FIFA 14

recenze  18
Martin Šmíd, 30. 9. 2013 13:00
V recenzi minulého ročníku série FIFA jsem zmínil, že opět usedá na pomyslný trůn fotbalových her. Letos ovšem série Pro Evolution Soccer značně posilnila a dorazila v dobré formě, takže byla otázka, jestli FIFA udrží své tempo a opět přinese spoustu novinek, jako tomu bylo v minulých letech. Hned na začátku mohu říci, že několik novinek tu letos máme, ale z verze pro Playstation 3 mám pocit, že jde jen o jakýsi předkrm, který slouží ke zkrácení času při čekání na next-gen díl. Níže je celá recenze.

Když poprvé zapnete nový ročník FIFA 14, určitě si všimnete kompletně přepracovaného menu a celého rozhraní, které tak trochu připomíná dlaždice u dashboardu konzole Xbox 360 (obrázky z překopaného rozhraní jsou vedle textu). Rozhodnutí přejít na nové menu ale chválím, protože vše je nyní daleko přehlednější, navíc přesun mezi jednotlivými položkami je i daleko rychlejší. Ve výsledku tak z nového domova musí být každý spokojen, a možná si i kolikrát řeknete, proč tato změna přichází až nyní. Když se na nové menu podíváte, naleznete v něm klasické položky, jako rychlá hra, sezóna nebo nejrůznější online režimy, které samozřejmě sami o sobě tvoří podstatnou část hry, navíc se v nich naplno projeví všechny novinky v hratelnosti, o nichž se rozepíši níže. Jak už jsme si navíc zvykli u série FIFA, online část je stabilní, většinu her (zhruba 50) jsem odehrál bez lagů a dalších nepříjemností, takže tady rozhodně je spokojenost. S plynulou online hrou ale tak nějak každý jistě počítá.

Dále máte v menu další módy jako Be A Pro, vrací se i oblíbené Skill Games, nyní navíc s celou řadou nových miniher pro trénink. Musím se přiznat, že tyto minihry pro trénink vaší šikovnosti jsou velmi zábavné a nahrál jsem jenom v nich několik desítek minut. Nový ročník hodně staví i na populárním režimu FIFA Ultimate Team, který od minula prošel spíše jen lehčími změnami, které ocení především ti největší fanoušci, ostatně těžko výrazně vylepšovat něco, co očividně funguje na výbornou. U režimu Ultimate Team je nutné dodat, že hráči na Xbox verzích si mohou zakoupit speciální balíček Legends, který zpřístupňuje fotbalové hvězdy minulosti, mezi nimiž je třeba Andrej Shevchenko, Edwin van der Sar, Gary Neville, Marco van Basten, Michael Owen, Pele nebo Robbie Fowler. Pokud jste FIFA Ultimate Team propadli v minulosti, je vysoká pravděpodobnost, že ani další měsíce nebudete hrát nic jiného.

Do FIFA 14 se i vrací systém EA Sports Football Club, v němž levelujete podle vyhraných zápasů a další aktivity. Stejně jako v minulém ročníku, i do toho nového si můžete svůj postup importovat a pokračovat tam, kde jste naposledy skončili. Převede se vám i herní měna, za kterou si odemykáte nové kopačky, dresy a další bonusy v herním obchodě. FIFA 14 se může také pochlubit licencemi na spoustu světových lig i fotbalových týmů. Pro českého hráče asi bude menším zklamáním, že opět chybí česká Gambrinus liga, ale národní tým, který nám dělá v poslední době velkou radost, tu samozřejmě přítomen je, jako tomu bylo minule. Co se týče obsahu, FIFA 14 nepřináší nic moc nového, jen trochu nabobtnala v počtu stadionů (vrací se Camp Nou) a licencovaných týmů – můžete si zahrát nově za 19 brazilských týmů. Nabídka režimů tedy asi nikoho nepřekvapí, naštěstí vývojáři nadále přinášejí některé zajímavé novinky, které byste rozhodně neměli minout.

Všechny statistiky z EA Sports Football Club a FIFA Ultimate Team si budete moci v listopadu jednorázově přenést do next-gen verze, která nabídne spoustu dalších novinek.

EA s každým rokem obohacuje režim kariéry tak, aby se pořád přibližoval více realitě a daleko lepšímu zážitku z hraní. V minulém roce jsme se dočkali novinky v možnosti trénovat i reprezentaci a dostat se s ní na světový nebo evropský šampionát. Všechny doposud přidávané novinky pochopitelně nechybí ani v novém ročníku, který navíc vše obohacuje o další velkou novinku, kterou je vyhledávání talentů pro tým, který zrovna trénujete. Nyní už se nemusíte proklikávat přes měnu a vyhledávat potencionální hráče sami. Můžete do jednolitých lig vyslat skauty (počet je daný podle velikosti týmu a jeho finančních možností), jež budou fotbalisty podle vám zadaných kritérií hledat. Ačkoliv je někdy vyhledávání zdlouhavé, někdy dokonce ani skauti žádného fotbalistu v dané lize nenajdou, když se poštěstí, víte, že jde o přesně toho fotbalistu, kterého hledáte. Někdy je výsledků více, takže pak už je jen na vás, abyste fotbalisty dále mezi sebou porovnali a zjistili jejich silné stránky, ale i nejrůznější slabiny, které mohou během hraní rozhodovat. Vyhledávání hráčů přes skauty je rozhodně posun k lepšímu, plynulejšímu zážitku, a jde určitě o posun k lepšímu zážitku z celého režimu. Pokud by vám ovšem skauti nevyhovovali, je samozřejmě možnost pořád hledat konkrétního fotbalistu přes menu, jako tomu bylo doposud.

Vývojáři připravili i několik novinek do samotné hratelnosti, které nejsou sice na první pohled tak patrné, jako tomu bylo v minulosti, ale jak následně po několika zápasech zjistíte, docela dost mění zažitý herní styl. Vývojáři asi nejvíce zapracovali v novém ročníku na pokrytí míče, případně si dělání lepší pozice pro přesnou přihrávku. Kolikrát tak během zápasu můžete soupeře jednoduše odstavit od míče, případně mu i pláchnout, když si míč dobře pokryjete a následně zrychlíte i s míčem k brance. Na pokrytí míče má pochopitelně vliv i postava hráče. Nejlehčí je pokrýt si míč nějakým větším a robustnějším hráčem, zatímco menší je zase mrštnější a může svoji rychlostí soupeři udělat nejeden problém. Systém pokrytí má sice několik mušek, vývojáři ještě mají co zlepšovat, ale i tak jde rozhodně o posun k lepšímu. Abyste měli důvod si vybojovávat lepší pozice a míč si bránit, vývojáři upravili umělou inteligenci, která nyní daleko lépe vyhodnocuje situace na hřišti, a podle nich se chová. Navíc ono chování není jen strojové, ale pokaždé se umělá inteligence snaží situace řešit odlišně. Během útoku jste neustále napadáni, takže musíte často využívat spoluhráče, kteří rovněž dostali lepší umělou inteligenci. Když navíc na soupeři vybojujete míč, ten se vám ho snaží ihned vzít, což je také něco, co nebylo dříve normální. Upravenou umělou inteligenci mají i brankaři, kteří se nyní chovají přirozeněji a občas se dokážou vytasit se zákrokem, nad kterým zůstává rozum stát.

Když už si vypracujete nějakou tu dobrou pozici, jistě oceníte i přepracovaný systém střely na bránu. Nyní hodně záleží, jak míč přesně zasáhnete, protože pokud ho jen škrtnete, nebo ho netrefíte čistě, kolikrát skončí vedle branky či na kopačkách soupeře. Nyní si musíte daleko více dávat pozor na dobře trefený míč, za což jste vždy odměněni nějakou tou pěknou brankou. Přepracovaná střela na bránu přináší řadu nových nepředvídatelných situací, navíc po vás vyžaduje, abyste se neustále soustředili. Kolikrát se mi stalo, že jsem z penalty netrefil bránu, protože jsem už myslel na oslavu, a to v předchozím ročníku by byla krásná šibenice. Na střelbu má jistě vliv i trochu upravená fyzika míče, která se tak chová ještě reálněji. Hráči, kteří rádi útočí, jistě ocení celou řadu nových animací, oslav, a také kliček, které se nově můžete naučit.

EA dodržela slib a u FIFA 14 nenaleznete žádný online pass, jako tomu bylo v minulých letech. To je jistě pro mnohé hráče skvělá zpráva.

U FIFA 14 je jasně vidět, že vývojáři už jen čekají na next-gen konzole, aby mohli přinést nějaké výraznější herní novinky, a i nový engine, který vše umožní. Co se týče vizuální stránky, je na tom FIFA 14 prakticky stejně, jako minulý ročník. Ano, vše je zase o kousek uhlazenější a hezčí, ale skok není na první ani kolikrát druhý pohled tak patrný, jako tomu bylo v minulosti. Nic ale nemění na tom, že pořád se na vše dobře dívá, klasicky dobré jsou animace všech hráčů, takže pokud jste neviděli na vlastní oči nové next-gen verze, asi budete i maximálně spokojeni. Možná i z toho důvodu, že framerate je opět maximálně stabilní.

Za co ovšem zaslouží vývojáři pochvalu, je opět kvalitně vybraný seznam písniček, které tvoří velmi dobrý soundtrack. U minulého ročníku jsem se trochu zlobil nad úrovní českého komentáře, o který se už dlouhá léta stará duo Jaromír Bosák a Petr Svěcený, a jinak tomu pochopitelně není ani zde. Komentář byl od minulého ročníku trochu upraven, obsahuje i několik nových hlášek a jmen hráčů, ale občas si budete ťukat na hlavu nad jeho nepřesností. Asi těžko vychytat naprosto vše, ale některé okomentované situace působí až komicky. Také jsem nebyl spokojen příliš s úrovní popisů v režimu kariéry. Když totiž odehrajete zápas, a pak na hlavní stránce po pár dnech máte, že se hráči na daný odehraný zápas těší, asi není vše úplně v pořádku. Než recenzi ukončím, ještě zmíním podporu pohybových ovladačů Playstation Move u Playstation 3 verze, která nechyběla už v minulém ročníku. Protože do ovládání se nezasahovalo, jeho popis si můžete přečíst v recenzi minulého ročníku.

FIFA 14 je opět tím dobrým fotbalem, jakým je už několik let na současné konzolové generaci. V novém ročníku je několik zajímavých novinek, které oživují hratelnosti i herní režimy, ale nic není tak výrazné, abych mohl všem nákup doporučit. Největší fanoušci fotbalu a série FIFA mají samozřejmě jasno, ti už dávno spokojeně hrají, ostatním bych ale možná doporučil počkat až na next-gen verzi, která k nám doputuje už v listopadu. To bude teprve ten pravý fotbalový svátek.

FIFA 14

ps4ps3x360xone
EA Sports, EA Sports
Datum vydání hry:
24. 9. 2013
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře