Back Button Attachment - Test

special  24
Martin Šmíd, 6. 3. 2020 10:15
Určitě jste si všimli, že na trhu jsou i speciální herní gamepady pro současné konzole, které nabízejí spodní páčky nebo tlačítka. Ty jsou určeny hlavně pro hráče hrající multiplayerové hry, aby měli větší kontrolu a svobodu nad ovládanou postavou, a mohli zároveň provádět několik akcí najednou. Sony se začátkem letošního roku rozhodla, že dvě spodní tlačítka přidá i na klasický DualShock 4 skrze rozšíření Back Button Attachment, které láká i na velmi sympatickou cenu (799,-Kč). Protože rád hraji hry jako Destiny, nemohl jsem si tuto novinku nechat ujít, no a zde jsou mé poznatky a dojmy.

Test na konzoli PlayStation 4 Pro

Když si krabičku s Back Button Attachment rozbalíte, naleznete jen to nejnutnější. Tedy samotné příslušenství a manuál. Ten jsem ale popravdě ani nevyužil, protože připojení tohoto příslušenství k DualShocku 4 je velmi snadné, stačí ho zacvaknout na přední stranu do jacku na sluchátka a EXT portu, který vlastně moc využívaný nebyl, přičemž i jeho následné sundání je jednoduché a nečiní problémy. Příslušenství tak jednoduše můžete přenášet mezi více gamepady. To je přitom celkem lehké, ale je jasné, že díky němu hmotnost trochu naroste. Na větší váhu si člověk hned zvykne. Navíc příslušenství nijak na DualShocku nepřekáží, takže ho můžete mít připojené i v momentě, když ho zrovna nechcete využívat. To by ale byla škoda, protože hraní s ním je v mnoha akčních hrách příjemnější, což ale zmíním níže. Určitě ještě stojí za zmínku, že vliv na baterku má toto příslušenství minimální. Ano, její výdrž o pár procent klesne, ale viditelnější rozdíl jen těžko poznáte. 

Když si Back Button Attachment připojíte k DualShocku 4, následuje jeho nastavení, které provádíte skrze menší oled displej na samotném příslušenství. Připraveny jsou tři profily, které si můžete sami nastavit dle potřeby či hry, kterou zrovna hrajete, což je něco, co zvládne každý během několika vteřin, takže příslušenství je velmi rychle připraveno k provozu. Na displeji jen stačí označit profil, podržet na něm prst a nastavit nová tlačítka. Právě ono jednoduché nastavení je velká přednost a je vidět, že si v Sony na tomto dali záležet, aby obsluhu zvládl i občasný hráč. Skvělé určitě je, že použitím Back Button Attachment neztratíte jack pro připojení sluchátek k DualShocku 4. Ta stále můžete používat, připojujete je jen nově do samotného příslušenství, přičemž kvalita výsledného zvuku není nijak snížena.

Když je vše nastavené, nastává čas zvykání si na nová tlačítka, což je logické, protože jsou umístěna v místech, na která člověk hrající na základních gamepadech není moc zvyklý. Navíc si najednou vaše ruce a mozek musejí zvyknout na to, že nově můžete dělat třeba v akčních hrách až tři věci najednou. Tedy rozhlížet se jedním prstem skrze analogové páčky, druhým prstem střílet pomocí triggerů a třetím prstem na spodku ovladače je možné díky novým tlačítkům skákat či provádět další úkony. A to samé na druhé ruce. Tohle sesynchronizovat není otázka pár minut ani hodin, spíše dnů nebo týdnů. Dřina se ale určitě v tomto případě vyplatí, protože jak si zvyknete takto ovládat hlavně rychlé first-peson střílečky, není cesty zpět. Tlačítka jsou citlivá, dobře se mačkají a vůbec celé příslušenství je navrženo tak, abyste mohli intuitivně ovládat své oblíbené hry.

Než poběžíte do obchodů, je nutné si zodpovědět, jestli jste vůbec cílovkou. Toto příslušenství totiž není určené pro všechny hráče a zároveň se nehodí pro všechny hry. Ocení ho hlavně hráči rychlých akčních her jako DOOM, Call of Duty nebo Destiny, a to ještě nejlépe v multiplayeru, kde díky spodním páčkám je možné dělat více úkonů najednou a mít nad postavou větší kontrolu. Třeba v Destiny 2 při hraní za Huntera můžete zároveň skákat, ve vzduchu se rozhlížet a střílet na protivníky, což s normálním DualShockem moc nejde, pokud nemáte zkřivené prsty. To ale platí i o PvE části, kdy můžete mít na spodním tlačítku nastavené zvedání padlých spoluhráčů. Na normálním DualShocku 4 byste je jen zvedali, s novým rozšířením se ale můžete zároveň rozhlížet a střílet na protivníky. To se bude hodit i u Trials of Osiris, který startuje v Destiny 2 už příští týden. 

A takto to ostatně platí i u dalších her, i těch, kde se zase tak moc neskáče a není důležitý pohyb ve vzduchu. Třeba u Call of Duty si můžete nastavit krčení na jedno ze spodních tlačítek, případně změnu zbraní nebo nabíjení, takže nemusíte dávat prst z pravé analogové páčky tak často. Skvěle se příslušenství osvědčilo i u série Dark Souls nebo u mnou nově recenzované hry Nioh 2, kde jsem si namapoval na spodní tlačítko používání lékárniček. Najednou jsem tak během souboje s bossem nemusel sundavat prst z analogové páčky, čímž by se postava zastavila a stála chvilku na místě, ale mohl se dále pohybovat a zároveň stisknout léčení. Back Button Attachment tak do jisté míry ovlivňuje hratelnost a dává hráčům nové možnosti, jak přistupovat k řadě situacím.

Než svoji recenzi ukončím, musím si trochu povzdechnout nad skutečností, že toto příslušenství vydává Sony až nyní, tedy na konci života konzole PlayStation 4, kdy každý očekává PlayStation 5 a notně vylepšený DualShock 5. Mnoho hráčů tak může s nákupem příslušenství o to více váhat, když si uvědomí, že s největší pravděpodobností ho využijí jen několik málo měsíců. A pak nastává otázka, jestli ho bude možné využít i u další generace, případně jestli DualShock 5 bude mít tlačítka v základu. Nyní mě popravdě Sony dost namlsala a na tlačítka jsem si zvykl až tak hodně, že vrátit se k normálnímu gamepadu je prakticky nemožné a bylo by krokem zpět. Příslušenství Back Button Attachment tu mělo být tak o tři roky dříve, jeho atraktivita by byla určitě pro mnohé hráče větší, než je tomu nyní.

Back Button Attachment je velmi dobré rozšíření pro DualShock 4, které sice není určené pro všechny hráče, ale pokud rádi hrajete každý den multiplayerové střílečky a další konkurenční hry, jde o ideální možnost, jak se zlepšit a ovládnout tabulky. Ovládání bude najednou intuitivnější a navíc budete mít i více volnosti v pohybu a tím i menší výhodu oproti hráčům na klasickém gamepadu. Oproti speciálním gamepadům za několik tisíc korun je určitě výhodou i příjemná cena.

Komentáře