Forza Horizon 3 - Blizzard Mountain

recenze  26
Martin Šmíd, 19. 12. 2016 17:00
V polovině září vyšla výborná závodní hra Forza Horizon 3, která nás tentokrát zavedla do Austrálie, kde bylo hned několik odlišných prostředí. Závody a další akce se pořádaly nejen ve městech, ale i v džungli, na pobřeží nebo na poušti, takže v tomto nás čekal hodně rozmanitý zážitek. Vývojáři ze studia Playground Games po vydání hned začali pracovat na prvním větším rozšíření Blizzard Mountain, které vyšlo v minulém týdnu a přineslo závodění na ledu a sněhu. Jak se povedlo, se dočtete níže.

Recenzovaná verze: Xbox One

Původní Forza Horizon 3 nabídla spoustu zábavy a ostatně jsem jí neváhal udělit ve své recenzi maximální možné hodnocení. Pokud jste recenzi nečetli, tak vás na ní odkážu. Základem velkého rozšíření Blizzard Mountain je zcela nová zasněžená lokace pod obrovskou horou, kam se dostanete vrtulníkem. Lokace tedy není propojena s tou předchozí, navíc je podstatně menší, ale to ve výsledku nevadí, protože nabízí zcela originální závodní zážitek, který docela zásadním způsobem obohacuje celou Forza Horizon sérii. Asi ani nemusím říkat, že auto na sněhu nebo ledu více klouže, navíc během závodů kolikrát hustě sněží, dočkáte se i sněhových bouří, které mají následně na závodění rovněž velký vliv. Závodění na sněhu je tedy něco zcela nového a neokoukaného, co jsem si po celou dobu hraní užíval. Nemusíte se tedy bát, že by vývojáři jen přeskinovali nějakou starší lokaci a závodění bylo pořád stejné.

Nová lokace nejen pěkně vypadá a je radost oblast pod velkou horou prozkoumávat, ale také obsahuje spoustu závodů, kterých se budete účastnit. Kromě klasických závodů a různých výzev (rychlostní, ale i driftovací nebo skokanské) najdete i další aktivity, jako je Bucket List nebo Rivals, a nechybí ani jedna nová stodola, kterou se můžete vypravit hledat. Zatímco v původní kampani Forza Horizon 3 byl váš postup postaven na získávání fanoušků, v rozšíření Blizzard Mountain si nové aktivity odemykáte za nasbírané hvězdy. Jednu hvězdu získáte za dojetý závod, dvě hvězdy za vyhraný závod a třemi hvězdami jste odměněni v případě, pokud dojedete první a ještě stihnete splnit nějakou tu těžší výzvu. Tento systém odemykání nových aktivit mi přijde jako dobré řešení, zvláště když nová lokace není nijak s tou původní propojena. Ostatně celé rozšíření Blizzard Mountain působí jako menší samostatná hra. Celkově můžete v rozšíření Blizzard Mountain získat 160 hvězd, přičemž ti lepší závodníci je určitě získají za nějakých 10-15 hodin, ale jsem přesvědčen, že normálním hráčům rozšíření vydrží i klidně celé vánoční svátky.


Novinkou v rozšíření Blizzard Mountain jsou zimní pneumatiky, které vám umožňují v novém nehostinném terénu jezdit. Pochopitelně po něm můžete jezdit i s normálními vozy a pneumatikami, ale jak tušíte, k ideálu vaše jízda bude mít hodně daleko. Ostatně hra vám sama dá vždy vědět, že se zimními pneumatikami si ušetříte hodně nervů. Součástí tohoto opravdu obsahem narvaného rozšíření je i několik nových vozidel, které jsou přímo uzpůsobeny pro jízdu na sněhu. Mezi nimi najdete 2016 Ford Gymkhana 9 Focus RS RX, 1966 Ford F-100 Flareside Abatti Racing Trophy Truck, 1975 Lancia Stratos HF Group 4, 1985 Lancia Delta S4 Group B, 2016 Nissan Titan Warrior Concept, 2016 RJ Anderson #37 Polaris RZR-Rockstar Energy Pro 2 Truck a 2016 Subaru #199 WRX STI VT15r Rally Car.

Jak jste pochopili z předchozích řádků, rozšíření Blizzard Mountain se vývojářům mimořádně povedlo a je povinností pro každého fanouška. Je ovšem jedna věc, která se mi moc nelíbí, a to jsou hned dva season passy. První Car Pass obsahuje všechna DLCčka s novými vozidly, druhý Expansion Pass pak všechna větší rozšíření, kam patří i Blizzard Mountain a jedno další, které vyjde v příštím roce. Sloučení do jednoho výhodného balíčku by tak bylo na místě, ale když už se vývojáři rozhodli pro dvojitý season pass, ocenil bych, pokud by Ultimate edice obsahovala ten druhý, protože jsem si jist, že by více hráčů ocenilo nový obsah než pouze nové balíčky s auty. Jde ale pochopitelně jen o drobnost, kterou jsem si během hraní všiml, a stejně tak musím kroutit hlavou nad možností zakoupit si za reálné peníze mapu s poklady.

Blizzard Mountain pro Forza Horizon 3 je vynikající rozšíření, které přináší nejen zcela novou zasněženou oblast se spoustou nových nástrah, ale také desítky nových závodů a dalších výzev, které vám vydrží přes celé vánoční období. Jako bonus je pak v rozšíření zahrnuto i několik zcela nových vozidel, uzpůsobených pro ježdění na ledu či sněhu. Blizzard Mountain jen upevnilo pozici Forza Horizon 3 jako nejlepší závodní hry a jedné z nejlepších her této konzolové generace.

Forza Horizon 3 - Blizzard Mountain

xone
Microsoft, Playground Games
Datum vydání hry:
13. 12. 2016
KARTA HRY
9/10

Komentáře