Hra roku 2020

special  107
Martin Šmíd, 1. 1. 2021 16:50
Na rok 2020 mnozí nebudou vzpomínat v dobrém. Celý svět začala decimovat pandemie koronaviru, která bohužel vše změnila k nepoznání a s ní přišla i různá omezení, odklady filmových premiér a bohužel i her. Přesto nejde říci, že by rok 2020 byl na zajímavé nebo kvalitní hry chudý. Dočkali jsme se řady výborných videoherních zážitků, a i proto můžeme za web vyhlásit nejlepší hry roku 2020. Když jsme se zpětně dívali, jaké hry vyšly, tak vybrat tu vůbec nejlepší hru bylo ve výsledku docela jednoduché, ale vybrat první desítku už bylo mimořádně obtížné. No a zde je náš seznam.

Nejlepší hra roku 2020 dle Konzolista.cz - The Last of Us Part II

Když hrajeme dobré hry, většinou cítíme radost a nadšení, ale u The Last of Us Part II tomu bylo po většinu času jinak. Cítili jsme zlost, naštvání i zoufalost nad naservírovanými událostmi, což následně vyústilo nejen v jeden z nejsilnějších zážitků nejen letošního roku, ale i končící konzolové generace. Neil Druckmann se nebál se svým týmem sáhnout na oblíbené postavy i řadu pro první díl charakteristických prvků, výsledkem čehož byl brutální thriller s řadou až šokujících scén, v němž nikdo nebyl v bezpečí. The Last of Us Part II je tak bez debat nejlepší hrou roku 2020, a to s velkým náskokem, z níž budou ostatní vývojáři v budoucnu čerpat, protože nastolila nový standard v rámci příběhových akčních her.

Verdikt: Naughty Dog se po sedmi letech vrací do virem zdecimovaného světa a servíruje nám dechberoucí krvavý thriller, v němž nešetří velkými zvraty, emocemi naplněnými scénami, u nichž budete brečet, ale také parádní akcí. The Last of Us Part II je bez debat jednou z nejpropracovanějších a nejlépe zrežírovaných a napsaných her, jakou jsme tu měli nejen tuto generaci. V závěru své recenze na první díl jsem napsal, že se o něm bude mluvit i za několik let. A to se vyplnilo. O druhém se dá říci to samé. Naughty Dog vybrousil další mistrovské dílo, z něhož budou v následujících letech všichni čerpat.

Další námi nominované skvělé hry, které byste neměli minout

Ghost of Tsushima

Verdikt: Ghost of Tsushima není žádná žánrová revoluce, ale díky svému dobře napsanému příběhu, propracovanému soubojovému systému, nádhernému ostrovu se spoustou tajemství, který přímo láká k prozkoumávání, a zábavným hlavním i vedlejším úkolům dokáže zaujmout na řadu dlouhých letních večerů. Jen drobné nedostatky hru trochu sráží, ale bez debat jde o další povedenou exkluzivní akci pro PlayStation 4, nad jejímž nákupem byste neměli moc dlouho váhat.

Verdikt na rozšíření: Legends je fantastické rozšíření skvělé hry, které by si měli zahrát naprosto všichni. Sice se od hlavní části značně odlišuje, ale svojí zábavnou hratelností, povedeným příběhem a nespočetným množství nezapomenutelných situací dokáže chytnout a nepustit. Z Ghost of Tsushima Legends se tak vyklubala jeden z nejzábavnějších kooperativních zážitků nejen letošního roku, který má i do budoucna obrovský potenciál, pokud se tedy vývojáři rozhodnou se značkou Ghost of Tsushima pokračovat. Trochu si říkám, že je až škoda, že režim Legends nebyl součástí i původní hry, protože známky v mé i ostatních recenzích by byly ještě daleko vyšší.

Demon's Souls

Verdikt: Remake hry Demon's Souls je triumfem po všech stránkách. Od prvního dne se majitelům konzole PlayStation 5 dostává do rukou jedna z nejlepších akčních RPG her historie, navíc v ohromujícím audiovizuálním zpracování, ukazující sílu nového hardwaru. Demon's Souls díky všem změnám působí jako pravá next-gen hra, která dokáže vtáhnout do svého temného světa plného bolesti ještě více jak před jedenácti lety. Remake Demon's Souls je nejlepší hra, jaká kdy vyšla na launch konzole PlayStation, a jedna z nejhezčích her současnosti. Pokud ještě nemáte předobjednávku, tak si ji hned udělejte. Tohle nesmíte minout.

Final Fantasy VII Remake

Verdikt: FF VII Remake je návrat ve velkém stylu. Od remaku se očekávalo vskutku hodně, protože přinášel znovuzrození ikonické hry, která sehrála v žánru JRPG a historii značky PlayStation důležitou úlohu. Většinu obav a pochybností rozdrtil napadrť fantastický scénář, bravurní režie, odzbrojující grafika a hratelnost, které vévodí hybridní soubojový systém, jenž úspěšně skloubil tradici s moderním pojetím žánru. Dílčí chyby se najdou, a to zejména mdlé a nedodělané textury na některých místech, včetně malé snahy tvůrců skutečně otevřít hráčům velkoměsto Midgar. Kdyby však vypadala ostatní JRPG alespoň z poloviny jako FF VII Remake, pak bychom na zlatou éru žánru dnes zřejmě pouze smutně nevzpomínali. Uvážíme-li, že FF VII Remake představuje pouze vstupní bránu do velkého a živoucího světa nekonečné fantazie, přičemž to nejlepší nás teprve čeká, musíme před Square Enix smeknout. Za velkou odvahu představit poněkud jinou, avšak stále velmi povědomou Final Fantasy VII, si vývojářský tým koncentrovaný kolem ikonických osob typu Kitaseho a Nomury zasluhuje velké uznání a poděkování. Bod dolů za některé v recenzi kritizované nedostatky, avšak s nadějí, že příště to už může snadno zacinkat. Stačí jen neusnout na vavřínech. Do té doby nezbývá než si připomínat slova antického klasika o tom, že rok bude zkrácen, měsíc zmenšen a den zúžen. Čekání na další část bude totiž i ve světle nesporných kvalit první části o to tíživější.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Verdikt: Když byla v červnu hra Marvel’s Spider-Man: Miles Morales oznámena a ani zástupci Sony moc nevěděli, o co se vlastně jedná, nikdo určitě nečekal, že se konce roku dočkáme takto parádního blockbuster, jemuž nechybí téměř nic. Má kvalitní příběh, skvěle napsaného hlavního hrdinu i další vedlejší postavy, k nimž si během hraní uděláte silná pouta, a hlavně výbornou akci se spoustou nezapomenutelných okamžiků zabalenou do ohromujícího audiovizuálního kabátku, který ukazuje výkon konzole PlayStation 5. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales by si neměl nechat ujít žádný fanoušek prvního dílu, komiksů nebo akčních her.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2

Verdikt: Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 je jednou z nejlepších předělávek klasických her, jakou jsme tu doposud měli. Vývojáři z Vicarious Visions odvedli fantastickou práci a nespokojili se jen s kompletně novým grafickým kabátkem, ale upravili i hratelnost a vyladili ovládání, abychom tu měli moderní arkádovou skateboardovou hru, z níž budou u vytržení nejen fanoušci originálu, ale zamilují si ji i naprostí nováčci. To je obrovská výhra nejen pro vývojáře a Activision, ale hlavně nás hráče. Tony Hawk je po letech strádání zpět v ohromující formě.

Nioh 2

Verdikt: Vývojáři z Team Ninja se nepokoušeli u Nioh 2 o nějakou žánrovou revoluci, ale jde o klasický evoluční krok, v němž staví na skvělých základech a obohacují je o zajímavé novinky a herní mechanismy. A to bude určitě fanouškům stačit, zvláště při pomyšlení, že tu mají před sebou opět hru s parádním level designem, povedeným příběhem, ohromujícími souboji s bossy a také pekelnou obtížností. Velkou devízou je i technická vyladěnost hry, díky níž hra jede jako po másle a načítá se opravdu hodně rychle. Vyhýbat Nioh 2 by se ale neměli ani nováčci, kteří možná konečně zjistí, jak skvělé dobrodružství lze zažít v Japonsku v éře Sengoku.

Paper Mario: The Origami King

Verdikt: Paper Mario: The Origami King je povedená dobrodružná hra, u níž jsem se několik večerů velmi slušně bavil, ať už při průzkumu rozmanitých světů s parádním designem, tak při řešení hádanek či soubojích s protivníky, navíc vše je okořeněno o řadu humorných momentů a krásnou audiovizuální prezentaci. Je jen škoda, že kvůli absenci RPG prvků hře schází větší hloubka, má postupně trochu stereotypní souboje s nepřáteli a nepotěší ani absence dabingu. I tak je ale Paper Mario: The Origami King další kvalitní hra z produkce Nintenda, jejíž nákup mohu všem fanouškům Maria doporučit.

Ori and the Will of the Wisps

Verdikt: Hra Ori and the Will of the Wisps je stejně jako předchůdce krásné pohádkové dobrodružství v okouzlujícím světě s vypiplanou a velmi návykovou hratelností. Už samotný příběh s charismatickými hrdiny vás chytne za srdce, ale každou minutu si budete užívat i díky výbornému designu, krásné vizuální stránce, skvělému soundtracku, záludným hádankám, ale také střetům s řadou nepřátel, mezi nimiž jsou i velcí bossové. Ori and the Will of the Wisps je jednou z těch her, kterou byste si měli určitě zahrát.

Gears Tactics

Verdikt: Konzoloví fanoušci série Gears už nemusejí smutnit, protože Gears Tactics se konečně dostává i na Xbox One a Xbox Series, navíc ve velmi dobré formě. Porty této kvalitní akční tahové strategie se povedly, ať už jde o optimalizaci nebo vylepšené ovládání pro gamepad, takže je možné hrát bez jakýchkoliv problémů. Potěší navíc nový obsah. Jack dodává hře větší taktickou hloubku a noví nepřátelé dokážou slušně zavařit. Nákup Gears Tactics mohu jednoznačně doporučit. Nyní jen doufat, že se časem dočkáme třeba druhého dílu, v němž by vývojáři mohli napravit několik nedostatků, které jsem zmínil výše.

Dreams

Verdik: Dreams je ohromující, pohlcující a jeden z nejvíce ambiciózních projektů této konzolové generace, nabízející nejen skvělou kampaň od studia Media Molecule, ale také neskutečně komplexní editor, v němž je možné vytvořit cokoliv, a to při vynaložení i malého úsilí. Od adventury, plošinovky, multiplayerové střílečky po závodní arkádu, případně je možné všechny žánry propojit filmečky a vytvořit vlastní mistrovské dílo, které budou obdivovat miliony hráčů po celém světě. Dreams je výhrou kreativity, skvěle ukazuje sílu komunity, a navíc jde o jednou z nejlepších her za poslední roky, která bude v následujících letech ještě růst. A něčeho takového určitě chci být součástí, a ani vy byste neměli moc dlouho váhat.

Crash Bandicoot 4: It's About Time

Verdikt: Z návratu bandikutí rodinky jsme nadšeni, protože je to skutečně plnohodnotný návrat ke slavné originální sérii a všemu, co k tomu kdysi patřilo. Za uplynulých 22 let nevyšla lepší Crash Bandicoot hra, což je skvělou vizitkou pro Activision, kterému se podařilo v uplynulých třech let oživit jednu z legend konzolové historie. Nový Crash vypadá fantasticky a má natolik silný herní motor, že potěší pamětníky a úplné nováčky. Avšak vznáší se logická otázka, zdali musel být tento plošinovkový skvost vykoupen tolikerou bolestí a strádáním, které se odvíjejí od nevyrovnané obtížnosti. V tomto totiž zůstává čtvrtý Crash Bandicoot zajatcem minulosti a v zájmu zachování si přízně dávných fanoušků se příliš nesnaží na mainstreamovém poli konkurovat moderním plošinovkovým hrdinům typu Ratcheta. Je to věčná škoda, protože Crash stále skvěle baví i po dvou desítkách let od posledního velkého shledání. Snad na další velké pokračování nebudeme muset čekat tak dlouho. Crash Bandicoot je zpět. Co více si přát? Snad jen více nervů a náhradních ovladačů… 

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons jsme bohužel nezvládli zrecenzovat, ale bez debat si zaslouží být v našem seznamu, protože jde o dost možná nejlepší hru, jaká se v roce 2020 objevila na konzoli Nintendo Switch. Ihned se z ní po vydání vyklubal obrovský hit, především díky neskutečně návykové hratelnosti a možnosti u ní relaxovat, ať už jste zvelebovali svůj vlastní ostrov, případně se vydávali na různá dobrodružství. Animal Crossing: New Horizons je hra, kterou by fanoušci Nintenda neměli minout, protože nabízí zábavu i na stovky hodin, navíc vývojáři ji neustále obohacují novým obsahem a zajímavými novinkami. 

Desperados III

Verdikt: Desperados se po patnácti letech vrací v parádní formě. Vývojářům ze studia Mimimi Productions se podařilo vytvořit moderní taktickou strategii s charismatickými hrdiny, výborným designem a zábavnou až návykovou hratelností, díky čemuž je možné v ní nechat desítky hodin. To vše je navíc zabaleno do pohledného vizuálního kabátku, a určitě potěší i vyladěné ovládání na gamepadu. Nákup Desperados III mohu jednoznačně doporučit. Jde o skvělou hru, která se navíc výborně hodí na letní měsíce.

Resident Evil 3

Verdikt: Resident Evil 3 je povedený remake velké videoherní klasiky, který vás chytí už po pár vteřinách a nepustí do závěrečných titulků. Vývojáři se sice nyní zaměřili hlavně na kvalitní akci, ale ta se k dobrodružství Jill Valentine hodí, stejně jako filmovější zpracování. Hra ale dokáže zaujmout i svým povedeným designem, skvěle napsanými postavami a hlavně parádním audiovizuálním zpracováním. Jedinou kaňkou je přílišná krátkost. Pokud by se Resident Evil 3 prodával za polovic, mohl bych jeho nákup bez váhání doporučit hned každému, takhle trochu váhám.

DOOM Eternal

Verdikt: DOOM Eternal je parádní akční hra, od níž je těžké se odtrhnout. Likvidování všelijakých démonů s pekelným designem je velká radost díky velmi dobrému pocitu ze střelby, dobře navrženému ovládání a rozmanitému arzenálu zbraní, přičemž vývojáři potěší i skvělým designem úrovní, solidní délkou, dobrou znovuhratelností a ohromující audiovizuální prezentací. DOOM je zpět v plné síle a je naprostou povinností nejen pro fanoušky předchozích dílů, ale také hráče, kteří mají rádi akční žánr. V pátek se sejdeme v pekle.

Vedlejší kategorie

  • Nejlepší příběh - The Last of Us Part II 
  • Nejlepší režie – The Last of Us Part II 
  • Nejlepší soundtrack – Ghost of Tsushima
  • Nejlepší studio – Naughty Dog, The Last of Us Part II 
  • Nejlepší vydavatel - Sony Interactive Entertainment 
  • Nejlepší herecký výkon – Laura Bailey jako Abby, The Last of Us Part II 
  • Nejlepší výtvarný styl - Ghost of Tsushima 
  • Technologicky nejvyspělejší hra - Demon's Souls 
  • Nejlepší ozvučení – Demon's Souls 
  • Osobnost roku – Phil Spencer 
  • Nejlepší VR hra - Star Wars: Squadrons 
  • Nejlepší multiplayer – Fall Guys: Ultimate Knockout 
  • Hra s nejlepší podporou – No Man’s Sky 
  • Nejlepší nezávislá hra - Hades 
  • Nejlepší kooperativní hra - Destiny 2: Beyond Light 
  • Nejlepší DLC - Ghost of Tsushima: Legends 
  • Nejlepší remake/remaster - Demon's Souls

Největší zklamání roku 2020 - Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 rozhodně není nejhorší hra roku 2020, má dokonce řadu kladů a skvělých momentů. Zklamáním ovšem je, jak vývojáři ze studia CD Projekt RED lhali o stavu konzolové verze, aby dokázali prodat co nejvíce kopií. Moc dobře věděli, v jakém stavu konzolové verze jsou, což se ukázalo v plné nahotě po vydání. Špatný framerate na konzolích PlayStation 4 a Xbox One, do toho obrovské množství glitchů, chyb či pádů hry. I proto se ze Cyberpunku 2077 vyklubalo asi největší zklamání nejen letošního roku, ale prakticky celé končící konzolové generace. Takový podvod hráči od studia, které přineslo sérii Zaklínač, rozhodně nečekali. Moc se nebojím, že by hru vývojáři v následujících měsících neopravili a nedali dohromady. Daleko déle jim ovšem bude trvat napravení své reputace, která šla hodně dolů.  

Komentáře