Crystal Defenders

recenze  4
Martin Šmíd, 28. 7. 2009 22:49
Služby Playstation network a Xbox Live Arcade se stávají čím dál důležitějšími pro vydavatele, takže nepřekvapí, že na pole těchto služeb vstoupil i japonský gigant Square Enix. Na PSN už od něj vyšlo několik PSone her, avšak nyní konečně na obě služby přinesl originální hru, která je rovněž předělávkou, tentokráte z mobilních telefonů. Pojďme se podívat, jak dopadla hra Crystal Defenders, která na HD služby přichází v hodně vylepšené verzi.

Final Fantasy je nejoblíbenější značkou od Square Enixu, tak proč ji nevyždímat do posledního halíře, si asi řekli hlavouni japonského kolosu. I z tohoto důvodu přichází hra Crystal Defenders, která má sice s Final Fantasy hrami společné jen postavy a herní hudbu, ale to zřehjmě stačí na výtečné prodeje, navíc když žánr obranných her, kde stavíte věže, abyste ubránili svůj poklad, je momentálně velmi populární. Za popularitu může především Playstation Network hříčka Pixel Junk Monsters, která svou návykovou hratelností a skvělým provedením přikovala nejednoho hráče na dlouhé hodiny k televizní obrazovce. Přesně na tento způsob hraní je i Crystal Defenders, přičemž svého konkurenta mnohdy kopíruje více, než by bylo zdrávo. Možná i proto ve hře nenajdete žádné originální prvky, a rovněž i samotná hratelnost je dosti rozporuplná.

Po zapnutí hry máte na výběr tři různé frakce, které v sobě ukrývají čtyři levely. Dva originální a dva těžší, které si berou za vzor ony dva původní. Samotný gameplay je stejný jako u hry Pixel Junk Monsters, takže máte na začátku dvacet diamantů ukrytých na konci cesty, ke kterým se nepřátelé nesmí dostat. Pokud se k nim dostanou a všechny seberou, je konec a vy musíte hrát odznova. K tomu, aby se k diamantům nedostali, slouží nejrůznější postavičky, jako je bojovník na blízko, lučišník, mágové a další. Postavičky stojí nějaký ten peníz, který padá z vámi posekaných monster, přičemž kromě stavění nových postaviček, je můžete dále i vylepšovat, aby měli třeba větší dohled či sílu při úderu. Právě upgrade postav je velmi důležitý, protože hlavně zvýšená síla je hodně znát a mnohdy je užitečnější vylepšit dané postavě level, než vytvořit novou bez jediného upgradu.

Postaviček je celá řada a to samé se dá říci i o monstrech. Ty se dělí do dvou skupin. První skupinu tvoří ta, která chodí po zemi a dají se zlikvidovat vším. Druhou už zlikvidují pouze ty postavy, které dokáží střílet, jelikož na létající monstra základní bojovník nemá. Někdy se na obrazovce spustí docela slušná bitevní vřava, na kterou se sice hezky kouká, ale celá hra je rázem velmi nepřehledná. K nepřehlednosti dále dopomáhá i kurzor, kterým si stavíte nové protivníky a vylepšujete své postavičky. Pokud bychom se měli ke kurzoru dále vyjadřovat, tak věřte, že se jedná o ten nejhorší způsob ovládání tohoto typu her. Pokud totiž na obrazovce likvidujete početnější skupinku nepřátel, která se rozleze po celé obrazovce, nemáte absolutně ponětí, kde se kurzor nachází a chvilku trvá, než ho najdete. Nemusíme ani říkat, že ve hře, kde rozhoduje každá vteřina, je něco takového nepřípustné a v pozdějích levelech se ze hry tak stane velmi flustrující záležitost, kterou je lepší vypnout. Poté už zbývá jen odfouknout si a zavzpomínat, jak je ovládání skvěle vyřešeno u hry Pixel Junk Monsters.

Ačkoliv je Crystal Defenders jen obyčejnou předělávkou z mobilních telefonů, obsahuje celkem pohlednou grafiku, která v HD rozlišení vynikne jak nikdy předtím. Kreslené postavičky a povedené výbuchy s malebnou krajinkou dodávají hře velký spád. K velkému tempu hry dopomáhá i hudba, která neskrývá svůj původ ve Final Fantasy hrách. Pokud bychom měli na Crystal Defenders označit něco, co je opravdu velmi povedené a možná nejlepší, asi bychom označili právě hudební doprovod. Hře nedělají ostudu ani zvuky. Technická stránka se tak velmi povedla a je vidět, že si na ní dali vývojáři hodně záležet. Škoda jen, že si při portu nedali záležet i na samotné hratelnosti. Hodnocení by bylo o poznání lepší.

Pokud jste čekali od Square Enixu velký hit, asi budete zklamáni, protože Crystal Defenders je prachsprostá předělávka z mobilních telefonů, která kromě pohledného grafického kabátku nepřináší nic, z čeho by byl hráč unešen. Fanoušci tohoto žánru her budou určitě ze hry alespoň z počátku nadšení, ostatní by měli dát ruce pryč a zaměřit se na jinou hru. Snad se druhý vstup na PSn a XBLA pískoviště Square Enixu povede o něco lépe.

Crystal Defenders

ps3x360wiipsp
Square Enix, Square Enix
Datum vydání hry:
11. 3. 2009
Žánr:
Strategie
KARTA HRY
6/10

Komentáře