WRC 5

recenze  62
Martin Šmíd, 28. 11. 2015 17:05
V minulých letech vydávali vývojáři z italského studia Milestone oficiální hry s licencí WRC, které ačkoliv nebyly úplně špatné, k dokonalosti jim také scházelo docela dost. Možná i proto licenci pro tento rok získali vývojáři ze studia Kylotonn Games, kteří do nového ročníku slibovali spoustu změn a novinek. Změn jsme se opravdu dočkali, bohužel ale posouvají celou značku úplně opačným směrem, jak se ostatně dozvíte níže z mojí recenze.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 a Xbox One

Když slavnou značku WRC přebíralo nové studio, stojící za katastrofální hrou Motorcycle Club, fanoušci v napjetí očekávali, jak nový díl dopadne. Ostatně od dob druhého PlayStationu jsme tu žádné pořádné WRC neměli, což je vzhledem na oblibu licence opravdu smutné. A ani mít nebudeme tento rok, protože už nyní mohu říci, že z WRC 5 je jasně vidět, jak malé zkušenosti mají vývojáři z Kylotonn Games nejen se samotnou licencí, ale i žánrem závodních her, a prakticky se teprve učí, co a jak udělat. To samozřejmě fanouškům je úplně jedno, ti chtějí pořádnou závodní hru, zvláště když si vývojáři účtujou plnou cenu, které se bohužel nedočkali. Výsledkem je totiž nezáživná arkáda slepená z mnoha začátečnických chyb a nedodělků.

WRC 5 má štěstí, že se může opřít o oficiální licenci, takže ve hře nechybí 50 oficiálních týmů WRC s licencovanými jezdci, také je tu hned 13 zemí zapojených do šampionátu, v nichž si můžete zajezdit na designově celkem dobře zvládnutých tratích. Ty nabízejí vše, co od nich čekáte, mají nejen rovinky, na nichž se můžete rozjet, ale i nejrůznější nebezpečné zatáčky a další nástrahy, které je nutné překonat, abyste zajeli co nejlepší čas. V novém ročníku už bohužel kontrolní body slouží jen jako checkpointy, do kterých si můžete přetáčet čas, pokud se setkáte s nějakou velkou havárií, kterou chcete vzít zpět. Ukazatel tedy spíše v tomto mate, určitě neukazuje, jestli jste lepší jak ostatní jezdci, což je ovšem spojeno s novými pravidly. Pokud by byl ukazatel řešen nějak lépe, určitě by to hře prospělo. Když už jsem u tratí, vývojáři měli určitě lépe vyřešit automatické restarty, když vyjedete z tratě. Občas se mi stalo, že jsem vyjel jen trochu a hra automaticky hodila auto zpět na trať, jindy jsem zahučel do lesa a musel jsem se z něj dostat sám, což pochopitelně znamenalo automaticky restart od posledního bodu. Na hru se tedy v tomto nedá spolehnout, vracení auta na trať funguje pravděpodobně na náhodě, hráči nepomáhá, spíše mu hází klacky pod nohy.

Co dále bohužel kazí celkový zážitek je fakt, že se vývojáři ani trochu nepokusili do hry dostat prvky simulace, WRC 5 je prakticky jen čistá arkáda pro co největší okruh hráčů, takže pravé fanoušky, čekající výzvu spočívající ve skillu a ne rychlosti, v tomto spíše zklame, nebo tedy určitě zklame. Ostatně, že se jedná o naprostou arkádu, ukazuje i fakt, že prakticky se vyplatí jezdit jen ve třetí osobě, pohled z kokpitu je divný, nepropracovaný a není vůbec dobrým zážitkem v něm jezdit.

Rovněž jsem nebyl spokojen s modelem poškození. Jak narážíte do různých překážek, rozbíjí se vám nejrůznější části vozidla, takže když si nedáte pozor, dojedete do cíle s nepojízdným vrakem, což se pochopitelně projeví v následujících závodech, protože mezi nimi auto do 100% opravit nemůžete. To je pochopitelně v pořádku. Problém je, že hra je v tomto značně nepředvídatelná. Kolikrát jsem v plné rychlosti narazil do svodidel nebo stromu a s autem to nic moc neudělalo, pak stačilo, abych se jen o něco opřel a už část auta svítila oranžově, což je ale možná trochu spojeno s tím, že hra poškození kolikrát ohlašuje opožděně. To je pochopitelně špatně. Rovněž jsem si všiml, že se auto občas rozbíjí samo, navíc jsem nepochopil, jak jsem mohl mít auto rozbité po započetí nového závodu, když ten předchozí jsem dojel v pořádku. Pravděpodobně tímto chtěli vývojáři trochu ztížit závodění, protože dojet šampionát na prvním místě zase tak těžké není, pokud nebudete brát po cestě každý strom, nebudete mít problém.

Samotné závodění by určitě zasloužilo větší péči a lásku ze strany vývojářů, to samé se ostatně dá říci i o kariéře, tedy hlavním režimu, který hra nabízí. Ta je totiž mdlá, nezajímavá a kolikrát dlouhavá a nudná. Začínáte pochopitelně v Juniorské kategorii, abyste se přes WRC 2 dostali až do té nejlepší kategorie s nejlepšími vozy, ale to než se stane, uběhne docela dlouhá doba. Kariéra je prakticky jen složena z na sebe navazujících závodů bez jakékoliv atmosféry šampionátu, což je určitě škoda, protože rychle nastupuje nuda a prakticky ani nemáte motivaci pokračovat. Ani v minulých dílech nebyla kariéra zrovna propracovaná, ale oproti té z nového dílu byla o několik tříd dále.

Součástí nového WRC 5 je i multiplayerová část, která ovšem bídnou hlavní kampaň moc nezachrání, a je vidět, že spíše jde jen o bonus, než něco plnohodnotného. Můžete si dát jednak offline závodění na čas proti kamarádovi na jedné konzoli, případně online závodění proti ostatním hráčům z celého světa (budete jezdit proti duchům), ale rovněž kamarádům díky soukromým místnostem. Závody proti kamarádům ovšem bude asi to jediné, co budete moci v následujících týdnech vyzkoušet, protože už nyní zejí servery prázdnotou a nikdo nechce moc nové WRC 5 hrát, čemuž se ostatně nelze ani divit. Já jsem se spojil s někým během testování asi třikrát, přičemž vždy následně závod běžel stabilně, velkých lagů jsem si nevšiml, ale vzhledem k tomu, kolik hráčů WRC 5 hraje, by byla spíše ostuda, kdyby online režim blbnul a nebyl stabilní. Multiplayer tedy WRC 5 obsahuje, ale vzhledem k zaplněnosti serverů je prakticky nehratelný, pokud nemáte kamaráda, s nímž byste jezdili, ale i to po čase určitě omrzí.

V posledních dvou letech jsme se na současných konzolích dočkali hned několika opravdu nádherných závodních her. WRC 5 v této konkurenci bohužel nemá šanci uspět ani po této stránce, protože připomíná spíše hru z předchozí konzolové generace, ať už rozlišením textur, detailností vozidel, nasvícením nebo prostředím, která má navíc celou řadu nedostatků. Ačkoliv hra vypadá opravdu průměrně, možná podprůměrně, neustále ji doprovází tearing, z něhož začnou po několika minutých bolet oči, ale rovněž framerate není úplně ideální a ke slibovaným 30 snímkům se dostává jen výjimečně. Vývojáři pravděpodobně použili při vývoji nějaký starý engine, který se nesnažili optimalizovat pro nové konzole, jen udělali prostý port, což se pochopitelně na výsledné kvalitě podepsalo. Bohužel ani ozvučení na tom není zrovna nejlépe, je jen čistě průměrné.

WRC 5 se pod novými vývojáři ani trochu nepovedlo. Nudné arkádové závodění je obohaceno o velké množství chyb a nedodělků, které prostě u takto drahé hry nesmějí být. Jedinou výhodou vydání WRC 5 je skutečnost, že předchozí díly nyní seženete opravdu levně, navíc svoji kvalitou značně převyšují tento nepovedený paskvil, který si měli nechat vývojáři u sebe v kanceláři a nestrašit s ním fanoušky. 

WRC 5

ps4ps3x360xone
Big Ben Interactive, Kylotonn Games
Datum vydání hry:
16. 10. 2015
KARTA HRY
3/10

Komentáře