou. V duchu jsem se svými kamarády v Kyjevě a dalších městech na Ukrajině, které jsou bombardovány ruskou armádou. Prosím, zůstaňte silní. Pravda a mír musí zvítězit," řekl ve videu. No a právě tato slova i jeho vystupování proti současnému ruskému režimu pravděpodobně zapříčinilo, že se dostal na seznam hledaných osob. Za podle Ruska lživé informace o válce a ruské arkádě mu hrozí až 15 let ve vězení.

Dmitrij Gluchovskij má velké množství fanoušků i u nás, navíc Českou republiku navštívil v roce 2016, když uváděl svoji poslední knihu Metro 2035. Během svého pobytu řekl, že knížka Metro 2035 je metaforou k Rusku a národu žijícímu v bunkru, přičemž knížka klade otázky, proč svůj život vidíme jen v boji a lehce podléháme lžím a propagandě. „Nenazval bych to diktaturou, ale zemí zlodějů, kde stát prorostl se zločinem a vše je pod kontrolou,“ řekl tehdy podle ČTK, čímž jasně odkazoval na současné Rusko.

Kde se nyní Dmitrij Gluchovskij nachází, nevíme. Před dvěma lety ovšem studio 4A Games oznámilo novou hru Metro, na které se Dmitrij Gluchovskij podílí. Ta zatím nebyla blíže představena, ale má běžet na novém interním enginu a je určena pro PC a konzole současné generace PlayStaton 5 a Xbox Series X/S. 

Zdroj: Tisková zpráva

Metro Exodus

ps4xone
Deep Silver, 4A Games
Datum vydání hry:
15. 2. 2019
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře