Rok 2020 ve znamení velkých hitů i nových konzolí

special  43
Martin Šmíd, 29. 12. 2019 12:20
Před několika dny jsme vám přinesli naše vyhlášení nejlepších her za poslední rok, čímž jsme ho i shrnuli a zakončili. Nyní je ale třeba se dívat i na budoucnost a to, co nás v následujících měsících čeká a nemine na konzolové scéně. Ačkoliv se blíží konec současné konzolové generace, rozhodně bude co hrát, ba co více, čeká nás několik obrovských hitů, na které se těší miliony hráčů po celém světě. A právě na ty se podíváme v následujících řádcích, takže se pohodlně usaďte a dejte se do čtení.

PlayStation 4 first-party hry/konzolové exkluzivity

Sony před rokem oznámila, že rok 2019 bude chudší na velké exkluzivní hity jako God of War nebo Marvel's Spider-Man. Skutečně tomu tak bylo, ačkoliv se nedá říci, že by šlo o vyloženě slabý rok na exkluzivity. Ostatně vyšly hry jako Death Stranding, Concrete Genie, Days Gone, MediEvil nebo Erica. To rok 2020 by měl být ale značně odlišný, protože Sony připravuje sama nebo ve spolupráci s dalšími vydavateli hned několik obrovských exkluzivních her, které mají parádně zakončit život konzole PlayStation 4. Na první takovou hru nebudeme muset čekat příliš dlouho, protože už v únoru vyjde Dreams od studia Media Molecule, v níž bude možné si vytvářet vlastní hry, filmy a další projekty, a ty následně sdílet ostatním hráčům. Jde o jeden z nejambicióznějších projektů, jaký je v Sony ve vývoji a vývojáři série LittleBigPlanet slibují, že ho budou léta podporovat. A to i s příchodem nové konzolové generace. Koncem února Sony ještě potěší majitele headsetu PlayStation VR, protože vyjde docela očekávaná akční hra Marvel’s Iron Man VR, na níž se z hratelných ukázek zatím snáší jen chvála. Mohl by jít o velký VR hit? Je to možné.

Březen bude ve znamení exkluzivních her od třetích stran. Na začátek tohoto měsíce připravuje Square Enix akční RPG hru Final Fantasy VII Remake, na níž se těší miliony fanoušků originálu po celém světě. Ještě před vydáním bychom se navíc měli dočkat demoverze, která napoví, jak nakonec tento remake dopadne. Ačkoliv jde jen o časovou exkluzivitu, získala s ní Sony oproti konkurenci značnou výhodu. A to samé se dá říci i o akční RPG hře Nioh 2 studia Team Ninja. Od prvního dílu se zase tolik nečekalo, protože byl několikrát odložen, přepracováván a změnil i tvůrčí studio. Nakonec jsme se dočkali parádní záležitosti, kombinující to nejlepší ze Souls her a série Diablo, přičemž druhý díl by měl základní mechanismy ještě vylepšit a nabídnout lepší herní zážitek. Zatím vypadá hodně slibně. A zapomenout nesmíme ani na hru Persona 5 Royal. Jde sice o vylepšenou verzi původní hry, ale s hromadou nového obsahu, ať už se jedná o nový semestr, postavy, úkoly, lokace a tak dále.

Duben bude ve znamení hlavně velkých her od třetích stran, a i proto na tento měsíc připravuje Sony jen multiplayerovou akci Predator: Hunting Grounds, která vyjde pro PlayStation 4 a PC. V ní se chopíme buď po zuby ozbrojeného mariňáka, který bude muset s dalšími kolegy plnit řadu úkolů, nebo zabijáckého Predátora, jehož bude možné různě vizuálně upravovat. Zatím Predátor vypadá docela zábavně, ale v minulosti jsme byli svědky, jak hry z tohoto žánru celkem rychle omrzí. Snad to nebude případ i Predátora. Uvidíme za pár měsíců. V květnu vyjde jedna z nejočekávanějších her příštího roku a vůbec této konzolové generace, akce The Last of Us Part 2 studia Naughty Dog. Cesta Ellie za pomstou bude dlouhá a krvavá, přičemž každý si od ní zatím slibuje fantastickou záležitost a nezapomenutelnou jízdu. Snad se jí skutečně dočkáme. No a během léta vyjde další obrovská akční hra, a to Ghost of Tsushima, jenž nás vezme do feudálního Japonska, přesněji na ostrov Tsushima, který se stal cílem mongolské armády. Pravděpodobně se bude jednat o poslední takto velkou hru, kterou Sony vydá pro PlayStation 4.

Xbox One first-party hry/konzolové exkluzivity

Pokud se podíváme na first-party nabídku Microsoftu v posledních letech, moc přesvědčivá nebyla. Pár zajímavých her jsme se sice dočkali, ale moc jich nebylo a většinou nepřesvědčily ani svoji kvalitou. To by se ale mělo po velkých investicích v následujících letech změnit. Menší změna bude vidět už v následujícím roce, během něhož se hráči na konzoli Xbox One dočkají hned několik nadějně vypadajících exkluzivních her. Jednou z prvních bude parádně vypadající plošinovka Ori and the Will of the Wisps, s níž chtějí vývojáři z Moon Studios navázat na úspěšného a kritiky velmi ceněného předchůdce. Zatím nasvědčuje vše tomu, že se jim to v polovině března příštího roku povede. O zhruba týden později bude následovat multiplayerová akční hra Bleeding Edge od studia Ninja Theory, s níž chtějí vývojáři zkusit něco trochu jiného. Hra vypadá bláznivě, ale podle dojmů zahraničních novinářů je docela zábavná, tak uvidíme, co se z ní nakonec vyklube.

Podobného ražení má být i survival akční hra Grounded, na níž pracují vývojáři z Obsidian Entertainment. Ta by se měla objevit začátkem příštího roku nejprve v předběžném přístupu, aby mohli vývojáři hratelnost následně vyladit dle zpětné vazby od fanoušků. Hra vypadá zatím hodně zvláštně, takže musíme počkat, až si ji budeme moci osahat a získáme i lepší obrázek o tom, jak se hraje. V létě pak vyjde pro Xbox One jako konzolová exkluzivita i nová příběhová epizodická adventura Tell Me Why od studia Dontnod Entertainment. „V tomto intimním thrilleru používají dvojčata Tyler a Alyson Ronanovi své zvláštní pouto k odhalení záhad svého dětství, které bylo plné lásky, ale také neklidu. Hra Tell Me Why, zasazená do malebného aljašského prostředí, nabízí realistické postavy, propracované motivy a napínavé rozhodování,“ stojí v popisku hry.

Následující odstavec bude věnován hrám, které sice vznikají pod Microsoftem, ale vyjdou multiplatformě i na další konzolové platformy. Většinou se jedná o hry od nových studií, která Microsoft získal v posledním roce, přičemž jejich hry byly oznámeny pro multiplatformní vydání a vyjít tak musí. První takovou hrou je taktické akční RPGčko Wasteland 3 od studia inXile Entertainment pro PlayStation 4 a Xbox One, v němž se vydáme do zničeného Colorada bojovat o osud lidské rasy. Dále je to plošinovka Psychonauts 2 od studia Double Fine Productions pro PlayStation 4 a Xbox One. „Razputin Aquato je zdatný akrobat se schopností číst myšlenky, jehož největším životním snem je vstoupit do mezinárodní špionážní organizace, využívající nadpřirozené schopnosti, známé jako Psychonauts! Superšpioni, kteří umí číst myšlenky, však mají potíže. Jejich vůdce byl unesen a od té doby už není stejný jako dřív. A co je horší, v ústředí organizace se pohybuje „krtek“ – infiltrovaný nepřátelský agent. Raz musí napnout všechny své síly, aby „krtka“ zastavil dřív, než realizuje svůj tajný plán – pomoct vražednému zločinci Maligulovi, rovněž ovládajícímu čtení myšlenek, aby vstal z mrtvých,“ stojí v popisku této hry. Dále multiplatformě vyjde i hra Minecraft: Dungeons. Jde o kooperativní izometrické akční RPGčko v oblíbeném světě pro PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

Dále musíme zmínit i izometrickou tahovou strategii Gears Tactics, která vyjde v dubnu příštího roku pro PC, ale následně by se měla dostat i na konzole Xbox. Datum vydání konzolové verze zatím stanoveno není, což fanoušky pořádně štve, zvláště když má značka nejvíce fanoušků právě na konzolích. Upřednostnit prvně vydání na PC je celkem zvláštní tah Microsoftu. No a poslední hrou, kterou oznámil Microsoft pro příští rok, je akce Halo Infinite, která vyjde nejen pro Xbox One, ale také na Xbox Series X. Zatím o ní moc konkrétních informací nemáme, ale to se v brzké době určitě změní. Bez debat půjde o jeden z velkých hitů příštího roku.

Nintendo Switch first-party hry/konzolové exkluzivity

Zatímco u konzolí PlayStation 4 a Xbox One máme zhruba představu, jaké hry na ně vyjdou, to u konzole Nintendo Switch je situace hodně odlišná. Nintendo totiž neoznamuje většinou hry roky před vydáním a lineup odhaluje až v prvních týdnech daného roku. Přesto o pár hrách nyní víme, ale je tedy otázka, jestli všechny v následujícím roce vyjdou. Jistotu prakticky máme u logické hry Dr Kawashima’s Brain Training, která vychází už začátkem ledna, ale také o novém dílu série Animal Crossing, jenž bude následovat. Ten se jmenuje Animal Crossing: New Horizons. „Pokud vás už nudí život v městském ruchu, Tom Nook pro vás má nové dobrodružství v rukávu, které si určitě zamilujete: Nook Inc. Deserted Island Getaway Package! Jistě, už jste se potkali s barevnými postavami mnohokrát. Pobavili jste se jako člen města. Možná jste se rozhodli trochu obrátit a dát se do služby veřejnosti jako starosta! Ale není ve vás nějaká malá část, která touží… po svobodě? Tak možná dlouhá procházka po opuštěném ostrově, kde na vás čekají bohatství přírody, je právě to, co potřebujete,“ stojí v popisku. Další hrou, která vyjde už na začátku příštího roku, je Tokyo Mirage Sessions FE Encore. „Světy série Fire Emblem a her Atlus se znovu střetli a výsledek přichází na konzoli Nintendo Switch. Mezidimenzionální zlo napadlo moderní Tokio, což mělo za následek příval hudby, stylu a, ano, nebezpečí. Tak se braň! Probojuj se dungeony, vylepšuj svou strategii a kreativními způsoby nič své nepřátele…než veškerá naděje vyhasne,“ stojí v jejím popisku. 

O dalších hrách pro Nintendo Switch můžeme zatím jen spekulovat. Nintendo je odhalí až v následujících týdnech a měsících. Mezi oznámenými je ale třeba akce Bayonetta 3 od studia Platinum Games. Navíc je oznámena už docela dlouho, takže bychom si i vsadili, že se jí v příštím roce dočkáme. A mohli bychom se dočkat i pokračování fenomenální hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild. To bylo oznámeno sice teprve v minulém roce, ale různé indicie naznačují, že vyjde koncem příštího roku. Snad je to pravda. A vyjít by mohly i hry Deadly Premonition II: A Blessing In Disguise a No More Heroes III od uznávaných japonských vývojářů. Ty také byly oznámeny teprve nedávno, ale z ukázek se zdá, že vývoj už nějakou dobu probíhá. S čím bychom ale naopak moc nepočítali, tak je Metroid Prime 4. Ačkoliv byl oznámen před několika lety, před několika měsíci došlo ke změně studia a vývoj byl kompletně restartován. V současnosti na hře pracují vývojáři z Retro Studios.

Velké multiplatformní hity

Během první poloviny příštího roku se na každou konzoli dostanou nejen zajímavé exkluzivity, ale také velké multiplatformní hry, na které se nejde netěšit. A bude jich opravdu hodně. Už v začátkem roku má vyjít akční RPG hra Pillars of Eternity 2: Deadfire, kooperativní akční hra Zombie Army 4: Dead War, v níž se budeme muset znovu vypořádat s hordami nacistických zombií, ale také akční RPGčko Darksiders Genesis nebo budovatelská strategie Two Point Hospital. Pokud máte rádi rychlé akce, neměli byste minout kolekci remasterů Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle. Každý by si měl přijít na své. V březnu se snad konečně dočkáme akce Doom Eternal, která bude navazovat na úspěšného předchůdce z roku 2016. Duben bude měsícem velkých multiplatformních hitů, protože hned na začátku vyjde remake akčního hororu Resident Evil 3 a následovat bude Cyberpunk 2077 od studia CD Projekt RED. V květnu budou chtít vývojáři zaujmout hráče komiksovou akcí Marvel’s Avengers nebo závodní hrou Fast & Furious: Crossroads.

Jak uznáte, první měsíce příštího roku vypadají velmi slibně, a to je oznámena ještě celá řada dalších her bez přesnějšího termínu vydání. Mezi nimi je třeba zombie akce Dying Light 2, upírské akční RPGčko Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, akční plošinovka Lego Star Wars: The Skywalker Saga nebo rubačka Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers. Potěšit bude chtít své fanoušky i Ubisoft, který připravuje hry Watch Dogs: Legion, Gods & Monsters a Rainbow Six Quarantine. Ty byly nedávno odloženy a počítá se i s jejich vydáním pro nové konzole. Další hry určitě čekají na své oznámení. 

Příchod nové konzolové generace

I když nás v roce 2020 čekají nadějné velké hry pro současné konzole, celý herní svět se bude připravovat na příchod nové generace v podobě konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X. Ty nabídnou oproti současným konzolím značně výkonnější hardware, o který se postarala z větší části společnost AMD. Ta dodala nejen CPU s 7nm architekturou Zen 2, ale také grafický čip na architektuře Navi, který navíc zvládá Ray-tracing hardwarovou formou. Dále budou mít obě konzole rychlý SSD disk nové generace, ale také celou řadu dalších vychytávek. PlayStation 5 třeba speciální audio čip. Zatímco Microsoft už svoji konzoli Xbox Series X skoro celou odhalil a dozvěděli jsme se oficiálně i přibližný výkon, to Sony zatím podrobnější informace o hardwaru tají. Jen prozradila, že DualShock 5 bude svým vzhledem podobný současnému DualShocku, ale nabídne i několik novinek, ať už to bude haptická odezva pro lepší ponoření se do her, případně adaptivní triggery. Více se o nových konzolích dozvíme během následujících týdnů. S vydáním se počítá na konec roku 2020

Na co se v příštím roce nejvíce těšíte? 

Komentáře