Kung Fu Panda

recenze  6
Martin Šmíd, 23. 8. 2008 13:22
Mohlo by se zdát, že je Kung Fu Panda jen další z řady her, které mají podpořit film, avšak s jejich kvalitou to není zrovna slavné. Po dohrání mohu konstatovat, že je Kung Fu Panda sice jednoduchá hra, ale zábavná od začátku do konce.

Filmové hry nedopadají zrovna dobře. Toto pravidlo platí již pěknou řádku let a zřejmě bude platit i nadále. Ovšem někdy přijde výjimka. Stalo se tak v případě King Konga, Pána prstenů a jak se zdá, přidá se i Kung Fu Panda. Tato hra, jak už její název napovídá, vypráví příběh mladého pandy Po, který měl v dětství jeden velký sen - stát se Dračím bojovníkem. Úkolem Dračího bojovníka je chránit ostatní před útoky tygra Tai Lunga, který se chystá nastolit v Údolí klidu nový pořádek, tedy spíše nepořádek. Náš hrdina se tak vydává do paláce nad rodným Údolím klidu, aby zkusil štěstí proti dalším adeptům (kudlanka, zmije, jeřáb, tygr a opice). Jenomže než se hlavní hrdina rozkouká, stane se právě on Dračím bojovníkem a vyráží ihned bojovat proti Tai Lungovi. Aby nebyl na cestě sám, bude mu zpočátku hodně pomáhat hlodavec Si-fu, za kterého si i v několika pasážích zahrajete. Ten sice není tak silný jako velký Po, ale je o dost rychlejší a to i přes svůj věk.

Hlavní nepřítel Tai Lung má zálusk na magický svitek, jenž by zničil celý svět. To se pochopitelně nelíbí hlavnímu hrdinovi ani jeho přátelům, kteří tak vyráží mu v tom zabránit. Hra je rozdělena do několika kapitol, kdy je příběh vyprávěn většinou pomocí textů na obrazovce. Někdy se ovšem najdou i vtipné filmečky, které hru okořeňují. Samotný level design je pány z Luxoflux zvládnut přímo mistrně. Samozřejmě nalezneme dokonalejší hry, ale na plošinovku, která doplňuje film, je toto hodně slušný výkon. Ve hře se podíváte do odlišných úrovní, které se vám jistě zalíbí. Ať už budete skákat po vodě, kde na vás cení zuby krokodýli, nebo běhat po horských pahorcích a bojovat s přerostlou opicí.

Kung Fu Panda je převážně o styku s nepřáteli, a tak jich na své cestě potkáte opravdu hodně. Ať už to budou krokodýli, opice nebo další kreatury, vždy si Panda dokáže poradit. Samozřejmě někdy i s vypocením pár kil tuku. Aby si náš hrdina doplnil energii, padají z nepřátel nudlové polévky, které mu očividně chutnají. Nevíme, zda by to prošlo v Zoo u skutečné pandy, ale tak proč ne. Po má k dispozici také magii Chi, která slouží pro lepší bojové chvaty. Postupem hry bude přituhovat, a proto jsou ve hře určité RPG prvky. Ty spočívají většinou v nákupu nových schopností, účinnějších oblečků a delšího života. Vylepšení si můžete koupit kdykoliv pomocí speciálních mincí, které sbíráte během hry. Způsobů, jak je získat, je několik. Vypadávají totiž z mrtvých protivníků, nebo jsou různě rozmístěny po úrovních, ale i schovány v nejrůznějších předmětech, které musíte nejprve rozbít. Abyste dokončili úroveň na 100%, musíte sbírat i rare coins, kterých je vždy po levelu rozset určitý počet. Samozřejmě jsou rozmístěny tak, abyste je nenašli příliš snadno.

Jak už název napovídá, umí Panda nejrůznější prvky Kung-fu. Samozřejmě jen v rámci svých možností, takže nečekejte, že byste skákali po úrovních jako ninja. Technika boje obvykle spočívá jen ve správném načasování útok – obrana, a to neustále dokola. To platí samozřejmě dvojnásob u bossů, kde se ocitnete i v roli dalších významných postaviček z filmu.

Jako poslední zde máme technické zpracování. Grafická stránka hry je na next-gen konzolích opravdu parádní. Vývojáři si pochopitelně vzali za vzor film od DreamWorks, a tak můžete čekat podobný zážitek jako v kině. Právě grafická stránka je jedním z největších plusů hry. Vše běží plynule a nezaznamenal jsem žádné škubání nebo zpomalování. Film namluvili sice známí herci jako Jack Black nebo Angelina Jolie, ale u hry na to můžeme zapomenout. Zřejmě už nezbyly penízky na zaplacení těchto hvězd.

Kung Fu Panda je skvěle využitá filmová licence. Starším hráčům se bude zdát asi příliš jednoduchá, ale ty mladší tato povedená hra určitě zaujme a stráví u ní několik pohodových odpolední.

Kung Fu Panda

ps3x360wiidsps2
Activision, Luxoflux, Inc. / Vicarious Visions / Xpec
Datum vydání hry:
3. 6. 2008
Žánr:
Plošinovka, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře