Tom Clancys H.A.W.X.

recenze  13
Martin Šmíd, 9. 4. 2009 0:17
EndWar, Splinter Cell, G.R.A.W., Raibown Six Vegas a další hry od UbiSoftu spojuje jméno spisovatele Toma Clancyho, jenž sice na hrách přímo nepracuje, ale všechny tyto hry nesly jistou dávku kvality. Ta se očekávala i od nové hry Tom Clancy´s H.A.W.X., která hráče zavede do nebes, aby v kokpitech letadel svedli spoustu velkolepých bitev. Nyní se prosím připoutejte a uvolněte se, za chvilku totiž odlétáme.

Hry od Toma Clancyho jsou vždy zasažené do nějakého toho válečného konfliktu, který je ovšem velmi propracovaný a nemá daleko k realitě. Ne jinak je tomu u nové letecké akce Tom Clancy´s H.A.W.X., která se odehrává v dobách soukromých vojenských organizací PMC, jenž mají čím dál ve světě větší moc. Ve hře se zhostíme role vojáka, který je vyřazen z US Air Force, ale dlouho bez práce rozhodně nezůstane. Usedne totiž do kokpitu letadel patřící soukromé společnosti Artemis Global Security, jenž by se chtěla stát tou nejlepší vojenskou jednotkou. Jenomže poté co zjistíte nekalé plány Artemis Global Security, je na čase znovu oživit jednotku H.A.W.X. a zabránit hrozící válce.

Jistě se ptáte, jak se celá hra ve skutečnosti hraje. Už na začátku musíme zmínit, že nejde o vyspělý simulátor létání, ale spíše o arkádovou střílečku. To jen tak na začátek, aby později nedošlo k nějakému nedorozumění. Během hlavní kampaně si projdeme zhruba dvě desítky napínavých misí, kde budete plnit nejrůznější úkoly. Ty většinou spočívají v bránění nějakého území před přijíždějícími tanky a nalétávajícími letadly. Občas se ale ocitneme i v kokpitu bombardéru, se kterým budeme bombardovat vojenské základny a všelijaké další cíle. Pokud bychom měli označit nejlepší misi ve hře, asi bychom museli zmínit tu z konce hry, kdy jsme ochraňovali letící Air Force One před Artemis Global Security. Mise jsou spíše klasického rázu, žádné dech beroucí úkoly tak nečekejte. Trošinku strach jsme měli o krajinu, která v mnoha leteckých hrách prostě dobrá není. Naštěstí už před vydáním se objevila informace, že společnost GeoEye dala Ubisoftu přístup ke svému jedinečnému satelitu GeoEye-1, pomocí něhož mohli vývojáři nafotit několik reálných lokací, které následně použili jako odrazový můstek pro modelování jejich virtuálních podob. Výsledek je více než uspokojivý.

Abyste mohli vzlétnout do vzduchu, máte k dispozici nejrůznější letadla, která se liší nejen vzhledem, ale i zbraňovým arsenálem. Postupně si můžete odemknout na 55 letounů. Ve hře tak narazíte třeba na MiG-21 Fishbed, MiG-25 Foxbat, MiG-29 Fulcrum, Su-34 Fullback, Su-35 Super Flanker, Su-37 Terminator, Su-47 Berkut, F-14A Tomcat, F-14B Bombcat, F-14D Super Tomcat, F-15 Active, FA/18E Super Hornet, F/A-18 RC, F-20 Tigershark, F-22 Raptor, FB-22 Strike Raptor, F-35 JSF, F-117A Nighthawk, Mirage 2000-5, Eurofighter Typhoon, Sepecat Jaguar, Rafale C, AV-8B Harrier II, Saab 35 Draken nebo Saab 39 Gripen. Každý letoun poté můžete dále modifikovat o nejrůznější odemknuté zbraně. Ještě zmíníme kameru. Ta defaultní je umístěna za letounem, takže ho vidíte z pohledu třetí osoby. Můžete si ovšem přepnout kameru do pohledu z kokpitu, který je velmi propracovaný a je vidět, že si s ním dali vývojáři hodně záležet. Musíme také zmínit umístěnou kameru na vypuštěné raketě, která sleduje po několik vteřin dráhu jejího letu.

V testu jsme měli k dispozici Playstation 3 verzi, která má oproti své konzolové konkurenci jeden bonus. Tím bonusem je možnost nahrávání videa s pozdějším uploadem na video server youtube.com. Tuto možnost jsme pochopitelně vyzkoušeli a tak se o ní nyní zmíníme. Nahrávání videa je velmi jednoduché. Kdykoliv během mise stačí zajít do menu a spustit ho jediným stisknutím křížku. Poté musíte pochopitelně nahrávání vypnout. Pokud jste s videem spokojeni, můžete jít do položky nahraná videa, kde naleznete seznam videí. Ty můžete dále upravovat, a pokud jste s nimi spokojeni, nic nebrání k jejich nahrání na youtube. Na tomto známém serveru stačí mít účet. Nahrání videa je poté otázka maximálně několik minut. Poté už jen stačí počkat, až youtube video přeformátuje. Jeden takový náš pokus naleznete na kliknutím na http://www.youtube.com/watch?v=gm7D7dbAFME .

Technické zpracování Tom Clancy´s H.A.W.X. je na vysoké úrovni, což už můžete sami posoudit na námi nahraném videu. Grafická stránka je funkční, ale i občas opravdu nádherná, navíc po většinu hry jsme nezaznamenali žádné markantní poklesy fps. Skvěle rovněž zní všelijaké zvuky ve hře, takže si občas budete připadat jako letec opravdového letounu. Co ovšem musíme trošinku strhat je umělá inteligence vašich protivníků, ale i spolubojovníků ve vzduchu. Je jasné, že tank na zemi nemůže proti náletu vašeho stroje moc dobře zareagovat, ale o to více by pro vás mělo být nebezpečí ve vzduchu, které bohužel chybí. Naštěstí hra obsahuje i nejrůznější online módy, kde si můžete změřit síly s živými letci, kteří už vám pochopitelně moc prostoru ve vzduchu nedarují.

Tom Clancy´s H.A.W.X. je skvělá letecká arkáda obohacená o zajímavé mise, pěknou grafiku, spoustu letadel, propracovaný online multiplayer a různorodé levely. Pro příznivce Ace Combatu sice nepřináší nic, co by ještě neviděli, ale pro ostatní se bude jednat o dobrou střílečku, u které se dají strávit hodiny hraní. Jednoznačně nákup doporučujeme.

Tom Clancys HAWX

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft Romania
Datum vydání hry:
6. 3. 2009
KARTA HRY
8/10

Komentáře